اینستکس در انتظار استارت اروپا

ساز و کار ویژه مالی اروپا به منظور حفظ برجام حالا تمام مراجل مقدماتی را طی کرده و در انتظار فشار کلید اجرا از سوی اروپاست.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، اینستکس یا همان ساز و کار ویژه مالی اروپا به منظور ایجاد تجارت با ایران تمام مراحل مقدماتی خود را طی کرده و در انتظار اجرا به سر می برد.

 

بنابراین گزارش،‌ روز پنجشنبه ۱۱ بهمن ماه، اینستکس در فرانسه ثبت و مدیریت آن را «پر شیفر» آلمانی با سابقه طولانی مدیریت در کامرز بانک بر عهده گرفت.

 

در این ساز و کار مبادلات با یورو انجام خواهد شد و قرار نیست ایران پولی دریافت کند، بلکه نفت را به کشور‌های اروپایی می‌دهد و در مقابل از آن‌ها اقلام مورد نیاز خود را دریافت می‌کند. اینستکس دو شعبه در ایران و اروپا دارد که حالا محمد جواد ظریف از آماده شدن شعبه تهران آن خبر داده است.

 

ظریف صبح امروز در حاشیه رونمایی از پایگاه اینترنتی دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ساز و کار متناظر با اینستکس هفته گذشته در ایران راه اندازی شد و اکنون اروپایی‌ها هیچ بهانه‌ای در اجرای تعهداتشان و شروع به کار ندارند.

 

این دیپلمات عالی رتبه کشورمان تصریح کرد: باید تاکید کنم که این اقدام یک اقدام مقدماتی توسط اروپایی‌ها است و آنها در اردیبهشت ماه سال گذشته بعد از خروج آمریکا از برجام تعهدات متعددی را طرح کردند. برای شروع به جای این تعهدات نیاز بود که اینستکس راه اندازی شود و اکنون ما معتقدیم که اروپایی‌ها باید تلاش و فعالیت کنند که بتواند تعهدات خود را انجام دهند. آنها بسیار عقب هستند و نباید این گونه تصور کنند که ایران منتظر آنها می‌ماند.

 

ظریف ادامه داد: ما رابطه خوبی با همسایگانمان داریم ساز و کارهای مشابهی را با بسیاری از کشورها راه اندازی کرده‌ایم و این ساز و کارها در حال عمل هستند و من نمی‌دانم که اروپایی‌ها برای یک ساز و کار مقدماتی چقدر وقت نیاز دارند.

 

اما شعبه ایران و اروپای اینستکس به عنوان یک نهاد واسطه برای تسویه حساب شرکت‌های بدهکار و بستانکار در دو طرف عمل خواهد کرد. 

 

فاز اول اینستکس به پرداخت‌های مرتبط با اقلام کالا‌های اساسی و پزشکی اختصاص خواهد یافت و اقلام نام برده شده در زیر تحت عنوان این ساز و کار تبادل خواهند شد:

 

۱-انواع محصولات کشاورزی مانند سویا و ذرت

۲- انواع محصولات غذایی

۳-میوه و سبزیجات

۴-سموم کشاورزی، کود و بذر‌های گیاهی

۵-غذای دام شامل کنجاله و علوفه

۶- شیرخشک و مواد اولیه

۷-مواد اولیه دارویی

۸- انواع دارو‌های عمومی و دارو‌های بیماری‌های خاص

۹- انواع تجهیزات پزشکی و بیمارستانی

۱۰-دستگاه‌ها و وسایل پیشرفته جراحی و اتاق عمل

۱۱-تجهیزات پیشرفته پزشکی مانند دستگاه‌های رادیو تراپی و پرتو درمانی جهت مقابله با سرطان

۱۲- انواع واکسن‌های انسانی و دامی

 

اگر اینستکس اجرایی شود فاز بعدی آن به تبادلات تجاری بیشتری همچون خرید و فروش نفت ایران با اروپا و حتی دیگر کشورهای جهان اختصاص خواهد داشت.

 

گفتنی است، هنوز اروپا نسبت به اجرای این ساز و کار اقدام عملی خاصی انجام نداده و ایران همواره از اتحادیه اروپا در این خصوص انتقاد دارد. /

کد خبر 780980

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha