خبرگزاری شبستان - البرز: روز جهانی آگاهی رسانی اوتیسم با شعار « فن آوری های یاری رسان و مشارکت فعال» فرصتی برای آگاهی با هدف کمک حداقلی برای زندگی کودکان اوتیسم می تواند تلقی شود.
نیم نگاهی به این بیماری نشان می دهد که اوتیسم را نخستین بار لئو کنز (1943) پیش از 60 سال پیش توضیح داد؛ طی آن کنز دو ویژگی را مشخص کرد که در این کودکان بسیار چشمگیر بود تنهایی یا تمایل افراطی به انزوا و کمبود آشکارا در علاقه به تعامل اجتماعی، دوم پافشاری وسواسی به همانندی یا میل قوی به اجتناب از تازگی .
با این وصف، امروزه شاهد این هستیم که اختلال اوتیسم کمبود دائمی و فراگیر در سه حوزه کلی: تعامل اجتماعی ، ارتباط، رفتار اجتناب پذیر و سازگار است، که این سه حوزهیاری و کمک رسانی مراکز روزانه و شبانه ی توانبخشی و حمایت خانواده و جامعه را می طلبد .
دوران کودکی زمان رشد جسمی، عقلی، فکری و بالندگی اجتماعی، هیجانی می باشد اما برای کودکان اوتیسم چالش هایی را در بر می گیرد. چالش هایی که به طور نامطلوب رشد کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد.
چنانچه این چالش ها با مراقبت و حمایت خانواده همراه باشد می تواند در روند بهبود قرار گیرد؛ به واقع اگر از همان بدو کودکی، از نظر فیزیولوژیک و از منظر روان درمانی به کودک حمایت رسانی شود با توانبخشی با یادگیری می توانیم کودک را کنترل کنیم تا کودک به صورت عادی تری به زندگی ادامه دهد و اگر این حمایت نباشد کودک مبتلا به اوتیسم زندگی در آسایشگاه را تا آخر عمر تجربه خواهد کرد.
اختلالاتی همچو اوتیسم در زندگی کودکان و خانواده های آنان مستقیم آثار زیان باری بر جای می گذارد و هر چه از نظر اقتصادی ، فرهنگی خانواده رو به پایین باشد زندگی کودک اوتیسم را سخت تر می کند .
کودکان مبتلا در خطر عدم موفقیت تحصیلی یا موفقیت تحصیلی پایین قرار دارند و این عدم موفقیت روی توانایی کودکان در رسیدن به ظرفیت های بالقوه در دوران بزرگسالی تاثیر منفی می گذارد .
برخورد با این کودکان بسیار دلنشین و زیبا است به شرطی که به نگاه آنها عمیق بشوید دستشان را بگیرید. آن وقت خواهید دید چگونه با شما می دوند، نقاشی می کنند موسیقی می نوازند و با شما چگونه خنده از سر شوق می کنند و فراموش خواهید کرد که این همه ناملایمات و بهم ریختگی با کمک یکدیگر چگونه به پایان رسید.
در همین خصوص دکتر ویل پارکس نماینده یونیسف در ایران معتقد است: کودکانی که طیف اوتیسم دارند با ویژگیهای منحصر به فردی نسبت به کودکان دیگر هستند. آنان شخصیت ، استعداد ، سبک زندگی و توانایی های منحصر به فرد خود را دارا می باشند .
ویل پارکس می افزاید: کودکان اتیسم مانند دیگر کودکان حق کودکی دارند .حق دسترسی به مراقبت های بهداشتی مدرسه رفتن بازی و حمایت در برابر خشونت دارند .
از این منظر به جرأت می توان گفت که مشارکت مردمی فعال تنها راه دستیابی به اهداف خانواده های اوتیسم تلقی می شود.
* فاطمه دانایی، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
نظر شما