خبرگزاری شبستان، سرویس مسجد و کانون های مساجد: ساخت مساجد به عنوان محلی برای نیایش، تجمع و تعامل مسلمانان در طول تاریخ اسلام همواره مدنظر بسیاری از بزرگان دینی و حاکمان و مسئولان کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی بوده و هست.
وجود جایگاهی برای پرداختن به مسایل اجتماعی و ارتقای ابعاد گوناگون زندگی افراد از جمله زندگی اجتماعی مسلمانان در جوامعی که این گروه در آن ها زندگی می کنند می تواند مأمنی برای افزایش سطح کیفی زندگی این افراد و حتی تمامی کسانی باشد که در این محیط ها اعم از شهرها و کشورها زندگی می کنند و در طول سالیان سال در آن ها به دنیا می آیند و می بالند و زندگی می کنند.
ضرورت پرداختن به وجود مساجد در محیط های اجتماعی گوناگون و افزایش کارکردهای آن ها برای پاسخگویی به نیازهای انسان ها در جوامع مختلف، موضوعی است که همواره در طول تاریخ اسلام بر آن تاکید شده است و در جوامع گوناگون به شکل های مختلفی به انجام رسیده است.
موضوعی که در سلسله نوشتارهای «مساجد و معابر» و «مسجدی ها» به آن پرداخته می شود نگاه کمی دقیق تر به مقوله ایجاد مساجد و نیاز کنشگران اجتماعی به وجود آن ها در اطراف محیط های زندگی افراد و نیز چگونگی نقش آفرینی این اماکن دینی در زندگی امروزی بشر است.
در ادامه به یکی از موضوعات مطرح در زمینه مساجد پرداخته می شود:
"یک گوشه نشسته است و دارد زیر لب ذکر می گوید و سرش هم پایین است وقتی کنارش می نشینم و با هم مشغول به گفت و گو می شویم متوجه می شوم که دانش آموز دبیرستانی است و سال دیگر ان شا الله می خواهد تا خود را برای ورود به دانشگاه آماده کند.
محمد مهدی برای بار دوم است که در ماه رجب برای اعتکاف به مسجد مراجعه می کند و می گوید به نظر من صرف حضور در مساجد باعث تاثیر بر افراد و افزایش سطح معنویت در آنان می شود.
یکی از مشکلاتی که برخی از ما جوانان در حال حاضر با آن ها دست به گریبان هستیم این است که متاسفانه در بسیاری از مساجد برنامه های متنوعی برای حضور و بهره گیری ما از آموزه های دینی در آن ها وجود ندارد.
وقتی به بسیاری از مساجد مراجعه می کنیم متوجه می شویم که آن ها در ترسیم فعالیت های خود کمتر به جوانان و نوجوانان توجه می کنند این در حالی است که به نظر من مساجد باید در طول روز محلی امن برای حتی بازی و گردهمایی کودکان داشته باشند.
وقتی در مورد این موضوع صحبت می شود برخی از مسئولان فکر می کنند که منظور افرادی امثال من این است که باید در شبستان مساجد همه این اتفاقات بیفتد و این برنامه ها برگزار شود در حالی که اینگونه نیست و منظور این است که وقتی مراکز مختلفی برای پاسخگویی به مسایل فرهنگی، اجتماعی، هنری و ... در جامعه راه اندازی می شوند می توان این مجموعه ها را داخل یا در جوار مساجد بنیان گذاشت تا محلی برای ارتباط موثر مردم به ویژه جوانان و نوجوانان و کودکان با مساجد شوند.
این گونه مسایل در شرایطی بیان می شوند که حتی هنوز هم بسیاری از مساجد قدیمی در میان ابنیه تاریخی ما وجود دارند که در کنار آن ها مراکزی چون بازار، مدارس، کتابخانه و ورزشگاه هایی وجود داشته و دارند.
نظر شما