ابزارهای لازم برای تقویت ارزش پول ملی

رهبر معظم انقلاب بنا به گفته رییس بانک مرکزی تاکید ویژه ای بر تقویت هر چه بیشتر ارزش پول ملی داشتند و بر همین اساس بانک مرکزی با تدوین سیاست هایی به دنبال تحقق این دغدغه است و کارشناسان نیز راهکارهایی را در این زمینه پیشنهاد داده اند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کنترل و حفظ ارزش پول ملی کشور یکی از وظایف اصلی بانک مرکزی است. «حفظ ارزش پول ملی» و «بالا نگه داشتن ارزش پول ملی» هر دو از مقوله‌های مهم اقتصادی است که تاثیر زیادی بر توسعه اقتصادی کشور دارد. وقتی‏ که ارزش پول ملی یک کشور در مقابل ارزهای خارجی بالا نگه داشته شود کالاهای تولید داخل برای مصرف‌کنندگان خارجی گران‌تر می شوند.

 

تحریم ها و فشار اقتصادی، احتکار، ثبات سیاسی و عملکرد اقتصادی، دوره داد و ستد، وام های عمومی، کمبود حساب جاری، تفاوت نرخ بهره و نرخ تورم از جمله عواملی هستند که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی بر میزان ارزش پول ملی تاثیر می گذارند. شوک های تورمی و افزایش های نرخ ارز در چند سال اخیر باعث کاهش ارزش پول ملی شده است و بر همین اساس بانک مرکزی به عنوان نهاد متولی در عرصه پولی و بانکی کشور با انجام برنامه ریزی های مدون درصدد تقویت ارزش پول ملی است.

 

در پی آن رئیس کل بانک مرکزی آذرماه سال 97 از دستور مقام معظم رهبری برای تقویت هر چه بیشتر ارزش پول ملی خبر داده و اعلام کرده بود که: «ایشان بر اهمیت استقلال بانک مرکزی تاکید کردند.»

«عبدالناصر همتی» در جلسه دوره‌ای بانک مرکزی با مدیران عامل بانک‌های دولتی و خصوصی با اشاره به دیدار اخیر خود با مقام معظم رهبری به دستور ایشان به بانک مرکزی برای تقویت هرچه بیشتر ارزش پول ملی و نیز اهمیت استقلال بانک مرکزی اشاره و اعلام کرد: «بانک مرکزی و نظام بانکی تمام توان مدیریتی و کارشناسی برای تحقق منویات مقام معظم رهبری به‌کار خواهد برد.»

 

رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به تاکیدات ریاست جمهوری در خصوص تامین سرمایه در گردش و نقدینگی مورد نیاز تولید، از مدیران عامل بانک‌ها خواستند برنامه‌ریزی‌های لازم در این رابطه انجام دهند و اگر در مواردی نیاز به کمک و مساعدت بانک مرکزی باشند اعلام کنند.

 

راه های مشخصی برای افزایش ارزش پول ملی وجود دارد. بايد با سياست‌هاي مناسب ارزي و مالي ارزش پول ملي مان را حفظ کرد و بازگردانند. يك راه ديگر هم كنترل تورم و تقويت توليد است. زماني كه اقتصاد كشور به ثبات برسد، بار ديگر اعتماد به‌ جامعه و مردم باز مي‌گردد. سخنگوی کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس نیز در همین رابطه و درباره بیانات مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی به ایبنا گفته است: «قطعا حفظ و تقویت ارزش پول ملی یکی از وظایف اصلی بانک مرکزی جمهوری اسلامی بوده که متاسفانه در این زمینه عملکردها مخصوصا در ماه های اخیر ضعیف بوده است. طبیعی است برای توسعه و رونق بخش تولید باید از کاهش ارزش پول ملی جلوگیری شود چرا که سرمایه گذاران با این روند کاهش ارزش پول ملی تمایلی به سرمایه گذاری در تولید ندارند.»

 

«رحیم زارع» به ایبنا گفته است: «همان طور که رهبر معظم انقلاب اشاره داشتند باید از کاهش ارزش پول ملی ممانعت شود و طبیعی است بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت برای انجام این مهم باید برنامه ریزی عملیاتی انجام دهند. مدیریت صحیح منابع ارزی، رونق صادرات، کسب درآمدهای ارزی پایدار و جلوگیری از واردات کالاهای که مشابه داخلی دارد، از راهکارهای تقویت ارزش پول ملی است. در برنامه ششم توسعه کشور روی ضرورت انعقاد پیمان های پولی ۲ و چند جانبه تاکید شده و در این راستا باید پیمان های پولی عملیاتی شود.»

Image result for ‫ارزش پول ملی‬‎

این در حالی است که «امیرحسین خالقی» نیز معتقدر است: «حفظ ارزش پول ملی از ابعاد سیاسی برای سیاستمداران خیلی مهم است. ارزش پول ملی طبق همان تعریفی که از برابری با دلار و طلا وجود دارد در واقع یک قیمت است که می‌تواند متغیر باشد اما مهم این است که در طول زمان دچار تغییرات خیلی شدید نشود.»

 

این اقتصاددان در گفتگو با ایسنا با اشاره به دغدغه فعالان اقتصادی درباره اهمیت بیشتر ثبات قیمت دلار نسبت به قیمت آن ادامه داد: «برای سنجش ارزش پول ملی می‌توان یک سبد کالا در ایران را با یک سبد کالا در یک کشور پایه مقایسه کرد و نسبت پول‌هایی که برای آن هزینه می‌شود را هم به دست آورد. در طی سال‌های گذشته نزدیک به ۲۵ درصد به صورت بالقوه افزایش حجم پول داشته‌ایم که در سوی دیگر تورم کمتری داشته‌ایم. تفاضل این دو در سال‌ها انباشته می‌شود و خودش را به صورت یک جهش قیمتی نشان می‌دهد. زمانی که سرعت تولید نقدینگی در کشور به دلایل مختلف بسیار بالاتر از رشد اقتصادی واقعی باشد کاهش ارزش پول ملی اجتناب ناپذیر است.»

 

این اقتصاددان با اشاره به برخی مزایای کاهش ارزش پول ملی در کشورها این مزایا را تحت شرایط خاصی ممکن ارزیابی کرد و گفت: کاهش ارزش پول ملی می‌تواند باعث افزایش انگیزه برای صادرات شود و خود این روال در بلندمدت می‌تواند باعث بازگشت ارزش به پول ملی شود. محدودیت‌های جدی برای انتقال ارز، فضای بسیار بد کسب و کار و مداخله دولت در اقتصاد مانعی برای عدم تحقق صادرات و افزایش ارزش پول ملی است.

 

به نظر می رسد با راه کارهایی که از سوی اقتصاددانان در گفتگوها و نشست ها مطرح می شود و در کنارعزم جدی بانک مرکزی برای تقویت ارزش پول ملی شاهد رشد آن در سال جاری خواهیم بود./

کد خبر 775580

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha