خبرگزاری شبستان، بندر آستارا: در پنج کیلومتری غرب شهر آستارا در روستای لمیر محله این شهرستان میتوان اثر بیهمتا، کمنظیر که همچون نگین انگشتری خودنمایی میکند را مشاهده کرد که در اولین نگاه نظرهر بیننده ای را به خود جلب می کند.
این اثر منحصربفرد بقعه شیخ محمود خیوی نام دارد که یکی از بهترین و مهمترین ساختمانهای هنری و تقریبا باستانی دوره اسلامی میباشد که در میان گورستان و محیطی جنگلی قرار گرفته است.
این بقعه مدفن شیخ محمود خیوی پیری عابد و زاهد است که در قرن هشتم قمری زندگی میکرده و طبق منابع تاریخی از اهالی خیا( مشکین شهر امروزی) بوده و یا حداقل مدتی در آنجا سکونت داشته است.
بقعه شیخ محمود خیوی( که معروف به پیرعابد هست) به علت محترم بودن و مهم بودن شخصیت مدفون در آن به لحاظ دینی و مذهبی، اهالی منطقه با دفن اجساد مردگان و حتی افراد مهم دینی دیگر، اینجا را به یک قبرستان مهم و تاریخی تبدیل کردهاند.
این بقعه که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده سقف آن طاق مدور با نقوش قدیمی و دود گرفته و بام آن گنبد کوتاهی است که چندان مشخص نیست و داخل بنا سه سنگ قبر است که سنگ قبر شیخ به ابعاد ۲۱ *۷۰ و بلندی ۳۵ سانتیمتر در وسط قرار گرفته که ترکیب آن از سنگ قبر دیگر زیباتر است و دو قبر طرفین قبر شیخ احتمالا قبور نزدیکان و جانشینان او است، بالای قبر شیخ سنگی مکتوب به صورت عمودی تعبیه شده که مضمون فارسی عبارت زیر نوشته شده است.
»این مزار شیخ محمود خیوی فرزند شیخ هدیه خیوی است، وی شیخی است عالم و عامل و فاضل و کامل و عابدیست زاهد، تاج ملت و دین است تاریخ وفات این شیخ سال ۷۳۲ هجری قمری است.»
این بقعه که یکی از بهترین و مهمترین ساختمانهای هنری و تقریبا باستانی دوره اسلامی است، مصالحی که در ساختمان این بنا به کار رفته در استحکام و قدمت باستانی بودن آن نقش بسیار مهمی را ایفا کرده که با توجه به منابع تاریخی قریب ۷۰۰ سال عمر دارد مسلما در یک محیطی جنگلی و در شرایط نامساعد آب و هوایی تحمل خوبی را از خود نشان داده است.
نظر شما