در سال جدید چهره جمهوری اسلامی را شفافتر معرفی کنیم

زنگنه گفت: باید بکوشیم در سال ۹۸ در نهادهای بین المللی چهره جمهوری اسلامی ایران را شفافتر به دیگران معرفی کنیم.

خبرگزاری شبستان- پریسا رهنما: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در کنار سیاست های کلان ثابت که از قانون اساسی و مصلحت اندیشی بزرگان نظام نشئت گرفته در اجرا و عمل از سوی دستگاه های مختلف همچون وزارت امور خارجه هرساله با تغییراتی روبرو می شود. به منظور ارزیابی آنچه که در سیاست خارجی ایران در سال ۹۷ صورت گرفته و اولویت های دیپلماسی کشور در سال ۹۸ «صباح زنگنه» نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری های اسلامی و دیپلمات سابق کشور در گفت و گو با خبرگزاری شبستان به ارایه توضیحاتی پرداخته که در زیر می خوانید:

 

سوال: سیاست خارجی ایران در سال گذشته چگونه رقم خورد؟

سیاست خارجی ما در سال گذشته به گونه ای بود که توانستیم  با وجود گستردگی اقدامات آمریکا و چند کشور مستعمره آن در منطقه علیه ایران با کشورهای زیادی ارتباطمان را حفظ کنیم. همچنین در این میان توانستیم  با برخی از کشورها نیز روابطمان را توسعه دهیم.

 

سوال: روابط ایران با کشورهای همسایه در سال 97 چگونه بود؟

در ارتباط با کشورهای همسایه ما توانستیم  در رابطه با کشورهای شاخصی چون عراق و سوریه به مرحله تازه ای برسیم. به مرحله ای رسیده ایم که هیجانات برخوردهای نظامی با تروریست ها به مرحله تثبیت نظام های این کشورها رسیده و در حال حاضر برقراری روابط اقتصادی آن ها با جمهوری اسلامی ایران در حال انجام است. توسعه روابط اقتصادی به خصوص با عراق به یک پایه های توافقات روشنی رسیده و امید آن می رود تا مبادلات را به20 میلیارد دلار ارتقا دهیم.

با سوریه نیز اوج گیری مسائل نظامی به سمت توسعه روابط اقتصادی و همچنین فراهم کردن زمینه های راه حل های سیاسی و احیانا تهیه پیش نویس قانون اساسی برای سوریه آینده در نظر بوده است. با ترکیه و آذربایجان نیز در سال گذشته روابطمان را توسعه داده ایم.

 

سوال: در رابطه با کشورهای همسایه شرقی چگونه عمل کرده ایم؟

با افغانستان روابط توسعه یافته و در حال گسترش رابطه با بازی گران سیاسی افغانستان هستیم. در پاکستان نیز با وجود ضعف های امنیتی مسئولان محلی این کشور روابط سیاسی همچنان پا برجاست و رو به توسعه خواهد رفت.

 

سوال: در سالی که پشت سر گذاشتیم روابطمان با کشورهای عربی چگونه بود؟

متاسفانه علیرغم گسترش روابط با کشورهای عربی چون عراق، سوریه و لبنان، با سه کشور عربی خلیج فارس یعنی عربستان، امارات و بحرین همچنان حالت تنش برقرار است و هنوز به کاهش تنش نرسیده ایم. علاوه براین در رابطه با کشورهایی چون عمان، کویت و قطر نیز که مشکلاتی بر سر راه ما نبوده نتوانسته ایم به گسترش روابط بپردازیم.

 

سوال: با کشورهای آسیایی در ایجاد روابط چگونه عمل کرده ایم؟

در رابطه با کشورهای آسیای میانه و با اتحادیه اوراسیا روابطمان در سال 97 توسعه یافت و در شرف ملحق شدن به همکاری های اقتصادی با این اتحادیه قرار گرفته ایم. با هند و چین که دو قدرت بزرگ آینده آسیا و جهان محسوب می شوند نیز علیرغم فشارهای آمریکا تا حدود زیادی روابطمان را حفظ کرده ایم و در تلاشیم آن را توسعه دهیم.

 

سوال: در ارتباط با کشورهای اروپایی کارشناسان سیاست خارجی برخی انتقادات را به دستگاه سیاست خارجی وارد می کنند. در این خصوص نظر شما چیست؟

ما در سال گذشته موفق شدیم علیرغم همه فشارهای آمریکا روابطمان با کشورهای اروپایی را حفظ کنیم. اگرچه یکی دو حرکت از سوی اروپایی ها انجام شد که نشان دهنده تغییر مواضع آن ها بود اما این حرکات در حال کنترل از سوی جمهوری اسلامی است.

ما با مجموعه اتحادیه اروپا روابطمان حفظ شده و نیازمند طرح ها و برنامه های عمیق تر و کارشناسانه تری هستیم تا روابط را به مراحل بالاتری برسانیم.

 

سوال: در صحنه بین الملل دستگاه دیپلماسی ما در سال 97 چگونه اقدام کرده است؟

در سالی که پشت سر گذاشتیم در برابر اقدامات ضد حقوقی آمریکا موفقیت هایی در لاهه داشته ایم. در این دادگاه توانستیم در دو پرونده بر آمریکا پیروز شویم که اگر به ثمر برسد برای کشور بسیار خوب خواهد شد. اما من معتقدم در سال جدید باید تلاش بیشتری در سازمان های حقوق بشری و بین المللی دیگر انجام دهیم تا چهره جمهوری اسلامی ایران شفافتر و درست تر به جهانیان ارایه شود.

 

سوال: اولویت های سیاست خارجی ایران در سال 98 از نظر شما چیست؟

باید روابطمان با کشورهای مختلف را حفظ کرده و برای گسترش آن ها تلاش کنیم. روابط با کشورهای مختلف را باید به فاز اقتصادی انتقال دهیم تا بتوانیم از این فرصت ها برای مقابله با فشارهای آمریکا بهره ببریم. از سوی دیگر هم نیازمند کاهش تنش در رابطه با کشورهای حوزه خلیج فارس هستیم که در این رابطه نیز باید گام های موثرتری برداریم. در صحنه بین المللی نیز از مهارت های ویژه به منظور پیروزی حقوقی و سیاسی در نهادهای جهانی باید بهره ببریم تا بتوانیم آمریکا در انظار عمومی شکست دهیم. در سال جدید انتظار می رود که سیاست خارجی ایران فعالتر از گذشته باشد./

 

کد خبر 775172

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha