به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، چندی پیش و در روزهای پایانی سال 97 با حضور رییس جمهوری فازهای ۱۳ و ۲۲، ۲۳، ۲۴ پارس جنوبی به صورت رسمی افتتاح شد. با این اقدام ایران برای اولین بار به پیشتازی در بهرهبرداری از میادین مشترک گازی جنوب رسید.
فاز ۱۳ پارس جنوبی با چهار سکوی دریایی، ۳۸ حلقه چاه و چهار خط لوله به طول هر کدام ۹۰ کیلومتر، فازی صد در صد ایرانی در همه مراحل طراحی، ساخت و راه اندازی است. فاز ۱۳ با هدف تولید روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب گاز، ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی، ۴۰۰ تن گوگرد و تولید سالانه یک و نیم میلیون تن ال پی جی، و یک میلیون تن اتان در ساحل کنگان اجرا شده که ارزش محصولات تولیدی این فاز پنج میلیون دلار در روز است.
همچنین فاز ۲۲، ۲۳ و ۲۴ میدان گازی پارس جنوبی با چهار سکوی دریایی، ۳۸ حلقه چاه و سه خط لوله در فاصله ۱۰۵ کیلومتری ساحل کنگان واقع شده است. این فازها که همه مراحل طراحی، ساخت و راه اندازی تجهیزاتش صد در صد ایرانی است ۲ میلیارد فوت مکعب گاز را از دریا به خشکی منتقل میکند.
فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی برای تولید روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب گاز، ۷۷ هزار بشکه میعانات گازی، ۴۰۰ تن گوگرد و تولید سالانه یک و نیم میلیون تن گاز مایع و یک میلیون تن اتان طراحی و ساخته شده که ارزش محصولات تولیدی این فازها روزانه ۳۰ میلیون دلار برآورد شده است.
با بهرهبرداری از این فازها روزانه ۱۱۳ میلیون متر مکعب گاز غنی، ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز متان، ۱۵۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۸۰۰ تن گوگرد گرانول به ظرفیت تولید اضافه و همچنین سالیانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن گاز مایع و ۲ میلیون تن اتان به عنوان خوراک اصلی صنایع پتروشیمی تولید میشود.
تمامی این مراحل با اعتباری بیش از ۱۱ میلیارد دلار ساخته شده و ایران برای نخستین بار در برداشت گاز از این میدان مشترک از قطر پیشی میگیرد. اجرای این طرحها که با مشارکت قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) به کنسرسیومهایی متشکل از پیمانکاران، مشاوران و سازندگان ایرانی واگذار شده، با بهرهگیری از حداکثر توان و تخصص شرکتهای داخلی به مرحله بهرهبرداری رسیده است.
حجت الاسلام «حسن روحانی» در مراسم افتتاح رسمی 4 فاز پارس جنوبی اقدام صنعت نفت مبنی بر افزایش ۲ برابری تولید بنزین در پنج سال گذشته را از افتخارات دولت دانست که نشاندهنده توانمندی دولت تدبیر و امید در شرایط تحریم و اعمال فشارهاست.
از نگاه رئیس جمهوری، وزارت نفت در چند سال گذشته با افزایش کیفیت تولید بنزین و گازوئیل، گام مهمی برای حفاظت محیط زیست برداشته است و امروز به جایگاهی رسیدهایم که بیش از ۱۲۰ میلیون لیتر در روز بنزین و گازوئیل با استاندارد یورو ۴ و یورو ۵ تحویل مردم داده میشود.
رسیدن به این توفیقات در حالی است که در سال 97 با بهره برداری از طرح های جدید پالایشی میزان تولید بنزین از مرز روزانه 100 میلیون لیتر عبور کرد و بدین ترتیب، نه تنها شکاف بین تولید و مصرف از بین رفت، بلکه میزان تولید از مصرف بیشتر شد.
بنابر آمارهای وزارت نفت امسال با افزایش میزان تولید سوخت در پالایشگاههای کشور، ظرفیت مناسبی برای ذخیرهسازی فرآورده در کشور ایجاد شد. با افزایش تولید بنزین از محل راهاندازی فاز سوم پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس، حجم ذخایر بنزین کشور رشد قابل توجهی یافت به طوری که در مقایسه با مدت مشابه پارسال حدود ۴۰۰ میلیون لیتر افزایش داشت.
در بخش گازوییل نیز تولید پالایشگاهی بیشتر از مقدار مصرف داخلی بود و بخشی از آن به صادرات اختصاص یافت به گونهای که از ابتدای سال ۹۷ به طور میانگین روزانه ۹۸ میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر گازوییل در کشور تولید شد که با توجه به مصرف روزانه ۸۱ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتری گازوییل در سال ۹۷ حدود ۱۶ میلیون لیتر فرآورده مازاد تولید شده که بخشی از آن در نیروگاهها و بخشی نیز در انبار مخازن راهبردی ذخیرهسازی شده است.
به گفته «علیرضا صادقآبادی»، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در سال ٩٧ میانگین مصرف روزانه بنزین ٨٧ میلیون لیتر و میانگین تولید در بهمن سال ٩٧ روزانه ١٠٣ میلیون لیتر بوده که این ارقام نشاندهنده فاصله مطلوب تولید و مصرف است.
گفتنی است در سال 97 با عبور از مرز تولید روزانه 100 میلیون لیتر رکوردی جدید در صنعت نفت به ثبت رسید و گامی مهم برای تحقق اقتصاد مقاومتی برداشته شد. آمارها نشان می دهد میزان تولید بنزین کشور به روزانه 105 میلیون لیتر رسیده است که نسبت به مدت مشابه پارسال رشد 67 درصدی دارد.
رسیدن به این مرز از تولید در حالی به دست آمد که امریکا تلاش های فراوانی را برای ضربه زدن به صادرات نفت ایران انجام داده بود. «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری آمریکا تلاش دارد تا با همه ابزارها برای اعمال فشار به ایران استفاده کند، در صورت ناتوانی کشور در تولید بنزین، بدون شک، مقامات آمریکایی به سراغ تحریم صادرات بنزین به ایران نیز می رفتند اما با توجه به راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، این ابزار فشار از دستان آمریکا خارج شده است.
ایرنا در گزارشی در این زمینه آورده است: «پالایشگاه ستاره خلیجفارس برگ برنده ایران در زمان تحریم به شمار می رود که علاوه بر حفظ خودکفایی، برنامه های تحریم بنزین و بحران آفرینی در کشور را ناکام گذاشته است. پالایشگاه ستاره خلیجفارس در شرایطی راهاندازی شد که ممکن بود با وجود افزایش مصرف بنزین، واردات این فرآورده با مشکل روبرو شود.»
شركت نفت ستاره خليج فارس در سال 1385 با هدف طراحي، مديريت، تامين منابع مالي، احداث، بهرهبرداري و نگهداري از پالايشگاه ميعانات گازي به ثبت رسيد. تلاش برای کسب فناوریهاي جدید در زمینههای طراحي و ساخت بخشهاي مختلف پالايشگاه، بهرهبرداري مناسب از گنجينه زيرزميني كشورمان و ارائه پاسخ شايسته به نياز روزافزون به محصولات پالايشگاه از زمره مهمترين فعاليتهاي اين شرکت است.
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس مدرنترین پالایشگاه خاورمیانه با مساحت حدود 700 هکتار است که در 25 کیلومتری غرب شهر بندرعباس واقع شده و این مگاپالایشگاه شامل واحدهای اصلی پالایشگاه و دو واحد جانبی خط لوله خوراک و واحد آبگیر دریا است.
کاهش آلایندگیهای محیط زیستی و خودکفایی کشور در تامین فرآوردههای استراتژیک انرژی از مهمترین دستاوردهای این پالایشگاه به حساب میآید. پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در سه train، با ظرفیت پالایش روزانه 360 هزار بشکه میعانات گازی حاصل از پالایشگاه عسلویه و تولید 36 میلیون لیتر بنزین در روز به عنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی کشور شناخته میشود. این پالایشگاه با ایجاد ارزش افزوده بیشتر بر میعانات گازی تولیدی در پالایشگاههای گازی پارس جنوبی و جلوگیری از خامفروشی و تبدیل آن به محصولات باارزش (مطابق استاندارد یورو 5) کشور را در تولید انواع سوخت از جمله بنزین، نفتگاز و سوخت جت خودکفا کرده است.
این پالایشگاه به دلیل تولید محصولات با درصد سموم بسیار پایین و همچنین دارا بودن فرآیندی با آلایندگی محدود، سهم بسزایی در ارتقاء شاخصهای زیستمحیطی دارد. به لحاظ احجام اجرایی نیز پالایشگاه ستاره خلیج فارس جزء بزرگترین پروژههای صنعتی به شمار میرود./
نظر شما