بی اخلاقی دیگران توجیه مسئولیت گریزی نیست/اخلاق به سبک زندگی معنا می دهد

حجت الاسلام فلاح با اشاره به اهمیت وجود نگرش اخلاق در جامعه و تاثیر آن بر سبک زندگی، گفت: تجربه بشری نشان داده که زیست اخلاقی ولو اینکه دیگران بدی کنند یا جامعه به سمت زیست غیراخلاقی برود به نفع ما است.

حجت الاسلام «محمدجواد فلاح» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به اهمیت وجود نگرش اخلاق در جامعه و تاثیر آن بر سبک زندگی، اظهار کرد: بهترین فرصت برای آنکه تصمیم به تغییر بگیریم فرصت پیش رو یعنی سال جدید است تا بتوانیم آن را مبنایی برای زیستن اخلاقی تا آخر عمر قرار دهیم

 

مدیرگروه پژوهشی اخلاق اسلامیِ دانشگاه معارف اسلامی قم، با بیان اینکه مسایل اقتصادی در خلق و خوی افراد تاثر می گذارد، تصریح کرد: با این وجود یک فرد می تواند با وجود تمامی مشکلاتی که در زندگی دارد اخلاقی زندگی کند. این غلط ترین ضرب المثلی است که تاکنون بیان شده «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو».

 

وی ادامه داد: این ضرب المثل این روحیه را ایجاد می کند که در هر حال حتی اگر رویکردی غلط باشد فرد برای گریز از مخالفت ها و جبهه گیری های اکثریت، آن را بپذیرد در حالی که تجربه بشری نشان داده که زیست اخلاقی ولو اینکه دیگران بدی کنند یا جامعه به سمت زیست غیراخلاقی برود به نفع ما است.

 

حجت الاسلام فلاح با بیان اینکه کسانی که زندگی اخلاقی را بر می گزینند همواره انتخاب بهتری دارند، گفت: پس نمی توان به بهانه اینکه جامعه خراب است و یا اطرافیان به جهت اخلاقی مشکل دارند مسئولیت های اخلاقی را از دوش خود برداریم. البته جامعه و حکومت باید دست به دست هم بدهند و عامل منفی را که بر سر راه اخلاق است بردارند اما این عامل نمی تواند رفع مسئولیت اخلاقی از ما بکند که من در زیست اخلاقی و زندگی اخلاقی خود تلاش نکنم.

 

این پژوهشگر تاکید کرد: باید جامعه را به این سمت ببریم که هر کسی در قلمرو زندگی خود سعی کند که اخلاقی زندگی کرده و به منافع این سبک دست پیدا کند؛ البته از همه مهتر آن است که ما اخلاق را مساله ای می دانیم که دارای اثر وضعی است یعنی در زندگی ما تاثیر وضعی دارد.

 

وی اضافه کرد: برای مثال ایمان داشته باشیم و بدانیم دروغ تار و پود زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد و ابدیت ما را نیز خراب خواهد کرد، از طرف دیگر اینکه زندگی ما به سمت خوبی ها یا بدی ها برود، اینکه انسان هر عملی انجام دهد ولو عمل حداقلی نتیجه اش را در ابدیت حاضر می بینید، خود عاملی است که افراد اخلاقی زندگی کنند.

 

فلاح بیان کرد: با این وصف در مورد مسایل اخلاقی جدا از آنکه دیگران چه طور عمل می کنند باید به این مساله توجه ویژه ای داشته باشیم که عملکرد تک به تک افراد در جامعه اثر می گذارد، پس به ویژه در این ایام باید سعی کنیم که یک قدم اخلاقی برداشته و تلاش کنیم حال اخلاقی مان را بهتر از سال قبل کنیم.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد:به هر صورت در ایام مبارک رجب قرار گرفته ایم و بعد از آن ماه های مبارک شعبان و رمضان، یعنی ایامی که به آنها بسیار سفارش شده است پس چه بهتر است که بتوانیم رویکرد خود را تغییر دهیم و در مسیر اخلاق حرکت کنیم.

کد خبر 774228

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha