به گزارش خبرنگار احزاب خبرگزاری شبستان، «حسن غفوری فرد» در نشست خبری با اصحاب رسانه در مورد سابقه فعالیت احزاب در ایران گفت: احزاب از زمان رضاخان فعالیت حزبی خود را آغاز کردند و پس از آن نیز در داخل کشور با وابستگی به شوروی یا به دربار فعالیت خود را ادامه دادند، به همین جهت مردم دید منفی نسبت به احزاب پیدا کردند در حالی که در آمریکا افراد به اینکه عضو تشکل یا حزبی باشند، افتخار می کنند.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با پیشینه پیدایش حزب جمهوری اسلامی پیش از انقلاب اظهار کرد: حزب جمهوری اسلامی برای رفع این گونه نگرش منفی نسبت به احزاب دو سال قبل از پیروزی انقلاب در تابستان 57 تشکیل شد و افرادی همچون شهید باهنر، شهید بهشتی، مرحوم آیت الله رفسنجانی و رهبر انقلاب از موسسان این حزب محسوب می شوند. اساسنامه این حزب در تابستان 57 نوشته شد و شورای مرکزی آن نیز در کوتاه ترین زمان ممکن تشکیل شد. این حزب به سرعت در کشور اعلام موجودیت کرد و پس از پیروزی انقلاب شهید بهشتی گفتند که چرا در اعلام موجودیت این حزب تاخیر می کنید.
وی خاطرنشان کرد: اولین کنگره حزب جمهوری اسلامی با حضور 300 نفر از اعضای شورا تشکیل شد و در همان سال اول قریب به یک میلیون نفر عضو حزب جمهوری اسلامی شدند.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با اشاره به برخی موضع گیری ها و نگاه منفی به حزب جمهوری اسلامی اظهار کرد: برخی در آن زمان نیز موضع گیری هایی نسبت به فعالیت حزبی داشتند، برخی معتقد بودند که با وجود ولایت فقیه نیازی به حزب نیست، برخی نیز معتقد بودن که حزب جمهوری از نام جمهوری اسلامی سوء استفاده می کند و این موضوع ذهنیت منفی نسبت به تحزب در میان مردم ایجاد می کند که این امر به گوش امام (ره) رسید و البته اختلافاتی نیز در داخل حزب ایجاد شد که از آن پس فیتیله تحزب در کشور پایین کشیده شد.
وی خاطرنشان کرد: برخی از اعضای شورای مرکزی حزب جمهوری با یکدیگر اختلاف داشتند، این افراد اعتقاد لازم و کافی به اسلام و انقلاب اسلامی داشتند اما در روش ها و شیوه ها با یکدیگر اختلاف نظر داشتند.
غفوری فرد خاطرنشان کرد: بعدها با توجه به حساسیت هایی که در مورد نام جمهوری اسلامی در میان مردم ایجاد شده بود، این نام به نام حزب جمهوری خلق مسلمان تغییر کرد و پس از گذشت زمانی منحل شد البته در کنار این تشکل احزاب و جبهه های دیگری نیز فعالیت می کردند اما عمومیت و محبوبیت حزب جمهوری اسلامی نداشتند و حتی اعتقادی به توسعه کشور در میان آنها نبود.
وی با اشاره به دوره ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: احزاب پس از گذشت زمانی در دوران ریاست هاشمی رفسنجانی آرام آرام شروع به موضع گیری کردند تا در سال 79 در قالب خانه احزاب فعالیت احزاب و تشکل های سیاسی شکل جدی تری به خود بگیرد و البته تنش های زیادی را نیز ایجاد کرد؛ در همین زمان وزارت کشور جلسه ای را برای کم کردن تنش ها در جامعه برگزار کرد و تریبون آزادی در آنجا شکل گرفت و همین موضوع پایه تشکیل خانه احزاب در سال 79 شد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در مورد کنگره احزاب پس از تشکیل خانه احزاب اظهار کرد: اولین کنگره خانه احزاب با حضور 70 حزب برگزار شد و تا سال های کنونی 186 حزب عضو خانه احزاب شدند که البته برخی از این احزاب یک نفر یا پنج نفر بودند تا اینکه قانون فعالیت احزاب و تشکل های سیاسی در کشور شکل گرفت و سامان جدیدی به فعالیت های سیاسی در کشور داده شد، از جمله مقررات فعالیت سیاسی احزاب در قانون احزاب این بود که احزاب باید حداقل در 10 استان شعبه داشته باشند و کنگره هایشان را با حضور 300 نفر از اعضا برگزار کنند؛ این شرایط موجب شد تا برخی از احزاب نتوانند به ادامه فعالیت خود بپردازند.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی خاطرنشان کرد: با توجه به اجرای قانون کمیسیون ماده 10 احزاب قریب به 30 تا 40 حزب نتوانستند به ادامه فعالیت های خود بپردازند و احزابی هم که خود را با قانون جدید احزاب تطبیق دادند، پس از چند بار تمدید مهلت قانونی برای ادامه فعالیت موفق به کسب شرایط مطرح شده در قانون شدند.
وی با اشاره به برخی موضع گیری های جناح های اصولگرا و اصلاح طلب در کشور در خصوص مسایل سیاسی و اقتصادی کشور اظهار کرد: ریاست خانه احزاب در طی این دوران به صورت دوره ای در میان سه تشکل سیاسی کشور تقسیم بندی شد تا جایی که اصلاح طلبان در دور اول ریاست خانه احزاب را بر عهده گرفتند و همکاری خوبی در میان جناح های سیاسی کشور شکل گرفت. در دور دوم نیز مستقلین و در دور سوم اصلاح طلبان ریاست خانه احزاب را بر عهده داشتند.
غفوری فرد اظهار کرد: در دور سوم ارتباطات خوبی میان خانه احزاب ایران و احزاب آسیایی برقرار شد و هر دو جناح تلاش کردند تا همکاری های خوبی با یکدیگر داشته باشند.
وی در مورد قانون جدید انتخابات خاطرنشان کرد: در این قانون تلاش کردیم تا هیچ یک از جناح های سیاسی نتوانند یکدیگر را حذف کنند و در دور چهارم انتخابات مجمع عمومی خانه احزاب شاهد یک انتخابات منظم و موفق بودیم.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی اظهار کرد: شأن نزول خانه احزاب همکاری خوب سه جناح سیاسی کشور است و امیدواریم احزاب و گروه های سیاسی در کنار یکدیگر فعالیت خوبی داشته باشند.
وی در مورد یارانه احزاب نیز خاطرنشان کرد: یارانه احزاب در دوره ریاست خاتمی شکل گرفت و قرار شد مبلغ 400 میلیون تومان برای خرید خانه احزاب اختصاص پیدا کند که بعدها این موضوع منتفی شد اما منشور وفاق در همان زمان تدوین شد تا فعالیت های منفی احزاب علیه یکدیگر خنثی شود. بنده نیز این منشور وفاق را به امضای آقای کروبی هم رساندم تا احزاب نتوانند علیه یکدیگر صحبت یا شکایتی در دادگاه ها ارایه دهند. در زمان ریاست احمدی نژاد نیز با توجه به اینکه وی علاقه ای به تحزب نداشت، یارانه احزاب به طور کلی قطع شد. اصل مبلغ یارانه برای احزاب مهم نبود بلکه اعتقاد دولت به احزاب و تشکل های سیاسی اهمیت دارد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی ادامه داد: در دوران دولت تدبیر و امید نیز جلسات بسیاری در وزارت کشور برگزار شد و بالاخره به نتیجه رسیدیم و خانه احزاب کار خود را با اساسنامه جدید آغاز کرد و قانونی شکل گرفت تا هیچ گروهی نتواند گروه مقابل را حذف کند.
وی با بیان اینکه اعضای شورای مرکزی در خانه احزاب 21 نفر هستند، گفت: این اعضا از سه جریان اصلاح طلب، اصولگرا و مستقلین تشکیل می شوند و در صورتی که ریاست خانه احزاب از اصلاح طلبان باشد، دو نایب رییس از اصولگرایان و مستقلین نیز در کنار ریاست احزاب به فعالیت می پردازند.
غفوری فرد در مورد محل سکونت خانه احزاب اظهار کرد: این موضوع در دولت روحانی شکل جدی تری گرفت و با اختصاص منزلی که به نام خانه شعبان بی مخ بود، محل اسکان خانه احزاب فراهم شد که البته احزاب از آن رضایتی نداشتند اما شهرداری اعلام کرد این محل را از شهردار بی مخ خریده است. پس از اسکان احزاب یارانه احزاب به تایید رسید و در طی سه سال گذشته مبلغ 25 میلیون یارانه به احزاب و تشکل های سیاسی اختصاص یافتند که در آینده روند توزیع یارانه در میان احزاب با توجه به فراوانی و تعداد شعب آنها تغییر می کند اما در حال حاضر به تمام احزاب یارانه یکسان تعلق گرفته است.
وی در مورد انتخابات مجمع عمومی خانه احزاب گفت: مجمع عمومی خانه احزاب در پنج شنبه گذشته برگزار شد. این انتخابات از بی سر و صدا ترین و منظم ترین انتخابات خانه احزاب بود و این مجمع با موفقیت برگزار شد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی خاطرنشان کرد: هر سه گرایش انتخابات مجمع عمومی خانه احزاب را تأیید کردند.
غفوری فرد در مورد مهمترین اولویت احزاب در سال 98 گفت: انتخابات مجلس شورای اسلامی یکی از مهمترین چالش های احزاب و گروه های سیاسی است که امیدواریم در این دوره شاهد ارتقای سطح کیفی و کمی مشارکت کنندگان باشیم.
وی گفت: امیدواریم در دوره جدید فعالیت خانه احزاب میز احزاب در وزارت کشور احیا شود؛ این میز می تواند ناظر مردمی بر انتخابات باشد.
غفوری فرد در مورد برنامه های اصولگرایان در انتخابات جدید گفت: برای اعلام برنامه ها زود است اما تمامی احزاب و تشکل های سیاسی موظف اند از رییس جمهور منتخب حمایت کنند. با توجه به چالش های اف ای تی اف و برجام حمایت از دولت ضروری است.
وی خاطرنشان کرد: حکومت پارلمانی بدون حزب معنا ندارد و حتما باید به تشکیل تحزب در کشور کمک کنیم. اگر مردم سالاری دینی شکل می گیرد، حزب حتما باید فعال باشد، ساز و کار حزب ساز و کار خوبی است، اصولگراها به این سازوکار معتقدند و از آن حمایت می کنند.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در مورد دید منفی در مورد تحزب در کشور گفت: رسانه ها کمک کنند تا ذهنیت منفی در مورد احزاب در کشور از میان برود. اگر کسی می گوید عضو حزبی نیستم یعنی به سرنوشت کشور علاقه مند نیست در حالی که اسلام همواره به کار جمعی توصیه کرده است، سلایق و ذائقه های مختلف می توانند در کنار یکدیگر یک کار گروهی و جمعی را شکل دهند.
وی خاطرنشان کرد: یک حکومت مردم سالاری دینی بدون تحزب موفق نیست و رسانه ها می توانند در این امر موثر باشند./
نظر شما