به گزارش خبرگزاری شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی یکشنبه (1 آبان)، جزییات طرح اصلاح موادی از آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی را بررسی کردند.
بر اساس ماده 8 – این طرح، ماده 115 قانون آییننامه داخلی به شرح زیر اصلاح و تبصره آن به عنوان ماده 114 تعیین میشود.
ماده 115- مجلس میتواند درباره مسایل مهم داخلی بیانیه و در مورد مسایل خارجی قطعنامه صادر کند.
متن پیشنهادی بیانیه و قطعنامه از سوی بانیان که شامل کمیسیون تخصصی یا حداقل 20 نفر از نمایندگان در مورد بیانیه و 40 نفر از نمایندگان در مورد قطعنامه است تهیه و به رئیس جلسه تحویل میشود تا دستور تکثیر و توزیع آن را صادر کند، سپس به ترتیب زیر رسیدگی میشود:
الف- برای صدور بیانیه، هیئترییسه موظف است در همان روز، پس از تقدیم متن از سوی بانیان، موضوع را به هیئت تنظیم کننده متن ارجاع دهد و هیئت ظرف سه روز با دعوت از نماینده بانیان و نیز نمایندگانی که پیشنهاد کتبی دادهاند موضوع را رسیدگی و در صورت تصویب کلیات، متن بیانیه را تهیه و پس از تصویب، به هیئترییسه ارجاع می کنند؛ هیئترییسه موظف است متن مصوب هیئت را در دستور اولین جلسه علنی بعد از وصول گزارش قرار دهد؛ پس از قرائت گزارش هیئت و صحبت یک مخالف و یک موافق هر کدام به مدت حداکثر 5 دقیقه، متن بیانیه به رأی گذاشته میشود. در صورت تصویب، بیانیه به عنوان نظر رسمی مجلس به مراجع ذیربط ابلاغ می شود.
ب- برای صدور قطعنامه، هیئترییسه موضوع را در همان روز و حداقل یک ساعت پس از توزیع متن بین نمایندگان در دستور جلسه علنی قرار میدهد. ابتداء یکی از بانیان و سپس یک مخالف و یک موافق هر کدام به مدت حداکثر پنج دقیقه نسبت به کلیات قطعنامه صحبت می کنند، سپس رأیگیری میشود. در صورت تصویب کلیات، هیئترییسه موظف است در همان روز، موضوع را به هیئت تنظیم کننده ارجاع دهد؛ هیئت ظرف سه روز با دعوت از نماینده بانیان و نمایندگانی که پیشنهاد کتبی دادهاند، نسبت به تهیه متن نهایی قطعنامه اقدام میکند و آن را برای رییس مجلس ارسال می کنند پس از تأیید متن از سوی رییس مجلس، در اولین جلسه علنی قرائت و به عنوان نظر رسمی مجلس به مراجع ذیربط ابلاغ میشود و در صورت عدم تهیه متن نهائی، رئیس جلسه مراتب را به مجلس گزارش می کند.
تبصره 1- در صورت رد کلیات بیانیه در هیئت، گزارش آن به ترتیب فوق در دستور جلسه علنی مجلس برای رأیگیری قرار میگیرد. در صورت رأی نیاوردن نظر هیئت، موضوع در هیئترییسه مجلس مطرح میشود و حداکثر ظرف سه روز متن بیانیه تهیه و سپس در جلسه علنی طبق بند(الف) این ماده مطرح میشود.
تبصره 2- هیئت تنظیم کننده متن بیانیه و قطعنامه متشکل از یک نفر از نواب رئیس مجلس و یک نفر از دبیران هیئترییسه به انتخاب رییس مجلس و رئیس کمیسیون ذیربط است.
تبصره 3- بانیان بیانیه و قطعنامه میتوانند حداکثر سه نفر را به نمایندگی از خود برای شرکت در جلسات هیئت با حق رأی معرفی کنند. اسامی افراد باید به طور کتبی ذیل متن پیشنهادی بیانیه و قطعنامه ذکر شود.
تبصره 4- تمامی نمایندگان میتوانند حداکثر ظرف 24 ساعت پس از توزیع متن بیانیه و قطعنامه پیشنهادهای خود را به هیئت تحویل دهند. هیئت موظف است در زمان رسیدگی به بیانیه یا قطعنامه، از آنان دعوت نموده تا بدون حق رأی در جلسات هیئت شرکت و از پیشنهادهای خود دفاع کنند.
تبصره 5- در صورت پیشنهاد رییس جلسه و تصویب مجلس، تعداد و زمان صحبت مخالفان و موافقان تا سه برابر قابل افزایش است.
تبصره 6- پس از شروع بحث بیانیه یا قطعنامه، جلسه مجلس تا أخذ تصمیم نسبت به آن مرحله، ادامه مییابد.
تبصره 7- بیانیه و قطعنامه نباید مشتمل بر قانوگذاری، یا فقط تقدیر و تشکر باشد.
تبصره 8- در صورت درخواست فوریت برای صدور بیانیه یا قطعنامه از سوی نمایندگان و تأیید رئیس مجلس، موضوع از سوی ریس جلسه به اطلاع نمایندگان میرسد.
نمایندگان میتوانند حداکثر طی یک ساعت پس از اعلام، پیشنهادات خود را به هیئت ارائه دهند. هیئت متن بیانیه و یا قطعنامه را در همان روز تهیه میکند. بیانیه یا قطعنامة مذکور حداکثر در جلسه علنی بعد مجلس مطرح میشود.
تبصره 9- قوای سه گانه و کلیه دستگاه های اجرائی موظفند در حدود قوانین و مقررات و با استفاده از تمامی ظرفیتهای قانونی خود برای تحقق موارد مذکور در بیانیه و قطعنامه اقدام کنند.
بر اساس اصلاح نمایندگان در ماده12 این قانون ،ماده 135 قانون آییننامه داخلی حذف و ماده 136 به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده 136- لوایح قانونی با رعایت اصل هفتاد و چهارم قانون اساسی باید به امضای رییسجمهور و وزیر یا وزرا مسئول و در صورت نداشتن وزیر مسئول تنها به امضای رییسجمهور رسیده باشد و در جلسه علنی مجلس از سوی وزیر ذیربط یا یکی از معاونان رییسجمهور تقدیم شود. معاونان رییسجمهور، وزرا، رییس یا نایبرییس شورای عالی استانها که به صورت رسمی به مجلس معرفی شدهاند حسب مورد در جلسات مجلس و کمیسیونها برای توضیح و دفاع حضور مییابند.
نمایندگان در ماده 15 این طرح مصوب کردند تبصره زیر به ماده 155 قانون آییننامه داخلی الحاق میشود:
تبصره 2- ارجاع طرح یا لایحه یا مواردی از آن از جلسه علنی به کمیسیون به جز آنچه که در این آییننامه به طور صریح تعیین شده است با پیشنهاد رییس جلسه و تصویب مجلس انجام میشود. ارجاع باید به همان کمیسیون گزارشدهنده صورت گیرد. کمیسیون باید فقط موارد ارجاعی را رسیگی و گزارش خود را ظرف یک هفته به هیئترییسه تسلیم نماید تا با تعیین اولویت در دستور هفتگی درج شود.
بر اساس رای خانه ملتی ها در ماده 18- متن زیر به عنوان ماده 183 به قانون آییننامه داخلی الحاق میشود:
ماده 183- اخطار و تذکر پس از رأیگیری در مجلس درباره موضوع رأیگیری شده پذیرفته نمیشود و مصوبات مجلس قابل تغییر یا اصلاح یا ارجاع به کمیسیون نیست و باید مراحل تعیینشده در این آییننامه اجرا شود.
موکلان ملت در ماده 19 این طرح مصوب کردند، در بند 2 ماده 193 قانون آییننامه داخلی مدت 10 روز به 15 روز افزایش مییابد و سه تبصره به شرح زیر به این ماده الحاق میشود:
تبصره 1- در صورت درخواست نماینده یا نمایندگان سؤال کننده، کمیسیون میتواند بررسی سؤال را حداکثر به مدت یک ماه به تعویق بیندازد.
تبصره 2- هیئترییسه مکلف است هرگاه تعداد سؤالات قابل طرح در صحن علنی ایجاب می کند یک جلسه علنی در هفته را به پاسخگویی به سؤالات اختصاص دهد.
تبصره 3 – هیئترییسه میتواند تمامی سؤالات یک نماینده از یک وزیر را که آماده طرح در جلسه علنی باشد در یک جلسه در دستور قرار دهد. در این صورت حداکثر زمان اختصاص داده شده نباید از یک ساعت بیشتر شود که به همان ترتیب و تناسب طرح سؤال از وزیر در جلسه علنی، به نماینده و وزیر تخصیص مییابد.
پایان پیام/
نظر شما