سال ۹۸؛ جهش بزرگ تبادلات ایران و عراق در حوزه برق

سفر اخیر رییس جمهوری به عراق که به موجب آن ۵ تفاهمنامه همکاری از سوی ۲ کشور به امضا رسید در کنار تعاملات ایران و عراق در سال های اخیر در حوزه برق زمینه ایجاد جهش بزرگ در تبادلات میان ایران و عراق در حوزه برق در سال ۹۸ را رقم زده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و عراق مناسبات تجاری گسترده ای با یکدیگر دارند و در حاشیه سفری که با تازگی رییس جمهوری کشورمان به دعوت رسمی رییس جمهور عراق به این کشور داشت 5 سند و یادداشت تفاهم همکاری مشترک میان مقام‌های عالی‌رتبه دو کشور به امضاء رسید.

 

یادداشت تفاهم همکاری میان وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران و وزارت تجارت عراق، یادداشت تفاهم احداث پروژه راه‌آهن بصره - شلمچه، یادداشت تفاهم تسهیل روادید برای سرمایه‌گذاران، تجار و بازرگانان، یادداشت تفاهم همکاری مشترک در زمینه‌های مرتبط با سلامت و تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران و وزارت نفت جمهوری عراق، ۵ سند همکاری بود که وزرا و مسئولان دو کشور در حضور حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر عراق به امضا رساندند.

 

یکی از بخش های مهم مبادلات تجاری ایران و عراق حوزه «برق» است تا جایی که مقامات دو کشور دیدارهای بسیاری در این زمینه برای امضای قراردادهای بزرگ با یکدیگر داشتند. «لوی خطیب»، وزیر برق عراق 15 بهمن ماه برای پیگیری مذاکرات برقی دی ماه ایران و عراق که در بغداد صورت گرفته است سفری به ایران داشت. جمعه 19 بهمن ماه در ادامه سفر وزیر برق عراق به ایران تفاهم نامه‌ هایی میان وزارت نیروی جمهوری اسلامی ایران و وزارت برق جمهوری عراق با امضا رسید و وزیر نیز در حاشیه امضای این تفاهمنامه ها با تاکید بر اینکه افق همکاری بلندمدتی میان دو کشور در زمینه صنعت برق و انرژی طراحی شده گفته بود: «امیدواریم در چارچوب این همکاری بتوانیم در کنار استمرار صادرات برق نقش منحصر به فردی را در بازسازی صنعت برق عراق ایفا کنیم تا دانش فنی و تجربیات کشورمان در زمینه ساخت تجهیزات برای توسعه و آبادانی عراق به کار گرفته شود.»

«رضا اردکانیان» با اشاره به آمادگی بخش خصوصی ایران برای آغاز همکاری وسیع با صنعت برق عراق، گفته بود: «سنکرون کردن سیستم برق دو کشور، ساخت نيروگاه‌های جدید، بازسازی نیروگاه‌های آسیب دیده و کاهش تلفات انرژی از جمله توافقات میان وزارتخانه‌های نیرو و برق ایران و عراق است. همچنین براساس توافقات میان طرفین درصدد آموزش و تربیت نیروی انسانی صنعت برق عراق هستیم تا همسایگان ما بتوانند در زمینه مدیریت صنعت برق به نحو شایسته‌ای نیازهای کشور رو به رشد و توسعه خود را فراهم کنند.»

 

همچنین در این نشست لوی خطیب با تاکید بر اینکه دولت عراق به تمامی بندهای تفاهم‌نامه میان وزارتخانه‌های برق و نیرو دو کشور پایبند است، گفته بود: «یکی از اولویت‌های جدی پیش روی ما گسترش شبکه برق کشورمان است که شرکت‌های ایرانی در این زمینه همکاری بسیاری خوبی با صنعت برق عراق داشته‌اند. کشور عراق پس از چهار سال جنگ با گروه‌های تروریستی در شرایط بازسازی قرار دارد که برای تحقق این مهم درصدد همکاری با کشورهای هستیم که بتوانند خدمات را در سریعترین زمان و با جدیت ارائه بدهند؛ از این رو خواهان استفاده از توانمندی شرکت‌های ایرانی برای بازسازی و توسعه صنعت برق کشورمان هستیم. هدف ما از استمرار صادرات برق و گاز به کشورمان تعامل منطقه‌ای با دولت‌های همجوار است. این همکاری باعث ایجاد بازار برق مناسبی خواهد شد که به نفع تمامی کشورهای منطقه است.»

 

در ادامه سفر وزیر برق عراق به ایران در جریان نشست مشترک وزرای نیرو و برق ایران و عراق سه برنامه اجرایی میان وزرا و معاونان این دو وزارتخانه به امضا رسید. در برنامه به امضا رسیده میان وزرای دو کشور موضوع «سنکرون سازی شبکه برق ایران و عراق تا پایان سال 2019 میلادی» مورد توافق طرفین قرار گرفته است که براساس این توافق اقدامات اجرایی در این خصوص نیز از تاریخ دهم اسفندماه سال جاری توسط طرفین شروع می‌شود.

 

«کاهش تلفات شبکه برق عراق به میزان 30 درصد تا پایان سال 2020» نیز یکی دیگر از بندهای این توافق است که برای این بخش هم پروژه‌های مختلف کاهش تلفات همچون تعمیر و بازسازی ترانسفورماتورهای قدرت در نظر گرفته شده است. بند پایانی این برنامه نیز مربوط به «جبران کمبود تولید برق عراق تا پایان سال 2021» است که این مهم نیز شامل بازسازی نیروگاه‌های فرسوده، بهینه‌سازی و ارتقای نیروگاه‌های موجود و احداث نیروگاه‌های جدید توسط شرکت‌های صنعت برق ایران خواهد بود.

 

با امضای این قراردادها و قراردهای جدیدی که در حاشیه سفر اخیر رییس جمهوی به عراق از سوی مقامات دو کشور انجام شد در سال 98 شاهد جهش بزرگی در تبادلات میان ایران و عراق در حوزه برق خواهیم بود. درهمین زمینه وزارت نیرو در گزارشی میزان صادرات برق از سوی ایران به این کشور را منتشر کرده است.

براساس این گزارش، ایران از سپتامبر سال 2004 تاکنون بالغ بر 65 میلیارد کیلووات ساعت انرژی برق به ارزش 6.2 میلیارد دلار به عراق صادر کرده که تاکنون 5.21 دلار از این رقم دریافت شده است. در حال حاضر حداکثر ظرفیت صادرات برق ایران به عراق هزار و 490 مگاوات و در سطح ولتاژ 11، 20، 63، 132 و 400 کیلو وات است.

 

مطابق قـرارداد فروش برق به کشـور عراق در 11 مارس 2004، خـط انتقال 132 کیلوولت سرپل ذهاب – خانقین با ظرفیت 120 مگاوات احداث و از سپتامبر 2004 فروش برق به این کشور آغاز شد. پس از آن نیز خط 63 کیلوولت مریوان- پنجوین در اکتبر 2007، خط 400 کیلوولت خرمشهر- بصره با ظرفیت 430 مگاوات در مارس 2008، خط 400 کیلوولت مرصاد- دیاله با ظرفیت 480 مگاوات در فوریه 2009 و خط 400 کیلوولت کرخه – اماره با ظرفیت 460 مگاوات نیز دسامبر 2011 به ترتیب به بهره برداری رسیدند.

 

این در حالی است که در ادامه تبادلات انرژیک ایران و عراق چندی پیش رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در عراق به ایرنا  گفته بود: «در کنار صادرات مستقیم برق ایران به عراق پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۹ ظرفیتی معادل حداقل ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار صادرات تجهیزات، ادوات و قطعات برقی به عراق از کالاهای با کیفیت ایرانی قابل تامین باشد. شبکه های انتقال و توزیع عراق نیازمند اصلاح، تعمیر و بازسازی است و از این حیث انجام همکاری های فنی و انتقال فناوری راهی موثر در تقویت تعاملات دو کشور خواهد بود.»

 

«ناصر بهزاد» اضافه کرده بود: «با توجه به نیاز عراق به روزانه ۲۲ هزار مگاوات و عدم تامین کامل تقاضای موجود به نظر می رسد انجام سرمایه گذاری های زیرساختی و مشارکت با عراق در ایجاد نیروگاه های کوچک مقیاس و توسعه طرح های خورشیدی برای افزایش همکاری ها لازمست.»

 

یادآور می شود: دولت عراق سالانه 1300 مگاوات برق و ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد می کند که طبق گفته مقامات عراقی جایگزینی برای ایران در این موارد یافت نمی شود./

کد خبر 773851

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha