به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، ماه رجب به عنوان ماه مشهور به ماه خدا و دیباچه فصل نیایش و بندگی، فرازها یا نقاط اوجی دارد که با موقعیت شناسی می توان با هر یک از آنها اصطلاحاً «یک شبه ره صد ساله را طی کرد».
از آغاز با ولادت امام باقر(ع) گرفته تا رسیدن به ایام البیض و اعتکاف، ولادت مولود کعبه، مولای متقیان(ع) تا مبعث رسول ختمی مرتبت(ص) که وجود مقدس شان رحمت للعالمین است، همه و همه رجب را موسم بندگی و درک حیات طیبه با عبور از قله های این شاهراه کرده است.
در این میان نخستین شب جمعه این ماه که «لیله الرغائب» یا شب آرزوها نام دارد از قله هایی است که در ماه رجب با فتح صحیح و اصولی آن می توان گره بسیاری از مشکلات را با توسل به روزه، نماز و دعا گشود و به آرزوهایی که اغلب جنبه رویا دارد، رنگ واقعیت زد.
حدیث لیلة الرغائب از پیامبر(ص) نقل شده و در کتاب «اقبال الاعمال» سید بن طاووس آمده است. در این حدیث به جایگاه این شب و اعمال آن اشاره شده است. در این حدیث آمده این شب را ملائکه، لیلة الرغائب نامیدهاند. زمانی که یکسوم از این شب بگذرد، فرشتهای در آسمان و زمین باقی نمیماند، مگر اینکه در کعبه و حوالی آن جمع میشوند. خداوند به فرشتگان میگوید هر چه میخواهید درخواست کنید. فرشتگان گویند درخواست ما بخششِ فرد روزهدارِ ماه رجب است. خداوند پاسخ میدهد: آن را انجام دادم(1).
برای این شب اعمالی است از جمله نمازی 12 رکعتی که با کیفیتی خاص بین نماز مغرب و عشاء خوانده می شود و برای آن برکات بسیار است.
در این میان و به منظور بهره مندی حداکثری از برکات این شب، باید کیفیت آرزو کردن هایمان را بدانیم تا با شیوه اصولی از این فرصت بهره ای را که باید، ببریم.
«لیله الرغائب»، شب بارش رحمت الهی
حجت الاسلام والمسلمین «ابراهیم بهاری»، در تبیین کیفیت آرزو کردن در اسلام، اظهار کرد: اولین شب جمعه ماه رجب مصادف با «لیله الرغائب»، یعنی شب آروزها و فرصتی است مغتنم برای ارتباط با ذات باریتعالی و عرض درخواست ها به محضر او؛ اما ... آنچه که باید در مورد این شب ارزشمند دانست، این است که پروردگار عالم دنبال دلیلی است که بندگان را مورد عفو، رحمت و بخشش قرار دهد، به همین جهت «لیله الرغائب»، شب بارش رحمت الهی نامیده شده است.
کارشناس مذهبی آرزوهای دور و دراز را مورد نکوهش آموزه های دینی دانست و تصریح کرد: در شرح حال عیسی بن مریم(ع) آمده ایشان روزی از روستایی گذر می کرد، به قومی برخورد کرد که اهل آن روستا از بین رفته بودند، یکی از حوّاریون به حضرت(ع) عرض کرد: گویا بر این قوم عذابی نازل شده است، حضرت عیسی(ع) دعایی کرد تا شخصی از آن قوم زنده شود و علت را جویا شد، وی در پاسخ اینکه شما به چه بلایی مبتلا شدید، گفت: ما چند خطا در زندگی داشتیم، اول اینکه دنیاپرست بودیم و بعد آنکه گرفتار آرزوهای طول و دراز دنیایی شدیم. این نقل نشان از نکوهش آرزوهای دور و دراز در آموزه های دینی دارد.
وی با بیان اینکه آموزه های دینی آرزوهای در خدمت آخرت را مطلوب می داند، ادامه داد: دوری از گناه، زیارت ائمه معصوم(ع)، داشتن ذریه پاک، فرزند صالح و امثال آن ازجمله آرزوهایی است که در عین دنیایی بودن آخرت را هم می سازد.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه دعا برای فرج امام عصر(عج) از بزرگترین آرزوهایی است که زمینه تحقق دیگر آرزوهای انسان را فراهم می کند، گفت: در روایات است که برای فرج دعا کنید که آن سبب گشایش در کار شما است و در دعای شریف افتتاح نیز می خوانیم: «اللّهم انّا نرغب الیک فی دولة کریمة».
حجت الاسلام بهاری با اشاره به آغاز بارش رحمت الهی بر بندگان با ماه رجب، خاطرنشان کرد: لیله الرغایب فرصتی است تا خداوند بندگانش را مورد عفو قرار دهد، به همین جهت توصیه شده از فضلیت های این شب بابرکت بهره کافی ببریم و از لحظات و ساعات آن غافل نشویم و وجودمان را به آنچه توصیه های پروردگار و ائمه معصومین(ع) بوده، زینت دهیم.
در این شب میل به عبادت بسیار است
حجت الاسلام «سعید امیدیان» نیز در تشریح رغائب، بیان کرد: رغبه از عبارت «امرٌ مرغوب فیه عطاء کثیر؛ شبی که در آن عطاها و مواهب فراوان به دست می آید»، آمده یعنی رغبه، امری مطلوب و موردپسند است، در این شب عطا و مواهب بسیار به دست می آید و میل به عبادت بسیار است.
عضو شورای حوزه علمیه استان لرستان لیله الرغائب را شب میل و رغبت ها نه شب آرزوها دانست و ابراز کرد: خداوند نعمت های معنوی را برای انسان مقدر کرده و انسان را به سمت آن سوق داده است، از نعمت های ویژه الهی برای انسان، نعمت امامت و ولایت است که خداوند می فرماید: «بَقِیَّتُ اللَّهِ خَیْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ» و ائمه اطهار(ع)، بقیه الله را به امام زمان (عج) تفسیر کرده اند.
امیدیان عدالت را از بزرگ ترین امیال و آرزوهای انسان معرفی کرد: تنها با وجود مقدس امام زمان(عج) به عنوان ربیع الانام یا همان بهار مردمان است که عدالت به معنای واقعی محقق می شود.
این کارشناس مذهبی با بیان با ظهور عقل مردم کامل می شود، یادآور شد: با ظهور امام زمان(عج) همه آرزوهای بشر در عرصه های فردی و اجتماعی، اقتصادی، سیاسی برآورده می شود، پس فرج و سلامتی امام زمان(عج) را سرلوحه دعاهای لیله الرغائب قرار دهیم.
بنابر آنچه گذشت در لیله الرغائب در کنار انس با خدا و دعا و بیان آرزوها باید حواس مان به آرزوهایی که در دل مرور کرده و به زبان می آوریم، باشیم و امیال و آرزوهایی را مدنظر قرار دهیم که ابعاد مختلف از زندگی ما را سامان داده و خیر و فلاح مان در آن باشد. آرزویی به عظمت و آینده سازی ظهور که همه مشکلات مادی، معنوی و اخلاقی و ... ما در تابش نور و گرمای آن ذوب می شود.
پی نوشت:
1- اقبال الاعمال، ج2، ص 632.
نظر شما