به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و عراق توسعه روابط تجاری و اقتصادی با یکدیگر را در دستور کار قرار داده اند و در این مسیر مقامات دو کشور طی سال های اخیر دیدارهای بسیاری با هم انجام داده اند و در آخرین تعاملات تجاری میان دو کشور نیز رییس جمهوری روز گذشته در سفری سه روزه به دعوت رییس جمهوری عراق به این کشور سفر کرد و در این سفر که مورد توجه بسیاری از کشورهای منطقه و جهان قرار گرفته است 5 سند همکاری تجاری به امضای طرفین رسید.
یادداشت تفاهم همکاری میان وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران و وزارت تجارت عراق، یادداشت تفاهم احداث پروژه راه آهن بصره - شلمچه، یادداشت تفاهم تسهیل روادید برای سرمایهگذاران، تجار و بازرگانان، یادداشت تفاهم همکاری مشترک در زمینههای مرتبط با سلامت و تفاهمنامه همکاری مشترک میان وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران و وزارت نفت جمهوری عراق، ۵ سند همکاری بود که وزرا و مسئولان دو کشور در حضور حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و عادل المهدی نخست وزیر عراق به امضا رساندند.
در همین رابطه «محمود واعظی» شب گذشته (دوشنبه 20 اسفند ماه) مهمان برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما بود و با اشاره به سفر ریییس جمهوری به عراق درباره نتایج این سفر گفت: «در این سفر ۵ سند میان ایران و عراق به امضا رسید. سند نخست برای صدور روادید رایگان بود که بر اساس آن همه مردم ایران و عراق بدون روادید به کشور هم سفر میکنند. همچنین توافق شد که در مرحله اول، تعرفه اخذ روادید را رایگان کنیم و برای تجار ویزاهایی چند بار ورود صادر شود و این تحول بسیار خوبی در روابط میان دو ملت است.»
رییس دفتر رییس جمهوری با بیان اینکه سند دوم در ارتباط با توافق وزارت کشور دو طرف برای برگزاری مشترک مراسم اربعین از جمله مسائل امنیتی و تدارکاتی بود، ادامه داد: «سند سوم، موافقتنامه همکاریهای امنیتی و مرزی بوده است و قرار شد مذاکره کنند تا به موافقتنامه برسند. همچنین وزارت تجارت عراق و وزارت صنعت، معدن و تجارت کشورمان برای همکاری بخشهای مختلف تجاری و صنعتی صورت جلسهای را امضاء کردند.»
وی با اشاره به اینکه یادداشت تفاهم همکاریهای بهداشتی نیز در این سفر به امضای طرفین رسید، گفت: «میان وزارت بهداشت دو کشور امضاء شده است که بر اساس آن در زمینه صادرات دارو و صدور تجهیزات پزشکی میتوانیم همکاری کنیم. سند دیگری درباره همکاریهای ریلی امضاء شد که بر اساس آن خط آهن شملچه - بصره یعنی خط آهن سراسری ایران و عراق به هم متصل میشوند.»
واعظی با بیان اینکه یادداشت تفاهمی درباره همکاریهای نفتی و گازی میان دو کشور امضاء شد که تحول بسیار خوبی است، افزود: «اعلام آمادگی ما برای افزایش صادرات گاز به کشور عراق و تبادل نظر برای بهره برداری از میدانهای مشترک از جمله مفاد این یادداشت تفاهم است. حدود سه سند در سفرهای وزیر نیرو به عراق و سفر همتای عراقی او به ایران برای همکاری در حوزههای برق و وزارت نیرو امضاء شد. قسط اول یعنی حدود ۲۰۰ میلیون دلار برای طلب ایران از صادرات انرژی و برق به عراق به حساب کشورمان واریز شد.»
این در حالی است که در جریان دیدار رئیس جمهور کشورمان و هیئت همراه با رئیس جمهور و نخست وزیر عراق، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در مذاکرات مفصل با همتای عراقی خود نحوه پیگیری و اجرای توافق ماه گذشته بانکهای مرکزی دو کشور را مورد بحث و توافق قرار داد.
بنابر این گزارش، روز گذشته اولین بخش از مطالبات دولت ایران به حساب بانک مرکزی کشورمان واریز شد. از ۱۲ میلیارد دلار صادرات ایران به عراق ۴ میلیارد آن صادرات برق و گاز است. در این جلسه در مورد تسهیل امور بانکی صادرکنندگان کالا و خدمت ایرانی و نیز فعالیت شعب بانکهای ایرانی در عراق و ایجاد روابط کارگزاری بانکهای ایرانی با بانکهای عراقی و ضرورت قبول ضمانت نامههای دیناری به جای ضمانت نامه دلاری برای فعالیت پیمانکاران ایرانی بطور مفصل گفتگو شد.
افزایش میزان تعاملات تجاری باعث شده است تا کارشناسان اقتصادی پیش بینی کنند که با این روند شاهد صادرات 12 میلیارد دلاری تهران و بغداد در سال 98 هستیم. دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق درباره تاثیر اولین سفر رسمی حجت الاسلام حسن روحانی رییس جمهور ایران به عراق بعد از توافقات اخیر بانکی دو کشور به ایبنا گفته است: «امیدوار هستیم که در جریان این سفر موضوع ترانزیت از عراق برای ایران امکان پذیر شود زیرا در این صورت هم حجم صادرات و هم حجم واردات از عراق افزایش خواهد یافت. این موضوع می تواند باعث افزایش صادرات ایران به سوریه شود. در حال حاضر یک میلیون و ۲۰۰ هزار کانتینر در بندر ام القصر عراق کالاهای خود را خالی کرده و به همان شکل برمی گردند و ما می توانیم کالاهای خود را از خوزستان به این بندر ارسال کرده و با توجه به خطوط کشتیرانی فراوانی که در آن مسیر حضور دارند، برای صادرات خودمان استفاده کنیم.»
بنا به گفته «سیدحمید حسینی» در حال حضار بین ۷ تا ۸ میلیارد دلار از پروژه های شرکت های ایرانی در عراق بلاتکلیف است و تنها بین یک تا یک و نیم میلیارد دلار آن در حال فعالیت است. منتظر هستیم تا ببینیم مقامات ایرانی خط اعتباری برای بازسازی عراق در این سفر در نظر خواهند گرفت یا نه. اگر توافقات و قراردادهای موجود بین دو کشور در صنعت برق اجرایی شود می توانیم در سال ۵ میلیارد دلار برق، تجهیزات مرتبط با آن و خدمات فنی و مهندسی به عراق صادر کنیم.
وی ادامه داده است: «صادرات ۱۲ میلیارد دلار کالا برای سال آینده را بعید نمی دانم زیرا امکان افزایش صادرات به ویژه در زمینه لوازم ساختمانی، برق و گاز طبیعی وجود دارد. در حال حاضر تنها ۱۸ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی به عراق صادر می کنیم که امکان افزایش آن تا ۷۰ میلیارد متر مکعب وجود دارد.»
این پیش بینی ها در حالی صورت گرفته است که رییس جمهوری پیش از عزیمت به عراق در فرودگاه مهرآباد در جمع خبرنگاران گفته بود: روابط ایران و عراق بهراحتی در سالهای آینده میتوانیم به 20 میلیارد دلار برسد. عراق بسیاری از نیازهایش را میتواند از ایران تأمین کند، ایران نیز میتواند نیازهایش را از عراق تأمین کند.»
رئیس جمهور با ابراز اینکه روابط نزدیک ما میتواند بهنفع دو کشور باشد، تصریح کرده بود: «طرحهای مهمی هم در دست است، موضوع ترانزیت، اهمیت خاصی دارد، علاقمند هستیم که راههای ما اتصال بهتری پیدا کند. راهآهن ما به راهآهن عراق متصل شود که این هم بهنفع زائران و هم بهنفع دو کشور و منطقه خواهد بود.»/
نظر شما