هزینه ساخت هر یک کیلومتر خط قطار شهری ۷۵۰ میلیارد تومان است

کلائی با تاکید بر اینکه به مردم اطمینان می‌دهیم که در مبارزه با فساد اداری در شهرداری بسیار جدی هستیم، گفت: هزینه ساخت هر یک کیلومتر قطار شهری ۷۵۰ میلیارد تومان است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، «محمدرضا کلائی» امروز(۱۹ اسفند) در اولین نشست خبری خود با راصحاب رسانه با بیان اینکه دراین مدت ۱۵ مورد تخلف در شهرداری شناسایی که کارمندان خاطی از سوی نیروهای حراست بازداشت و پرونده آنها در حال رسیدگی است، گفت:به مردم اطمینان می‌دهیم برخورد مدیریت شهری با فساد اداری بسیاری جدی است.

 

شهردار مشهد در خصوص اقدامات شهرداری مشهد در ارتباط با معتادان متجاهر و کمپ‌های ترک اعتیاد نیز افزود: در راستای کمک به معتادانی که در حال ترک اعتیاد هستند به دنبال آن هستیم که گل و گیاه شهر و لباس‌های کارکنان شهرداری در فضاهای سبز را توسط آنها تولید کنیم که در این راستا امسال ۱۰۰۰ دست از لباس‌های کارکنان فضای سبز شهری در اردوگاه خٌلق‌آباد و توسط معتادان در حال ترک سفارش داده و تولید شده است.

 

وی با اشاره به اینکه طبق برآوردها امسال ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار زائر خارجی وارد مشهد شده که ۴۰ درصد از این زائران خارجی زائران عراقی بوده‌اند، اظهارداشت:براساس همین برآوردها، امسال نیز تعداد حضور زائران عراقی به مشهد افزایش پیدا کرده و حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر اعلام شده است در این میان عراقی‌ها امسال از مبدا ۶۵۰ هزار نفر ویزا برای مشهد دریافت کرده‌اند که به دنبال این هستیم برنامه‌ریزی سفر از مبدا افزایش پیدا کند.

 

کلایی ادامه داد: در راستای تسهیل جابه جایی زائران در ایام عید به دنبال این هستیم که لایحه رایگان شدن استفاده از خطوط بی.آر.تی را در ایام تعطیلات رسمی نوروز به شورای شهر ارئه دهیم تا در صورت تصویب استفاده از خطوط بی.آر.تی در این ایام رایگان شود.

 

وی با اشاره به اینکه گردشگری سلامت یکی دیگر از زمینه‌های حضورگردشگران خارجی در مشهد است که می‌توان روی آن کار کرد، اظهار کرد: در منطقه ۳ کشور اردن، هند و ایران پذیرای بیشترین گردشگران سلامت هستند که در این میان هزینه درمان در ایران یک ششم کشور هند و از نظر کیفیت از اردن بالاتر است.

 

کلائی در پاسخ به این سئوال که شهرداری مشهد چه تصمیم برای الحاق ۱۳۸ روستا اطراف شهر به مشهد دارد، گفت: ما هیچ برنامه‌ای برای الحاق این ۱۳۸ روستا نداریم اما با این حال روی این روستاها کار شده و برای همه آنها توسط معاونت برنامه‌ریزی شناسنامه تهیه شده است.

 

شهردار مشهداظهارداشت: ما نسبت به حریم مشهد دغدغه داریم زیرا جمعیت محیط اطراف مشهد در حال افزایش است اما امکان برای آن وجود ندارد، استاندار خراسان رضوی نیز نسبت به این موضوع دغدغه دارند و در تقسیم استان به ۱۲ منطقه، معین اقتصادی شهرستان مشهد را به شهرداری واگذارکردند که در این مسیر به روستاهای اطراف مشهد توجه داریم اما این موضوع نیاز به نقشه راه دارد.

 

کلایی ادامه داد: اجرای خط بی.آر.تی ۳ تصمیمی بود که در دوره چهارم گرفته شد و در دوره پنجم عملی شد، در سه ماهه گذشته تعاملاتی با دستگاه‌های ذیربط داشته و سازمان ترافیک شهرداری نیز جلسات زیادی را در این خصوص با پلیس راهور برگزار کرده است که در این رابطه هشت گزینه پیش‌بینی شده است، یکی از این گزینه‌ها تک لاین کردن مسیر است اما هنوز به جمع‌بندی نهایی نرسیده‌ایم و اگر تاکنون پیچ‌های مسیر خط سه بی.آر.تی را جمع‌آوری نکرده‌ایم به دلیل این است که هنوز تکلیف روشن نشده است.

 

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه بیشتر مسیر خط بی.آر.تی هم‌پوشانی با خط دو قطارشهری ندارد و تعداد زیادی از شهروندان از بی.آر.تی در این مسیر استفاده می‌کنند تا قطعه سوم خط ۳ قطارشهری مشهد از میدان شهدا تا پایانه امام رضا (ع) اجرا نشود نمی‌توانیم خط دو بی.آر.تی را جمع‌آوری کنیم که در این خصوص تا فروردین ماه تصمیم‌گیری نهایی انجام خواهد شد.

 

شهردار مشهد درباره ارتباطات بین‌المللی شهرداری مشهد با بیان اینکه استفاده از دیپلماسی شهری در دستور کار مدیریت ‌شهری مشهد قرار دارد، تصریح کرد: سعی در حفظ حضور فعال در متروپلیس و دبیرخانه شهرداران جهان اسلام که از گذشته بوده است، داشته‌ایم و رویکرد اصلی ما استفاده از دیپلماسی عمومی و شهری برای رونق بخشی به شهر است زیرا در زمان تحریم که دستگاه‌های رسمی در خصوص سایر کشورها تحرک کمتری دارند دیپلماسی شهری می‌تواند با ارتباط با نهادهای رسمی سایر کشورها رونق ایجاد کند البته در این مسیر سرمایه‌گذاران داخلی باید دستشان را در دست ما بگذارند.

 

کلائی با اشاره به اینکه قراردادی که در حوزه ایستگاه‌های دوچرخه بسته شده خوب نبوده و هدف اصلی آن روشن نیست، گفت: این یک تجربه تلخ است که افراد را مجاب کنیم وارد این مهم شوند و اکنون نیز همچنان مشغول حل حقوقی قراردادهای گذشته هستیم تا زمان حل آن‌ها نمی‌توان وارد قرارداد جدید شد؛ البته سازمان ترافیک برنامه و سازوکارهایی در این حوزه با استفاده از تکنولوژی‌های جدید را دارد.

 

وی در خصوص برنامه‌های استقبال از بهار ۹۸ نیز اظهار کرد: امسال مانند سال‌های گذشته برنامه‌های متنوعی را برای آماده شدن شهر برای استقبال از بهار داریم تا حال مردم خوب شود اما با توجه به وضعیت اقتصادی مردم سعی کرده‌ایم از تعداد گل کمتری استفاده کرده و کیفیت را بهتر کنیم تا هم‌نواتر با مردم حرکت کنیم.

 

وی تصریح کرد: همچنین جشنواره خانه بهار را در چند بخش از جمله بخش بین‌الملل و شاهنامه جدی‌تر دنبال کرده‌ایم و امسال بخش بین‌الملل را نیز با حضور چهار هنرمند از کشورهای روسیه، اردن و کره جنوبی داریم که اکنون در حال اجرای اثر هنری در جداره‌های ورودی پارک کوهسنگی هستند.

 

شهردار مشهد افزود: در خط ۳ قطارشهری مشکل تملک برای ایستگاه میدان جانباز داریم که در حال مذاکره هستیم اما هنوز تصمیمی برای حذف این ایستگاه گرفته نشده و براساس طرح قبلی پیش می‌رویم؛ در بهار ۹۸ شاهد خروج دستگاه حفار از شفت امامت ۴۹ خواهیم بود.

 

کلائی ر پاسخ به سئوال خبرنگار خبرگزاری شبستان درباره سهم ۳ درصدی آموزش و پرورش از عوارض صدور پروانه نیز گفت: این موضوع در شورای شهر تصویب و تاکنون حدود ۶۰ میلیارد آن پرداخت شده است و عددی که حاصل از این سهم است باید در مشهد خرج شود این مطالبه را با کمک رسانه‌ها باید دنبال کنیم ما در خصوص پروژه کتابخانه مرکزی نیز که سال‌ها نیمه کاره مانده بود درخواست کردیم که از محل ۲۰ میلیارد تومان سهم نیم درصدی پرداختی شهرداری تکمیل شود که این‌کار انجام شد.

کد خبر 772431

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha