به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، وجود مناطق گرم در جنوب کشور این شرایط را برای کشورمان ایجاد کرده است که زمینه تولید و کشت محصولات کشاورزی گرمسیری فراهم شود، محصولاتی که قابلیت عرضه در سطح جهانی را دارند و باعث افزایش درآمد ارزی برای کشورمان می شود از جمله ابن محصولات «خرما» است به طوری که ایران به لحاظ تولید حدود یك میلیون تن خرما در سال از بزرگترین تولیدكنندگان خرمای جهان به شمار می رود.
سطح زیركشت خرما در جهان به بیش از ۹۵۰ هزار هكتار می رسد كه سطح زیركشت آن در ایران ۲۵۰ هزار هكتار و تولید این محصول در كشورمان بین ۹۰۰ هزار تا یك میلیون تن است. تولید خرما در جهان از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۴ میلادی از حدود۹/۳ میلیون تن با نرخ رشد ۳۴/۴ درصد به۸۵/۵ میلیون تن افزایش یافته است كه بیشتر این تولیدات مربوط به كشورهای ایران، مصر، عربستان، پاكستان و الجزایر است كه در این میان ایران با تولید حدود یك میلیون تن در سال، بزرگ ترین تولیدكننده خرما در جهان محسوب می شود.
ایران به لحاظ تولید و سطح زیر کشت خرما در رتبه دوم و سوم و از نظر صادرات رتبه پنجم جهان را به خود اختصاص داده است. ۱۱٫۳درصد کل صادرات این محصول به جهان را ایران انجام می دهد. جنوب کرمان با ۱۸ درصد کل تولید، سیستان و بلوچستان ۱۵ درصد، بوشهر و کرمان هر کدام ۱۴ درصد، فارس ۱۳ درصد، خوزستان و هرمزگان هر کدام با ۱۲ درصد از استان های برتر تولید خرما هستند.
سال گذشته ۲۵۰ هزار تن خرما به ارزش ۲۴۹ میلیون دلار به ۸۵ کشور جهان صادر شد. تولید خرمای ایران با برنامه ریزی های انجام شده و فرهنگ سازی به یک میلیون و ۵۷۰ هزار تن در سال ۱۴۰۰ برسد. و بر این اساس پیش بینی می شود در سال ۱۴۰۰ صادرات خرما با افزایش ۱۵ درصدی به حدود ۲۸۷ هزار تن برسد.
در همین رابطه حالا چندی پیش «اسکندر زند»، مشاور وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده بود که «میزان تولید خرما ظرف 10 سال گذشته در جهان 18 درصد و در ایران 21 درصد رشد داشته است. سطح زیر کشت خرمای جهان هم در مدت یاد شده 10 درصد و در ایران پنج درصد افزایش یافته است عملکرد تولید خرما (تن در هکتار) هم در مدت یاد شده در جهان 6 و 2 دهم درصد و در ایران 12 درصد است که این آمار و ارقام نشان دهنده حرکت خرماکاران به سمت کیفی شدن تولید است. با توجه به این شاخص ها روند رشد تولید خرمای کشور نسبت به جهان امیدوار کننده است و فعالان خرمای کشور هم به دنبال اتفاق های خوب و ارقام جدید صادراتی هستند. صنعت خرما با توجه به اشتغال زایی که دارد برای امنیت و اشتغال و درآمد زایی کشور حایز اهمیت است.»
افزایش تولید زمینه افزایش صادرات این محصول را ایجاد کرده است تا جایی که طی شش ماهه نخست امسال ۵۳۹۱ تن خرمای شاهانی به ارزش ۴ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۴۱ دلار و خرمای زاهدی نیز به میزان ۶۶۵۱ تن به ارزش سه میلیون و ۴۷۳ هزار و ۱۱۲ دلار صادر شده است.
بر اساس آمار گمرک ایران، در همین مدت ۳۲۶۱ تن خرمای استعمران به ارزش دو میلیون و ۷۴۳ هزا ر و ۳۱۷ دلار، خرمای کبکاب به میزان ۲۵۶۹ تن و به ارزش یک میلیون و ۸۲۹ هزار و ۳۴۰ دلار و خرمای پیارم با وزن ۵۲۹ تن و به ارزش یک میلیون و ۶۱۴ هزار و ۵۳۷ دلار صادرات داشته ایم. علاوه بر این موارد، ۳۸ هزار و ۴۰۶ تن سایر خرماها در ردیف های دیگر به ارزش ۳۷ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۷۱۰ دلار صادر شده است. گران ترین خرمای صادراتی ایران، خرمای پیارم بوده که هر کیلوگرم آن ارزشی بالغ بر ۱۲ هزار تومان دارد.
در ادامه رونق صادرات این محصول ایرانی سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرده است: «صادرات انواع خرما در دوره 10 ماهه امسال (منتهی به دی) نسبت به مدت مشابه پارسال رشد 53 درصدی را نشان می دهد.
«محمود بازاری»، مدیر کل دفتر هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی این سازمان در این باره گفته است: «مجموع صادرات انواع خرما در 10 ماهه امسال 249 هزار تن به ارزش 258 میلیون دلار برآورد شده که این رقم در دوره مشابه سال گذشته به میزان 196 هزار تن به ارزش 186 میلیون دلار بود که از لحاظ وزنی 27 درصد و از نظر ارزشی 53 درصد رشد را ثبت کرد.»
وی خاطرنشان کرده است: «بیش از 284 میلیون دلار از مجموع صادرات محصول خرما به پنج بازار اصلی هدف شامل هند، پاکستان، عراق، قزاقستان و ترکیه منتقل شد که در مقایسه با 186 میلیون دلار صادرات سال 96 نشاندهنده افزایش 53 درصدی دارد.»
این در حالی است که خرمای ایران به ۷۸ کشور جهان صادر می شود و هند با خرید بیش از ۱۱ میلیون دلار بزرگترین مشتری این محصول از ایران به شمار می رود.
یادآور می شود: چندی پیش «ابراهیم پور حیدری»، نایب رییس انجمن ملی خرما در آیین گشایش پنجمین نمایشگاه تخصصی خرما و فرآورده های خرمایی کشور و جشنواره خرمای پیارم حاجی آباد گفته بود: «امسال با صادرات 350 هراز تن خرما 300 میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور حاصل شد. صادرات خرما تا پایان سال به 400 هزار تن برسد. سالانه 30 درصد محصول خرمای تولیدی کشور به کشورهای اروپایی، شرق آسیا، روسیه، هند و کانادا صادر می شود. 240 هزار هکتار سطح زیر کشت در خرما در کشور است و سالانه یک میلیون و 50 هزار تن خرما تولید می شود و ایران رتبه دوم تولید خرمای جهان را به خود اختصاص داده است.»/
نظر شما