خبرگزاری شبستان -مازندران
استان مازندران دارای چهار هزار و صد مسجد فعال در استان می باشد که از این تعداد، یک هزار و 132 مسجد دارای کانون فرهنگی و هنری هستند.
مساجد بهترین سنگر برای مبارزه با تهاجم فرهنگی هستند و کانون فرهنگی و هنری مساجد می تواند علاوه بر ایجاد بستر های تدافعی نوعی الگوسازی برای مقابله با تهاجم فرهنگی ایجاد کند.
با توجه به عصر جدید و ظهور فضای پیچیده و مجازی و دورشدن جوانان از سنت و فرهنگ اسلامی مسجد می تواند مانند پلی باشد که نسل جدید را با آموزه های دینی ، هنر و فرهنگ اسلامی آشنا کند و فضایل اخلاقی را که جزء الویت های کانون فرهنگی مساجد است را بین نوجوانان و جوانان گسترش دهد.
همچنین با توجه به سرانه کاهش کتابخوانی در ایران کانون های مساجد با تجهیز کتابخانه های مساجد می تواند نقش موثری را در افزایش میزان کتابخوانی ایفا کند به گونه ای که در سالیان قبل در کتابخانه های مساجد فقط کلام الله و مفاتیح الجنان دیده می شد ولی اکنون به همت کانون های مساجد این کتابخانه ها تجهیز شدند و کتاب های متعددی در اختیار اهالی مسجد قرار می گیرد.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد فراگیرترین شبکه فرهنگی در کشور هستند که اگر بتوان در راستای معرفی آن گام درستی برداریم می تواند موثرترین راه برای گسترش آموزه های اسلامی و دینی باشد.
کارشناس مسائل فرهنگی و تربیتی در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: کانون های مساجد یک حرکت خودجوش مردمی است که می تواند بسیار تاثیرگذار تر از نهادهای دیگر باشد.
وی افزود: اگر بتوانیم فضای مساجد را به گونه ای بسازیم که همانند گذشته خانه امن و امید جوانان باشد می توان با کمک کانون های مساجد شاهد کاهش آسیب های اجتماعی در سطح جامعه باشیم.
این کارشناس با تاکید بر اهمیت کانون های مساجد گفت: این کانون ها می توانند احیا کننده نقش مهم مساجد باشند و با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمنان مقابله کنند.
وی در ادامه گفت : ما می توانیم از بستر همین کانون ها برای نهادینه کردن و گسترش ظرفیت های مساجد بهره ببریم و مسجد را به جایگاه واقعی خود که در دوران انقلاب شاهد آن بودیم بر گردانیم.
کارشناس ارشد الهیات و علوم قرآن و حدیث در گفت و گو با خبرنگار شبستان گفت: کانون مساجد از ظرفیت عظیمی برخوردار است که متاسفانه نادیده گرفته می شود .
فرجی با اشاره به بسته بودن و خشکی فضای مدیریتی مساجد توسط بزرگان و متولیان مسن، افزود: یکی از عوامل عدم بهره وری از ظرفیت های کانون مساجد نیز کاهش مدیریت افراد مسن که نسبت به نیازهای اجتماعی جدید از آگاهی کمتری برخودارند و فقط مسجد را از نگاه نماز گذاردن در سه نوبت می بینند.
وی تاکید کرد: باید مساجد کانونی فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی پویا باشند و هدف مسجد در کنار عبادت ، آگاهی بخشی ، چاره جویی، تبادل افکار ، فضای همکاری نسل ها و همچنین انتقال اندوخته ها به نسل های جدید است که متاسفانه در مساجد ما بسیار کم دیده می شود.
این کارشناس همچنین کانون مساجد را فرصتی برای بازگشت دوباره مسجد به اهداف اصیل خود دانست و تاکید کرد: سرگردانی فضای پیچیده مدرنیته فرصت مناسبی برای برخورداری از همه ظرفیت های مساجد به خصوص کانون مساجد است که با جذب مردم به محیطی آرام آنان را به باورهای اصیل راهنمایی کند.
فرجی همچنین ایجاد فضای بازتر برای فعالیت کانون مساجد در محیط مسجد را برای احیای نقش مسجد ضروری عنوان کرد و افزود: باید مدیریت قدیمی این فضا را برای جدید ترها باز کند.
نظر شما