به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، «آیت الله لطف الله دژکام» امروز (چهارشنبه 15 اسفند) در دیدار با مدیرکل منابع طبیعی و جمعی از معاونین که به مناسبت روز درختکاری با اشاره به فرهنگ سازی های انجام شده در مورد روز درختکاری، گفت: با توجه به نقش روحانیت در فرهنگ سازی این جلسه برگزار شده است.
نماینده ولی فقیه در فارس با اشاره به سخنان مدیرکل منابع طبیعی فارس، بیان کرد: سرفصل های مطرح شده جای بحث، گفتگو و هم فکری دارد تا به نتیجه اثربخش در جامعه برسد، البته منابع طبیعی باید مورد استفاده و بهره برداری انسان قرار گیرد.
امام جمعه شیراز با تأکید بر اینکه باید از منابع طبیعی به نفع انسان بهره برد، اظهار کرد: باید عرصه وسیع منابع طبیعی مورد استفاده انسان ها قرار گیرد اما گاهی، زمانی که می خواهیم این اصل را پیاده کنیم منابع طبیعی توسط بهره بردار تخریب می شود و از بین می رود و دیگر قابل احیا نیز نیست پس به این شکل نمی توان بهره برداری از منابع طبیعی را ادامه داد.
آیت الله دژکام با بیان اینکه بهره برداری از منابع طبیعی باید به شکلی باشد که منابع تخریب نشود و برای نسل بعد باقی بماند، افزود: بنابراین وقتی می گوییم بهره برداری باشد اما منابع تخریب نشود نیاز به یک کار خیلی دقیق علمی و فرهنگی داریم که بنده خیلی صریح می گویم متاسفانه این کار را انجام نداده ایم.
نماینده ولی فقیه در فارس خاطرنشان کرد: ما خیلی وقت ها نمی دانیم چقدر امکانات داریم، چقدر می توان از ظرفیت های موجود بهره برداری کرد و چقدر باید بازسازی کنیم گرچه برای این موارد فکر کرده ایم اما واقعیت امر این است که خطا از درون همین مجموعه شروع شده است.
امام جمعه شیراز با بیان اینکه خیلی از اشتباهات به خاطر سواستفاده نیست بلکه در مورد قضیه اطلاعات کافی وجود نداشته است، متذکر شد: ندانستن و عدم آگاهی و علم کافی در خصوص مسائل مشکلی است که ما به واسطه بعضی از ملاحظات استمرارش می دهیم یعنی کسی که نمی داند و در کار وارد نیست را برخی وقت ها به عنوان کارشناس کار قرار می دهیم.
وی گفت: در حوزه منابع طبیعی و دست درازی به منابع اگر خود مدیر مربوطه گفت نادیده می گیریم یا فلان مسول دیگر به سازمان شما دستور داد نادیده بگیرید دیگر نمی شود ادامه داد چون این استثناها اگر شروع شد دیگر یکی دو تا نخواهد بود و یک زمانی چشم باز می کنیم و می بینیم منابع طبیعی را به دست خود نابود کرده ایم.
آیت الله دژکام با بیان اینکه در جهت فرهنگ سازی می توان از باورهای مردم در جهت صحیح استفاده کرد، افزود: ما خیلی وقت ها باورهایی در بین مردم داشتیم که به حفظ منابع و محیط زیست کمک می کرده است، مثلا در برخی شهرستان ها قطع کردن درخت کُنار را خوب نمی دانند، متاسفانه ما با یکسری از باورها به عنوان خرافه برخورد کردیم و نمی دانستیم این باورها نقش خوبی را در حفظ محیط زیست ایفا می کنند.
نماینده ولی فقیه در فارس با بیان اینکه امروزه ما باید قسمتی که مربوط به حفظ و حراست منابع طبیعی است در کنار امکان بهره برداری بیشتر، فرهنگ آن، قانون و مقرات مربوطه و فقه موضوع را طوری که نیاز داریم تنظیم و تدوین کنیم، اظهار کرد: نوع رویکردمان در حفاظت از محیط زیست و فرهنگسازی مربوط به آن باید طوری کنار هم چیده شود که ما با منابع خود مشکل پیدا نکنیم،خیلی باید ظریف تر از این مسائل را تبیین کرده باشیم و آنچه که داریم کافی نیست.
امام جمعه شیراز با بیان اینکه ما باید به نحوی سیاستگذاری کنیم که مردم متوجه شوند نگاه ما ناظر به حل مشکلات آنها بوده است، از مسئولان پرسید: چه مقدار از جمعیت کشور می خواهد از منابع طبیعی بهره برداری کند؟ از کدام منابع طبیعی نباید استفاده کرد؟ برای پاسخ به این پرسش ها چه فکری کرده اید؟
وی با بیان اینکه بحث محیط زیست یا بحث حیات وحش نیز همین است، خاطرنشان کرد: رسما در برخی از تریبون ها گفته می شود که برای نگهداری تعدادی آهو در پارک بمو آیا این همه زمین نیاز است؟ ما باید مردم را اقناع کنیم که این کار لازم است، ما باید گردشگری حیات وحش را طوری سامان دهیم که گردشگری سالم در حیات وحش منبع درآمد شود نه اینکه شکار منبع درآمد شود.
آیت الله دزکام تأکید کرد: نکته مهم این است که خود را با طبیعت هماهنگ کنیم یعنی هدف از این نظام حقوقی و احکام فقهی این باشد که ما با طبیعت هماهنگ شده باشیم و بهره برداری مناسب را انجام دهیم.
نماینده ولی فقیه در فارس با بیان اینکه در قم بحث فقه محیط زیست و فقه منابع طبیعی به صورت جدی دنبال می شود، افزود: این کارها را شروع کردیم اما با یک گل بهار نمی شود و این کار باید تبدیل شود به بسته های آموزشی، فرهنگی و تربیتی و از دبستان تا دوره عالیه تحصیل و در روستا و شهر ما آموزش داده شود و ما حسن استفاده را از محیط زیست و منابع طبیعی کرده باشیم و در عین حال برای نسل های بعدی آن را حفظ کنیم.
وی عنوان کرد: این امر بدون کار و تلاش علمی نمی شود، اگر کسی خیال می کند همین قدری که کار کردیم کافی است دارد اشتباه می کند چون تقاضا برای تصرف روزافزون است و ما آماده پاسخ گویی نیستیم، اگر تدبیر ها حساب شده نباشد منابع را از دست می دهیم.
نظر شما