راه پر فراز و نشیب واگذاری سرخابی ها/دولت مخالف طرح فرابورس

پس از آنکه نمایندگان مجلس در جلسه بررسی لایحه بودجه وزارت ورزش را مکلف به واگذاری سهام سرخابی ها کردند راه های این واگذاری در فرابورس از سوی مسئولان فراهم شد اما دولت گویا مخالف خصوصی‌سازی سرخابی‌ها از طریق فرابورس است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تاکنون 4 دوره مزایده برای واگذاری سهام سرخابی هامطرح و با شکست مواجه شد. در مرحله اول مزایده در 27 بهمن 93 دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، هیچ شخصی حاضر نشد برای مزایده ۲۹۰ میلیارد تومانی پا پیش بگذارد. در دوره دوم مزایده در 19 اسفند 93 باز پیشنهادی نرسید و مزایده دوم لغو شد. سپس 9 اردیبهشت 94 برای بار سوم مزایده دو باشگاه با قیمت پایه ۲۹۰ میلیارد تومان مطرح شد اما برای اینکه سرانجام مشتریانی پیدا شود شرایط پرداخت فرق کرد. این بار شرط ورود به جای پرداخت ۴۰ درصد مبلغ مزایده ۲۵ درصد اعلام شد اما باز هم مزایده با مشکلاتی مواجه و لغو شد.

 

29 اردیبهشت 94 مزایده چهارم انجام شد. در این دوره استقلال یک مشتری و پرسپولیس ۳ مشتری داشت اما اهلیت متقاضیان از سوی سازمان خصوصی سازی تایید نشد و باز پرونده مزایده بسته و اعلام شد مزایده بعدی در کار نیست اما هیأت دولت در جلسه یکشنبه 25 آذر ماه خود که به ریاست «حجت الاسلام حسن روحانی»، رئیس جمهوری برگزار شد با واگذاری شرکت های فرهنگی – ورزشی استقلال و پرسپولیس موافقت کرد تا برای پنجم موضوع واگذاری سهام این دو باشگاه مطرح شود.

 

به دنبال اعلام هیئت وزیران سازمان خصوصی سازی برای اجرای این تصمصم دولت، آماده سازی و واگذاری سهام این 2 باشگاه را در دستور کار خود قرار داد و سپس رییس سازمان خصوصی سازی خبر داد که مزایده واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در اسفند امسال انجام می شود.

«علی اشرف پوری حسینی» پس از جلسه امروز کمیسیون نظارت بر اجرای اصل ۴۴ که با موضوع واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس برگزار شد به رسانه ملی گفته است: «باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس هواداران زیادی دارد بنابراین واگذاری این دو باشگاه نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. مجلس هم درنظر دارد که با نشست‌های این چنینی این واگذاری با کمترین حاشیه و عیب برگزار شود.»

 

وی با بیان اینکه نمی‌توان اقدامی انجام داد که خواسته همه تأمین شود، اضافه کرد: «بعضی از خواسته‌ها متناقض یکدیگر است در این بین هیئت واگذاری نیز یک نظر را انتخاب می کند.»

 

پوری حسینی گفت: «در جلسه امروز مقرر شد کارگروهی از مرکز پژوهش‌های مجلس، دیوان محاسبات، دو باشگاه استقلال و پرسپولیس فدراسیون فوتبال، وزارت ورزش و سازمان خصوصی سازی تا 2 هفته آینده بر روی نحوه واگذاری این 2 باشگاه بررسی‌ها را انجام و پیشنهاد‌ها را به جلسه بعدی کمیسیون ارائه کند تا جمع بندی جلسه کمیسیون به هیئت واگذاری در ارائه بهترین راهکار واگذاری این دو باشگاه کمک کند.»

 

وی گفت: «براساس قانون، هیئت واگذاری ۹ نفر عضو دارد که ۴ نفر آن شامل وزیر اقتصاد، وزیر دادگستری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و رئیس اتاق تعاون ایران صاحب رأی هستند و ازجمله اعضای دیگر آن وزیر ورزش، رئیس سازمان برنامه و بودجه و دو نماینده ناظر از مجلس شورای اسلامی هستند.»

 

رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: «ما هنوز صورت‌های مالی دو باشگاه را دریافت نکردیم که به محض دریافت صورت‌های مالی و برگزاری جلسات تخصصی ازجمله جلسه با کمیسیون اصل ۴۴ همچنین قیمت گذاری ازجانب کارشناسان رسمی دادگستری تا اواخر بهمن، پرونده واگذاری را به هیئت واگذاری ارسال می کنیم.»

 

پوری حسینی با بیان اینکه اشخاص حقیقی و حقوقی که دولتی نباشند می‌توانند در این مزایده شرکت کنند، گفت: «البته خصولتی‌ها محدودیت و ممنوعیت دارند، زیرا نمی‌توانند بیش از ۴۰ درصد سهام را دراختیار بگیرند، اما بخش خصوصی کاملاً آزاد است و می‌تواند به صورت شرکت تعاونی سهامی عام و سهامی خاص در مزایده شرکت کند. همچنین اشخاص حقیقی، پیشکسوت، هوادار و یا غیرهوادار هم می‌توانند در مزایده شرکت کنند.»

 

وی با بیان اینکه هنوز نمی‌دانیم قیمت پایه برای مزایده واگذاری این دو باشگاه و شرایط و اهلیت واگذاری چیست، گفت: «زمانی که مزایده واگذاری آگهی شد بعد از آن کسانی که اهلیت و تمکن مالی دارند باید سپرده شرکت در مزایده را واریز کنند آن وقت می‌توان گفت: چه تعداد در این مزایده شرکت کردند البته اینکه هم اکنون عده‌ای اعلام آمادگی می‌کنند خوب و دلگرم کننده است از اینرو امیدواریم مزایده خوبی برگزار شود.»

در ادامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه علنی دوشنبه ۲۹ بهمن در بندهای درآمدی لایحه بودجه ۹۸ و در بندالحاقي۱ به تبصره ۲ مصوب کردند وزارت ورزش و جوانان مكلف است با همكاري سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان خصوصي سازي حداكثر تا پايان شهريور ماه 1398، شرايط پذيرش دو شركت فرهنگي- ورزشي پرسپوليس و استقلال را در بازار پايه فرابورس فراهم کند.

 

پس از پذيرش در بازار پايه فرابورس و عرضه پنج‌درصد سهام هريك از دو شركت جهت كشف قيمت، 51 درصد سهام آنها به صورت بلوكي و باقي سهام به صورت خرد عرضه مي شود.

 

معاون پذیرش فرابورس بعد از این اعلام نمایندگان مجلس شورای اسلامی راه‌های واگذاری پرسپولیس و استقلال در بازار سهام را مطرح کرد. ایبنا به نقل از «رضا غلامعلی‌پور» نوشته بود: «پیشنهاد می‌شود سازمان خصوصی‌سازی فرصت مشخصی مثلا ۶ ‌ماهه در نظر بگیرد تا کنسرسیوم‌های ورزشی متقاضی شامل شرکت‌هایی متشکل از باشگاه‌داران، چهره‌های ورزشی، هواداران و اسپانسرها تشکیل شود. در گام بعد، در قالب مزایده در بازار سوم فرابورس بین این کنسرسیوم‌ها رقابت برای عرضه بلوکی سهام این دو باشگاه انجام شود.»

غلامعلی‌پور با بیان اینکه مزیت این روش آن است که مدیریت این باشگاه‌ها به افراد صاحب صلاحیت و دارای توان مالی واگذار می‌شود، گفته بود: «می‌توان حداقل ۵۱ درصد سهام باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال را به این شکل واگذار کرد و ‌پس از گذشت دوره سه تا پنج‌ساله و حصول اطمینان از مدیریت مناسب در باشگاه، باقیمانده سهام را به صورت خرد در فرابورس عرضه ‌کرد. ‌با توجه به اهمیت سرمایه اجتماعی این باشگاه‌ها، اساسنامه باید طوری تنظیم شود که امکان تایید صلاحیت هیات مدیره باشگاه‌ها توسط وزارت ورزش و جوانان وجود داشته باشد، همانطور که اکنون صلاحیت هیات مدیره بانک‌ها توسط بانک مرکزی تایید می شود.»

 

معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس، روش دیگر برای واگذاری سهام باشگاه‌های ورزشی را تشکیل «صندوق سرمایه‌گذاری بخش ورزش» اعلام کرده و گفته بود: «این صندوق با هدف سودآوری برای تداوم حیات ورزشی باشگاه‌ها و موسسه های ورزشی و همچنین توسعه درآمدزایی صنعت ورزش فعالیت می‌کند و در جذب سرمایه‌گذاران موثر است.»

حالا اما وزیر ورزش و جوانان اعلام کرده است که دولت با روالی که مجلس برای واگذاری سرخابی‌ها در نظر گرفته موافق نیست. «مسعود سلطانی‌فر» درباره مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی درباره خصوصی‌سازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به خانه ملت گفته است: «اراده دولت این بود که این خصوصی‌سازی در سال 97 انجام گیرد و در همین رابطه هیأت دولت مصوبه‌ای در این زمینه گذراند که این مهم از طریق سازمان خصوصی‌سازی اتفاق بیفتد اما دولت با روال واگذاری که در مجلس به‌تصویب رسید، مخالفت کرد، به این دلیل که مراحل اجرایی کار باید سهلتر و به‌صورت کامل انجام گیرد بنابراین واگذاری به‌صورت بلوکی از طریق فرابورس کار را سخت می‌کند؛ به هر روی باید روی شکل کار با مجلس به تعامل خوبی با برگزاری جلسات دست یابیم.»

 

حالا باید منتظر بود که واگذاری سهام این دو باشگاه پس از این فراز و نشیب آیا بالاخره انجام می شود یا به سرنوشتی مانند چهار دوره قبل دچار می شود./

کد خبر 769723

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha