به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ارمنستان با نام رسمی جمهوری ارمنستان کشوری در قفقاز جنوبی به پایتختی ایروان است. اقتصاد ارمنستان تا اندازه زیادی به سرمایهگذاری و پشتیبانی ارمنیان خارج از کشور وابسته است. پیش از استقلال، اقتصاد ارمنستان بیشتر بر پایه صنایع شیمیایی، الکترونیک، ماشینآلات، فرآوری خوراک، لاستیکسازی و بافندگی بنا شده بود و برای مواد اولیه صنایع خود وابستگی زیادی به دیگر جمهوریهای شوروی و خارج از کشور داشت.
ارمنستان در فاصله گرفتن از نظام اقتصادی کمونیستی و حرکت به سمت اقتصاد سرمایهداری گامهای مهمی را در آزادسازی اقتصادی برداشتهاست اما محدودیتهایی همچون وابستگی انرژی به خارج از جمله روسیه و ایران، فقر منابع، محصور بودن در خشکی و تنشهای این کشور با دو همسایه شرقی و غربی (آذربایجان و ترکیه)، توان مانور این کشور را جهت مشارکت در سرمایهگذاریهای منطقهای و همچنین فضای تنفسی این کشور را شدیداً کاهش دادهاست با این حال این کشور روابط دیرینه ای با کشورمان در حوزه های سیاسی و اقتصادی داشته و دارد.
روابط ایران و ارمنستان بر ارتباط فرهنگی، سیاسی و تاریخی دیرینه دو کشور همسایه و اشتراک معنوی و فکری دو ملت استوار است. پس از اعلام استقلال جمهوری ارمنستان (۲۱ سپتامبر ۱۹۹۱ میلادی)، جمهوری اسلامی ایران از نخستین کشورهای جهان بود که استقلال ارمنستان را به رسمیت شناخت (۲۵ دسامبر ۱۹۹۱ میلادی). دولت ایران و ارمنستان روابط همهجانبه سیاسی، دیپلماسی، فرهنگی و اقتصادی برقرار کردند. غیر از عوامل استراتژیکی و اقتصادی، مناسبات دوستی دو ملت نیز یکی از عوامل مهم در توسعه روابط حسن همجواری کشورهای ایران و ارمنستان به شمار میرود. دورنمای همکاری بیسابقهای مخصوصاً در زمینه فرهنگی، علمی و آموزشی بین دو کشور ایجاد شد.
ایران و ارمنستان در بخشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی و در حوزههایی از جمله حمل و نقل، انرژی، گردشگری، ترانزیت کالا و سرمایه گذاری درمناطق آزاد زمینههای فراوانی برای همکاری دارند که فعال کردن هر چه بیشتر این عرصهها به نفع همه کشورهای منطقه است. در سال 96 تفاهمنامه ای در خصوص توسعه همکاری مناطق آزاد تجاری دو کشور به امضا رسیده است . این تفاهمنامه 17 اگوست، بین دو منطقه آزاد «ارس» در ایران و «مغری» در ارمنستان به امضای «اکبر ترکان» دبیرشورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ایران و «سورن کارایان»، وزیر توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری ارمنستان رسید.
با امضای این تفاهمنامه علاوه بر ایجاد ظرفیت های تازه در روابط تجاری و اقتصادی؛ زمینه های انتقال گاز به منطقه آزاد مغری و احداث کارخانههای مشترک در بخش صنعت و سرمایهگذاریهای مشترک نیز فراهم شده است. یکی از مزیت های این سطح از همکاری ها ایجاد زمینه برای تاسیس شرکتهای مشترک است که موجب توسعه روابط تجاری ایران با کشورهای حوزه مشترک المنافع نیز می شود.
با برنامه ریزی هایی که از سوی مقامات دو کشور صورت گرفت مجموع تجارت ایران و ارمنستان در پایان سال گذشته میلادی به رقم 364 میلیون دلار رسید و این رقم از زمان استقلال این کشور از شوروی سابق در سال 1991 بی سابقه ارزیابی شده است.
سازمان توسعه تجارت ایران در این زمینه به نقل از «محسن رحیمی» رایزن بازرگانی ایران در ارمنستان نوشته است: «سال گذشته میلادی، مجموع صادرات ایران به ارمنستان 269 میلیون دلار بود که بالاترین میزان صادرات به این کشور، از زمان استقلال محسوب می شود.»
وی اضافه کرده است: «این حجم از تجارت در سالی تحقق یافت که از یکسو تحریمهای بی سابقه آمریکا، تجارت خارجی ایران را با موانع بسیاری روبرو ساخت و از سوی دیگر، کاهش ارزش پول ملی در برابر ارزهای خارجی، فرصت مناسبی برای نفوذ به بازارهای خارجی و توسعه صادرات فراهم آورد و شهروندان ارمنی را به مرز مشترک و خرید کالاهای مورد نیاز از ایران ترغیب کرد.»
رایزن بازرگانی ایران در ارمنستان؛ عمده محصولات صادراتی ایران به ارمنستان در سال گذشته را گاز طبیعی، انواع محصولات پتروشیمی، تولیدات فولادی، قیر، کاشی و سرامیک، میوه و خشکبار بیان کرد.
این در حالی است که چندی پیش نیز نخست وزیر ارمنستان سفری به ایران داشت و در جریان استقبال روحانی از همتای ارمنی اش، ۲ سند و یادداشت تفاهم همکاری مشترک میان مقام های دو کشور به امضا رسید.
یادداشت تفاهم همکاری میان سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری جمهوری ارمنستان و سند همکاری فیمابین شورای عالی مناطق آزاد - صنعتی و ویژه اقتصادی ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری جمهوری ارمنستان دو سندی بود که از سوی مقام های دو کشور امضا شد.
کالاهای صادراتی ایران به پاکستان شامل ماشین آلات صنعتی، کاشی و سرامیک، مصالح ساختمانی و مواد پتروشیمی می شود. بالاترین میزان تجارت میان ایران و ارمنستان نیز مربوط به سال 2012، به ارزش 328 میلیون دلار و مشتمل بر 219 میلیون دلار صادرات و 109 میلیون دلار واردات ثبت شده بود./
نظر شما