اولین گام دولت برای تشکیل «بورس بین الملل»

دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی دی ماه اعلام کرد که آئین نامه تشکیل«بورس بین الملل»به کمیسیون اقتصادی دولت ارجاع داده شده و پس از آن برای تصویب نهایی به هیات دولت می رود حالا گویا تصویبنامه هیات وزیران در این خصوص ابلاغ شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تیرماه سال جاری مشاور رئیس‌جمهوری از راه‌اندازی «بورس بین الملل» در مناطق آزاد در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ابلاغی رهبر معظم انقلاب و با هدف توسعه اقتصادی کشور خبر داده بود.

 

تسنیم در این زمینه به نقل از «مرتضی بانک»، مشاور رییس جمهوری و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی در نشست نشست هیئت موسس بورس بین الملل در مناطق آزاد با اشاره به ضرورت استفاده از منابع پایدارتر برای تضمین فعالیت های اقتصادی در مناطق آزاد نوشته بود: «تاکید دولت بر این است که فعالیت مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی برای حیات اقتصادی کشور ضروری است. مناطق آزاد می توانند الگوهای جدیدی در فعالیت های اقتصادی کشور خلق کنند و فرصت تعمیم نتایج این الگوها به کل کشور از مناطق آزاد مورد انتظار است.»

وی با بیان این‌که استفاده از ظرفیت بورس بین الملل در مناطق آزاد به منظور تامین مالی ارزی از محل منابع خارجی در دستور کار قرار دارد، تصریح کرده بود: «این ماموریت بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی رهبر معظم انقلاب و با مشارکت و همکاری سازمان سرمایه‌گذاری خارجی، صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی، سازمان بورس، وزارت امور اقتصادی و دارایی، فعالان اقتصادی کشور و صاحبنظران این حوزه صورت می‌پذیرد.»

 

وی با یادآوری این‌که آیین نامه بورس بین الملل در مناطق آزاد کشور در شورایعالی بورس  تصویب شده که پس از تصویب نهایی در شورایعالی مناطق آزاد تجاری صنعتی اجرا می شود، اضافه کرده است: «بورس بین الملل در مناطق آزاد سکوی پرتاب اقتصاد به سوی موفقیت های بیشتر است و مناطق آزاد کشور به ابزارهای نوین کسب و کار مانند مراکز پولی و مالی، بازار سرمایه و بورس بین الملل مجهز می شوند. هر روز اتفاقات جدیدی در بازارهای پولی و مالی جهان رخ می‌دهد و مناطق آزاد با وجود محدودیت ها و سیاست های عمومی نباید از این جریان کسب و کار نوین باز بماند.»

 

بازار بورس بين الملل يک بازار 24 ساعته است از این رو در بازار بورس بين الملل برخلاف بازارهاي سنتي محدوديت زماني براي انجام معاملات وجود ندارد. با توجه به امکانات موجود سرعت عمل در معاملات بازار بورس بين الملل بسيار زياد است. به طوری که تريدر بازار بورس بين الملل در کمتر از چند ثانيه مي تواند تصميمات خود را عملي کند.

 

برخلاف بازارهاي سنتي براي سفارش معاملات در بازار بورس بين الملل نياز به حضور در مکان خاص ( تالارهاي بورس ) و انجام تشريفات مختلف ندارد. در بازار بورس بين الملل امکان استفاده از ضريب اهرمي (Leverage) که توسط بروکر به مشتريان داده مي شود وجود دارد. مهمترين مسئله براي ورود و ادامه فعاليت بلند مدت در بورس بين الملل توجه به ريسک ذاتي اين بازار و غير قابل پيشبيني بودن نوسانات آن در اکثر اوقات است.

 

پس از آن اواسط دی ماه بود که دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی به ایرنا خبر داد که آئین نامه تشکیل «بورس بین الملل» به کمیسیون اقتصادی دولت ارجاع داده شده و پس از آن برای تصویب نهایی به هیات دولت می رود. وی گفته بود: «آئین نامه این بورس ابتدا با هماهنگی سازمان بورس تدوین و به تصویب شورای عالی بورس رسید؛ پس از آن، اصلاحاتی در بانک مرکزی روی آن اعمال شد و با تصویب بانک مرکزی، تقدیم دولت شد. آئین نامه راه اندازی بورس بین الملل در کمیسیون های فرعی کمیسیون اقتصادی دولت نیز با اصلاحاتی تکمیل و سپس به کمیسیون اقتصادی تقدیم شد.»

 

وی اضافه کرده است: «این آئین نامه در آینده ای نزدیک در صحن کمیسیون اقتصادی دولت مطرح می شود و پیش بینی می کنیم مورد تصویب و تائید این کمیسیون قرار گیرد. پس از تائید کمیسیون اقتصادی، آئین نامه تشکیل بورس بین الملل به هیات دولت می رود و معمولا، یک آئین نامه بعد از تصویب در کمیسیون اقتصادی، مشکل خاصی برای تصویب در هیات دولت ندارد.»

 

حالا در ادامه اقدامات برای راه اندازی این بورس تصویبنامه هیات وزیران در خصوص آیین‌نامه تاسیس و فعالیت بورس در مناطق آزاد تجاری - صنعتی ایران ابلاغ شد تا گام تازه راه‌اندازی بورس بین‌الملل در ایران برداشته شود. هیات وزیران در جلسه ۲۸ بهمن ماه ۹۷ به پیشنهاد شورای عالی بورس و اوراق بهادار و به استناد ماده (۲۹) الحاقی قانون اصلاح قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری-صنعتی ایران مصوب ۸۸، آیین نامه تاسیس و فعالیت بورس در مناطق آزاد تجاری-صنعتی ایران را تصویب کرد.

 

ایبنا در خبری در این زمینه آورده است: «بر اساس این تصویب نامه، سرمایه بورس در مناطق آزاد باید صرفا ارزی باشد و معاملات صرفا به صورت ارز در این بورس انجام می گیرد. همچنین حسابرس این بورس باید از بین حسابرسان داخلی و بین المللی مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار باشد و ترکیب سهامداران نیز متشکل از اشخاص داخلی و خارجی خواهد بود.

 

افزون بر این، بر اساس این تصویب نامه، شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به عنوان اتاق پایاپای بورس، عملیات تسویه ارزی معاملات را به عاملیت یک یا چند بانک داخلی یا خارجی انجام می دهد.

 

در بخشی دیگری از این تصویب نامه آمده که بانک مرکزی موظف است تمهیدات و اقدامات لازم برای انجام فعالیت بورس از جمله افتتاح حساب ارزی، انتقال و تسویه وجوه به صورت ارزی را به عمل آورد. همچنین حداقل سرمایه برای تاسیس و فعالیت بورس، سقف مالکیت اشخاص داخلی و خارجی از سهام آن و همچنین گروه بندی سهامداران بورس از حیث نوع فعالیت و حداکثر درصد سهامداری هر گروه که در اساسنامه بورس آمده در زمان تاسیس و پس از آن توسط شورای عالی بورس و اوراق بهادار تعیین می شود.

http://media.ibena.ir/d/2019/02/24/0/59252.jpg

http://media.ibena.ir/d/2019/02/24/0/59253.jpg

http://media.ibena.ir/d/2019/02/24/0/59254.jpg

http://media.ibena.ir/d/2019/02/24/0/59255.jpg

 

لازم به ذکر است توقف اختیاری فعالیت این بورس در صورت موافقت شورا و پس از ایفای کلیه تعهدات آن امکان پذیر است و توقف فعالیت بدون رعایت مقررات این ماده تخلف محسوب می شود و در عین حال انحلال این بورس منوط به اخذ مجوز از شورای عالی بورس و اوراق بهادار و انجام مراحل انحلال، تصفیه وثبت خاتمه تصفیه تحت نظارت سازمان بورس است.»

 

یادآور می شود: بورس بین الملل، پنجمین بورس کشور است در کنار بورس تهران، فرابورس، بورس انرژی و بورس کالا و نهاد آن در جزیره کیش مستقر می شود. بورس بين الملل يک بازار بين بانکي است که در سال 1971 زماني که تجارت جهاني از قيمتهاي ثابت به قيمتهاي شناورتغيير کرد تاسيس شد. فارکس مجموعه اي است که در آن مبلغ مشخصي از پول براساس ارز رايج يک کشور به ارز رايج کشور ديگربا نرخ برابري مشخص وتوافق شده و درتاريخ معين توسط تعدادي معامله گر تبادل مي شود. در طول تبادل نرخ برابري يک ارز نسبت به ارز ديگر به راحتي تعيين مي شود: براساس عرضه و تقاضا- تبادلي که هر دو طرف معامله با آن موافق هستند.

 

دامنه معاملات در بازار جهاني ارز بورس بين الملل دائما رو به رشد است که اين امر بستگي به پيشرفت تجارت بين المللي و محدوديت هاي ارزي در بسياري از کشورها دارد. تبادلات روزانه معاملات جهاني فاركس در اواسط 1998 به 1.982 بيليون دلار رسيد (بازار انگلستان 32 درصد و بازارنيويورک بيش از 18 درصد و بازار آلمان10 درصد معاملات روزانه را تشکيل مي دادند)./

کد خبر 769508

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha