به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، لوازم خانگی نیز مانند بسیاری دیگر از محصولات و اجناس در سال جاری رشد قیمتی را شاهد بود. این افزایش قیمت در دو نوبت در سال جاری شامل حال لوازم خانگی شد. در مرحله اول قیمتها تا حدود ۱۰ درصد افزایش یافت. «محمد طحان پور»، رئیس اتحادیه فروشندگان لوزام خانگی در این رابطه با اشاره به افزایش قیمت 7 تا 10 درصدی قیمت لوازم خانگی از ابتدای اردیبهشت گفته بود: «کارخانجات از بهمنماه سال گذشته خواستار افزایش قیمت بودند که با مخالفت سازمان حمایت مواجه شدند و مقرر شد با دستور معاون اول رئیس جمهور تا پایان فروردین 97 هیچ یک از تولیدکنندگان مجوز افزایش قیمت را نداشته باشند.»
پس از آن شهریور ماه نیز شاهد افزایش ۳۵ تا ۴۰ درصدی قیمت لوازم خانگی تولید داخل بودیم. فروشندگان لوزام خانگی با بیان اینکه کارخانجات تولید داخل تا چند ماه قبل اجناس خود را با ۱۰ درصد تخفیف نیز ارائه میکردند، مدعی بودند که تولیدکنندگان محصولات خود را با قیمت مصرف کننده به واحدهای فروش عرضه میکنند و بازار را با مشکل مواجه کردهاند.
در همین رابطه «حمید رضا غزنوی»، سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی درباره افزایش ۳۵ تا ۴۰ درصدی افزایش قیمت لوازم خانگی و نیز ادعاهای مطرح شده توسط فروشندگان لوازم خانگی به ایسنا گفته بود: «لوازم خانگی تولید داخل تا ۳۵ درصد افزایش قیمت داشته که ۹ درصد آن مربوط به ارزش افزوده بود که قبلا توسط تولیدکننده پرداخت میشد. سه درصد مربوط به هزینه حمل و نقل است و ۱۰ درصد نیز سود عامل فروش لحاظ شده است.»
به دنبال این رشد قیمتی مسئولان اعلام کردند که از مهرماه شاهد کاهش قیمت های لوازم خانگی هستیم اما این اتفاق دو ماه بعد از این اعلام از 24 آذرماه آغاز شد و در راستای کنترل بازار و حرکت آن به سمت کاهش قیمت ها مدیرکل بازرسی ویژه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از برخورد با افزایش غیرمنطقی قیمت لوازم خانگی در بازار خبر داده بود.
«محمدحسین موحدنژاد» برگزاری جلسات متعدد با واحدهای تولیدی و وارداتی و نیز هماهنگی با انجمن های ذیربط، با همراهی و هماهنگی مناسب تولیدکنندگان و واردکنندگان با سیاست های دولت در جهت پیشگیری از ایجاد تنش های قیمتی در سطح بازار را از اقدامات لازم این سازمان برای جلوگیری از نوسانات قیمت برشمرد و اظهار کرد: «در بخش نظارت بر وضعیت بازار لوازم خانگی، صوتی و تصویری از مجموع بازرسی های انجام شده از واحدهای عرضه کننده لوازم خانگی در کل کشور طی هشت ماهه گذشته (ابتدای دوره فروردین ماه تا آبان سال ۱۳۹۷) توسط بازرسان سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها، تعداد ۹۷۱ فقره پرونده تخلف جمعاً به ارزش ۳۴۶ میلیارد و ۱۷ میلیون و ۸۳۰ هزار ریال تشکیل و برای رسیدگی به ادارات کل تعزیرات حکومتی استانهای مربوطه ارسال شده است.»
در ادامه «رضا رحمانی»، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز اواخر آذرماه در نشست مشترک با تولید کنندگان و تشکل های صنفی حوزه لوازم خانگی با اشاره به بالا رفتن قیمت مواد اولیه تولید با اشاره به پتاتسیل های موجود در صنعت لوازم خانگی و برنامه ریزی برای توسعه تولیدات این صنعت گفته بود: «در توافق با تولیدکنندگان لوازم خانگی، قیمتها حداقل ۱۰ درصد کاهش دارد. هماهنگی های خوبی انجام شده است و امیدوارم با کاهش قیمت ها شاهد رونق در بازار باشیم.»
با وجود همه این اقدامات اما دست اندرکاران صنعت لوازم خانگی معتقد بودند بهای کالای نهایی این صنعت بر اساس نرخ ها در بازار ثانویه ارز و سامانه نیما تنظیم می شود و نباید انتظار کاهش قیمت در این ایام داشت. تولیدکنندگان لوازم خانگی معتقد بودند که طی یکی 2 ماه گذشته قیمت ارز در بازار ثانویه با افزایش همراه بوده است و اگر همین موضوع را شاخص در نظر بگیریم، قیمت لوازم خانگی باید سیر صعودی داشته باشد.
«محمدرضا دیانی»، رییس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور در این باره به ایرنا گفته بود: «در مقوله نرخ ارز نیازمند تفکیک کالاها از یکدیگر هستیم. برخی کالاها و اقلام از ارز 4200 تومانی استفاده کرده اند، اما جایی که باید دولت نظارت بیشتری داشته باشد، کم توجهی می شود. دولت باید سختگیرانه و موشکافانه درخصوص واردات این کالاها نظارت کند که ارز تخصیص داده شده کجا مصرف شده و آیا ارزش هایی که اظهار می شود واقعی است یا خیر؟»
بر پایه سیاست های جدید ارزی دولت که از نیمه مرداد ماه امسال اجرایی شد، تخصیص ارز به همه اقلام وارداتی بجز کالاهای اساسی و ضروری از بازار ثانویه ارز (نیما) انجام می شود که لوازم خانگی نیز در این گروه قرار می گیرد.
«محمد طحان پور»، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی نیز درباره تاثیر نرخ ارز بر لوازم خانگی به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: «نوسان نرخ ارز توانسته بر واردات لوازم خانگی تاثیر گذارد. رکود در این صنعت توانسته تاثیر خود را داشته باشد. با شرایط فعلی این رکود تا اردیبهشت ماه سال آینده ادامه دارد.»
طحان پور با بیان اینکه درحال حاضر رکود کامل در بازار لوازم خانگی حاکم است، گرانی را از دیگر عوامل کاهش قدرت خرید مردم در این بازار عنوان و اضافه کرده است: «متاسفانه وزارت صمت، طی چند روز گذشته، دستورالعمل ترخیص کالاهای دست دوم غیر مصرفی با مجوز سازمان استاندارد را صادر کرده است، همین امر موجب شده بسیاری از شرکت ها، افزایش قیمت را در کالاهای خود داشته باشند. امیدواریم که این صنف بتواند از رکود خارج شود و وضعیت آن بهبود یابد.»
با این وجود اما رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی این امید را به مردم داده بود که افزایش قیمت لوازم خانگی در پایان منتفی و گفته بود: «باتوجه به اینکه طی چند ماه اخیر، لوازم خانگی افزایش قیمت بالایی داشته است انتظار نمیرود که مجدد قیمتها در بازار شب عید افزایش یابد. از مردم درخواست میکنیم، لوازم خانگی مورد نیاز خود را از هر فروشگاه و مغازهای تأمین نکنند و حتما قبل از خرید پروانه فروشنده را چک کنند. حتی خریداران می توانند قبل از خرید، لیست قیمت رسمی و شرکتی را با سربرگ، مهر و امضای رسمی از فروشنده درخواست کنند.»
«علی لاریجانی» نیز در جریان بررسی جزئیات بودجه ۹۸ در جلسه علنی 28 بهمن ماه واکنش به اعتراضات و تذکرات برخی از نمایندگان درباره اظهار نظر رئیس اتحادیه لوازم خانگی در مورد افزایش لوازم خانگی در سال آینده گفته بود: «اینکه ۴۰ درصد قیمت لوازم خانگی افزایش پیدا میکند خلاف است.»
به دنبال این اظهارات رییس مجلس «محمدرضا پورابراهیمی» نیز گفته بود: «توضیحات مربوط به حوزه وزارت صنعت حاکی از آن است که با توجه به ثبات نسبی که در ماههای اخیر در نرخ ارز ایجاد شده، ارز مورد نیاز واردات مواد اولیه تولید لوازم خانگی از طریق سامانه «نیما» تأمین شده است. مواد اولیهای که در داخل تولید میشود عمدتاً از طریق پتروشیمیها و کارخانههای فولاد است که مشکلی برای تأمین مواد اولیه تولید لوازم خانگی ندارند. طبق آماری که در اختیار داریم، کشور سالانه به یک میلیون یخچال نیاز دارد که به بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار یخچال توسط کارخانههای دولتی تولید میشود. همچنین ۱۰۰ هزار دستگاه یخچال نیز به صورت سالانه صادر میشود.»
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفته بود: «در تولید ماشینآلات، کولر و سایر اقلام نیز گزارشهای ما نشاندهنده این است که علیرغم وقفهای که در تابستان به دلیل شوک ارزی اتفاق افتاد، تولید لوازم خانگی، مسیر خود را در فرآیند تولید طی میکند و در حال حاضر انبارهای کارخانجات تولید لوازم خانگی شرایط مطلوبی دارد.»
وی با بیان اینکه وضعیت صادرات لوازم خانگی علیرغم توقف کوتاه مدت، در حال حاضر وضعیت خوبی است، گفته بود: «پیشبینی میکنیم حدود ۲۵۰ میلیون دلار صادرات لوازم خانگی در سال آینده داشته باشیم. بنابراین دغدغهای که در خصوص این موضوع در تابستان وجود داشت، کاملاً برطرف شده است.»
پورابراهیمی ادامه داده بود: «با همکاری بانک مرکزی، تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه و همچنین تأمین سایر مواد اولیه از پتروشیمیهای داخلی به صورت مطلوب انجام میشود. مسیر قیمتگذاری نیز در سال آینده مانند امسال خواهد بود بنابراین ایجاد این فضا برای ترغیب مردم برای افزایش خرید جهت خالی شدن انبارهای تولیدکننده است. نگرانی در مورد تولید لوازم خانگی وجود ندارد و صادرات لوازم خانگی امسال و سال آینده تقویت خواهد شد، بنابراین اظهارنظر واحد صنفی غیرکارشناسی بوده و مجلس پیگیری میکند که مشکلات صنف لوازم خانگی برطرف شود.»
حالا با فرارسیدن ایام پایانی سال و افزایش تب و تاب خرید در اقشار مختلف مردم شاهد رونق در بازار لوازم خانگی هستیم و با توجه به تمهیداتی که صورت گرفته است قیمت ها تاکنون افزایشی نداشته است./
نظر شما