دستاوردهای ذهن آدمی مالکیت بردار است

رئیس هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره، با اشاره به اینکه رساله ها مملو از تکرار بوده و مطلب نو در آنها کمتر دیده می شود، گفت: دستاوردهای ذهنی مالکیت بردارند اما اغلب پژوهش ها بیشتر با تکرار و بیان نظرات دیگران همراه هستند.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: اولین همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه ها و رساله ها در حوزه علوم انسانی اسلامی به همت دانشگاه مذاهب اسلامی، صبح امروز چهارشنبه 18 اسفند در سالن همایش های کتابخانه ملی برگزار شد.

 

آیت الله «علی اکبر رشاد» در این همایش طی سخنانی با اشاره به اهمیت ارایه مطالب نو ذیل پایان نامه ها و رساله ها اظهار کرد: با تاسف به نظرم می رسد که شاید حدود 10 درصد از رساله ها ارزش علمی داشته باشند، غالبا به جهت آنکه دانشجو زحمت نمی کشد و با موضوع آشنا نیست و مهمتر از آن اساتید وقت نمی گذارند نمی توان این فعالیت ها را به عنوان آثار ارزشمند علمی به شمار آورد.

 

رئیس هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره افزود: از دیگر آفات رساله ها، موضوع عدم رعایت مالکیت فکری است، برخی تردید دارند که آیا این مالکیت فکری حق است یا خیر که در این زمینه بین عقلا نظرات مختلفی وجود دارد از جمله اینکه هرچه از ماهیت عقلایی برخوردار است مالکیت بردار است، بنابراین دستاوردهای ذهن آدمی نیز مالکیت بردار است. با این وجود به مساله مالکیت فکری چندان توجهی نشده و آنچه که ارایه می شود بیشتر تکرار و  یک دور باطل فکری است و هیچ نوآوری چشم گیر و دندان گیری در رساله ها مشاهده نمی شود.

 

آیت الله رشاد با بیان اینکه برای مالکیت جنبه های مختلفی از جمله مالکیت حقیقی، اعتباری و مالکیت ناشی از خلاقیت و فکر را می توان متصور شد، افزود: دستاوردهای ناشی از فعالیت مغزی غالبا از شدت و رغبت برخوردار هستند؛ کسی که چیزی را به مثابه ثمره تفکرش پدید می آورد در واقع آنچه که ارایه می کند امتداد نفس و وجود اوست.  

 

وی ادامه داد: باید همان طور که در مورد مالکیت های دیگر باید اصول و قوانینی رعایت شود، در مورد مالکیت فکری نیز باید همین گونه باشد اما چنین نیست و دانشجوی ناآشنا با مسایل، تخلفی می کند که همه عمر باید آن اثر سوء را تعریف کند، ما نگرانیم که مبادا این تجربه های تلخ در قلمرو رساله ها در حوزه نیز تکرار شود.

 

کد خبر 769435

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha