وقتی کانون های فرهنگی و هنری مساجد، دوستدار کتاب می شوند

جشنواره ملی روستاها و عشایر دوستدار کتاب از جمله برنامه های مهم فرهنگی کشور است که تا کنون پنج دوره آن برگزار شده و در هر دوره روستاهای خراسان شمالی، حائز رتبه های برتر شده اند.

خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، برنامه‌ای است که هر سال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعه‌ای از دستگاه‌های دولتی و غیردولتی اجرا می‌شود و بر این اساس هر سال 10 روستا یا آبادی عشایری به عنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی می‌شوند که برای شرکت در این جشنواره، روستاها باید ضمن معرفی ویژگی‌های خاص فرهنگی و اجتماعی روستا، مجموعه فعالیت‌ها، طرح‌ها و برنامه‌های اجرایی خود را برای تقویت زیرساخت‌های کتاب‌خوانی و ترویج عمومی کتاب در روستا معرفی کنند.

 

هدف این جشنواره حمایت از اقدام‌های انجام‌ شده در روستاها و پشتیبانی از پیشنهادهای ابتکاری در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی در روستاها و معرفی فعالیت‌های فرهنگی و ترویجی مرتبط با کتاب‌خوانی است که با مشارکت مردم و دستگاه‌های فعال در روستا انجام شده یا اجرای آن برای سال آینده پیش‌بینی شده است. تلاش برای تأمین بودجه‌های لازم برای گسترش فعالیت‌های مربوط به کتاب و کتاب‌خوانی در روستاها و توجه دادن مردم و نهادهای روستایی به اهمیت کتاب و فرهنگی‌تر شدن فضای روستاها و نیز پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان روستایی با کتاب، از دیگر اهداف این جشنواره است که دهیاران، شوراهای اسلامی روستا، بخشداران، کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد، مدارس و سایر نهادهای فرهنگی و تشکل‌های مردمی، نقش مهمی در معرفی روستاهای دوستدار کتاب دارند.

 

در انتخاب روستا و یا عشایر منتخب، آیتم هایی همچون فعالیت هر روستا تا چه میزان بر اساس نیازهای محلی، آیین‌های بومی و ارزش‌های دینی و ملی تعریف شده باشد، این فعالیت‌ها از مشارکت مردمی و جلب پشتیبانی دستگاه‌های اجرایی برای تأمین هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری برخوردار باشد، فعالیت‌ها، همه اهالی روستا را شامل شود که البته طراحی یا اجرای برنامه برای زنان، کودکان و نوجوانان از شاخص‌های تأثیرگذار است، برنامه و شیوه اجرای آن از خلاقیت و نوآوری برخوردار باشد، گستره اجرای برنامه می‌تواند در سطح روستا یا فراتر از روستا باشد، برنامه مذکور قابلیت الگوبرداری و استمرار و مداومت داشته باشد، فضاها و بناهای تأسیس ‌شده حوزه کتاب روستا باید فعال باشد، برنامه‌های پیش‌بینی شده برای آینده، قابلیت و ضمانت اجرا داشته باشد، بیشترین تأثیر با کمترین هزینه حاصل آمده باشد و برنامه‌ها مبتنی بر منابع، امکانات و ظرفیت‌های محلی باشد؛ مدنظر قرار می گیرد.

 

 

هاشم شیرازیان، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد خراسان شمالی به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: این جشنواره از سال 93 با حضور 620 روستا از 24 استان آغاز شد و در ادامه در دوره دوم 800 روستا، دوره سوم 952 روستا، دوره چهارم هزارو 300 روستا و در دوره پنجم که اسفندماه سال 97 برگزار شد، هزارو 406 روستا حضور یافتند.

 

وی در تشریح برنامه های اجرایی این طرح که به همت مدیران کانون های فرهنگی و هنری مساجد روستایی اجرایی شده است، افزود: هر ساله با اعلام فراخوان این جشنواره، طرح های کتابخوانی روستاها به همت مدیران کانون های فرهنگی و هنری مساجد روستایی آماده و ارسال می شود.

 

شیرازیان بیان کرد: در نخستین دوره این جشنواره، مدیران کانون های فرهنگی و هنری هفت روستای خراسان شمالی طرح های خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کردند که متاسفانه حائز رتبه نشدیم.

 

 

مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد خراسان شمالی بیان کرد: در دومین دوره که در سال 94 اجرایی شد، 23 روستا طرح های خود را ارسال کردند که کانون فرهنگی و هنری چهارده معصوم روستای قلعه خان مانه و سملقان با ارسال 22 طرح در بین 10 روستای برگزیده این جشنواره قرار گرفت.

 

وی با بیان اینکه در سومین دوره هم روستای طبر حائز رتبه برگزیده شد، اظهارداشت: در سال 96 که جشنواره چهارم اجرایی شد، 37 روستا با 146 طرح شرکت کردند که در نهایت کانون فرهنگی و هنری شهدای اسفیدان با ارسال 9 طرح حائز رتبه نخست و کانون فرهنگی و هنری معراج السعاده روستای بزنج با 29 طرح در جایگاه پنجم کشوری قرار گرفت.

 

شیرازیان در خصوص جشنواره پنجم هم به ارسال 87 طرح از 27 روستای خراسان شمالی اشاره کرد و گفت: روستای ارکان بجنورد (کانون فرهنگی و هنری شهدای ارکان) با هشت طرح در جایگاه دوم، روستای زوارم شیروان (کانون فرهنگی و هنری شهدای زوارم) در زمره روستاهای شایسته تقدیر و روستای بزنج اسفراین (کانون فرهنگی و هنری معراج السعاده) هم به عنوان روستای برگزیده برگزیده ها معرفی شد.

 

 

 

کد خبر 769390

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha