افزایش کش مکش ها بر سر لوایح چهارگانه FATF

رئیس جمهوری اعلام کرده که رهبری با تصویب لوایح چهارگانه موافق هستند و برخی از اعضای مجمع این مساله را رد می کنند.

به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، رئیس جمهوری روز گذشته اظهارات روشنی در خصوص لوایح چهارگانه FATF ایراد کرد که به گونه ای تعلل مجمع تشخیص مصلحت نظام در تصویب این لوایح را زیر سوال برد.

 

بنابراین گزارش، «حسن روحانی» در جمع مدیران بانک مرکزی در پنجاه و هشتمین مجمع عمومی این بانک گفت:‌ درست نیست که گفته می‌شود اگر لوایح باقیمانده تصویب شود هم هیچ تأثیری ندارد. ذره‌ای برای دنیا عقل و تدبیر قائل شویم. تمام کشورهای دنیا در گروه مالی شرکت کرده‌اند. یعنی هیچ کدامشان عقل و تدبیر ندارند. دولت و مجلس و شورای نگهبان ایران تدبیر نداشته است. نمی‌شود کشور را دست ۱۰، ۲۰ نفر داد و گفت که هر تصمیمی گرفتند ما تابع آنیم. نخیر، ملت ایران صاحب این کشور است. حتماً ملت، بانک مرکزی و بانک‌های ما حرف می‌زنند.

 

رئیس جمهوری یادآور شد: در دو سه هفته گذشته در نقل و انتقال مشکلی پیش آمد و مشکل گوشت ایجاد شد. ۹۰ درصد گوشت ما از داخل تأمین می‌شود، اما همان ۱۰ درصد وقتی نمی‌آید در بازار تأثیر می‌گذارد. گوشت به گمرک رسیده بود اما سیستم بانکی نمی‌تواند مشکل را حل کرده و آن را ترخیص کند. می‌گویند دولت چه بی انصاف است. در حالیکه یک شرکت خصوصی گوشت را وارد کرده بود و مشکل مالی‌اش باید حل می‌شد.

 

روحانی با اشاره به اینکه واقعیات را به مردم نمی‌گویند ادامه داد: تا مشکلی پیش می‌آید می‌گویند مدیریت دولت. آیا مدیریت دولت مشکل ایجاد کرده است؟ چرا امروز فردا می‌کنید؟ تصمیم گیر در کشور یا دولت است یا مجلس یا رهبری، رهبری چندین بار به من گفته‌اند با این لوایح چهارگانه مخالفتی ندارند. دولت هم که لایحه را داده، مجلس آن را تصویب کرده است. پس چه کسی مخالف است؟ می‌خواهید چه کار کنید؟

 

این اظهارات روحانی مخالفان تصویب لوایح چهارگانه را به واکنش واداشت.

 

در این رابطه، حجت‌الاسلام «غلامرضا مصباحی مقدم» در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: رئیس جمهوری ادعا کرده‌اند که رهبری گفته‌اند با پیوستن ایران به FATF مخالفتی ندارند؛ چه اشکالی دارد ایشان که رئیس جمهور هستند طی مکاتبه‌ای از رهبری بخواهند نظرشان را در موافقت با این لوایح اعلام کنند. چه کسی هست که در مقابل رهبری مخالفت کند؟

 

وی ادامه داد: یعنی اینکه رهبری نظری ندارند؛ نه اینکه موافق این امر هستند. همین موجب شده است که مجمع تشخیص مصلحت نظام به این موضوع ورود پیدا کند. اگر رهبری نظر موافق داشتند که مجمع ورود پیدا نمی‌کرد. این اظهارات اظهارات به جایی نیست. ضمناً خوب است که این نکته را هم توضیح بدهند اگر ما به این کنوانسیون‌ها بپیوندیم، خود این امر برای آمریکایی‌ها که ما را تحریم کرده اند راهکاری نخواهد بود تا امکان دور زدن تحریم‌ها را از ما سلب کنند؟

 

اما مخالفت ها با روحانی به این یک مصاحبه ختم نشد و فارس نیز در این رابطه گزارش های خبری متعددی منتشر کرد.

 

این رسانه با انتشار بخش هایی از بیانات رهبری در خصوص ارتباط با اقتصاد جهان نوشت: رئیس‌جمهور با استنادی یک‌طرفه به سخن رهبر انقلاب در ملاقات خصوصی؛ و نیز بدون در نظر گرفتن سندهای علنی  از بیانات رهبری و چشم‌پوشی بر کُدهای مستقیم و غیرمستقیم ایشان درباره کنوانسیون‌های بین‌المللی و FATF، معنای «موافق هستم» را از «مخالفتی ندارم» به جامعه القاء کرد!

 

این اظهارات و اتفاقات امروز و روز گذشته در حالی است که پس از ایراد گرفتن شورای نگهبان از مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص این لوایح چهارگانه، مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان بالاترین مرجع بررسی این لوایح را آغاز کرد. انتظار می رفت این نهاد بالادستی سریعتر تکلیف ایران را در مورد پیوستن یا ناپیوستن به نهاد جهانی FATF را روشن کند اما این تعلل چنان ادامه یافت که FATF  چهار ماه دیگر به ایران فرصت داد تا تکلیف خود را در این زمینه مشخص کند.

 

تعلل مجمع تشخیص مصحلت نظام در این زمینه دلایل متفاوتی داشته است. در این رابطه، «حشمت الله فلاحت‌پیشه» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه‌ملت، گفت: بعد از فوت آیت‌الله هاشمی شاهرودی جلسات در مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکیل نشده است اما پیش از این اتفاق، یک جلسه در صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی ایرادات لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی برگزار و ماده یک لایحه مطرح و بررسی شد.

 

نماینده مردم اسلام‌آباد غرب در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: پیش از این اظهاراتی در مورد ارجاع مجدد لایحه اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی به مجلس برای رفع ایرادات مطرح شده بود اما به نظر می‌رسد این موضوع منتفی است لذا لایحه پس از بررسی تمام مواد در مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین تکلیف خواهد شد.

 

وی افزود: موادی از لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) به جهت اصرار مجلس و مخالفت شورای نگهبان نیز به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده بود که بعد از بررسی لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت قرار می‌گیرد.

 

فلاحت‌پیشه یادآور شد: البته برخی از مواد لایحه CFT که پیش از این در مجلس اصلاح شده بود، مجدد مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفت لذا به زودی با هدف تامین نظر شورای نگهبان در دستور کار کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس قرار می‌گیرد.

 

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در ادامه طرح اظهاراتی در مورد کلیت تصویب لوایح چهارگانه و مغایرت آنها با مواضع جمهوری اسلامی را یادآور شد و گفت: این موضوع به هیچ وجه درست نیست، در نظام جمهوری اسلامی ایران اگر قانون یا هر اقدامی منع حاکمیتی داشته باشد، این منع حتما کار مذکور را متوقف می‌کند لذا ادامه بررسی لوایح چهارانه توسط نهادهای مختلف به معنای عدم وجود منع حاکمیتی است.

 

وی در ادامه تاکید کرد: با احساسات مردم نباید بازی کرد زیرا اگر حاکمیت مخالف بررسی لوایح چهارگانه بود، قطعا این لوایح از دستور کار نهادهای مختلف خارج می‌شد.

 

اما بررسی لوایح چهارگانه FATF در مجمع حاشیه هایی نیز داشته است. در این میان ارسال پیامک های تهدید آمیز به اعضای مجمع نیز یکی از این موارد حاشیه ای محسوب می شود.

 

در این خصوص، «احمد توکلی» یکی از اعضای این مجمع فاش کرد که پیامک‌هایی تهدیدآمیز برای اعضای این مجمع ارسال شده تا آنان را از تایید لوایح چهارگانه نهی و منصرف کنند.

 

با وجود همه این اختلاف نظرها و حاشیه های ایجاد شده بر سر راه اقدامات مجمع تشخیص مصلحت نظام، سخنگوی هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی پیش بینی کرد که مجمع تشخیص مصلحت نظام تا پایان بهمن لوایح پالرمو و CFT را تصویب می‌کند.

 

«بهروز نعمتی» در گفت‌وگو با ایسنا گفت: به اعتقاد من روندی که برای تصویب لوایح چهارگانه طی شده بد نبوده است. موافقین و مخالفین در این باره صبحت کردند و پیامک‌های تهدیدآمیز هم از مجلس به مجمع منتقل شده است. آقای دکتر توکلی هم گفتند روزانه ۷ تا ۸ پیامک دارند. این نشان می‌دهد که فشار همه جا است. دوستان ما در مجمع افرادی تأثیرگذار هستند. به نظر من فارغ از همه موضوعات لوایح چهارگانه به تأیید مجمع خواهد رسید./

 

 

کد خبر 769244

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha