به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، اتریش دوازدهمین کشور ثروتمند جهان بر پایه سرانه تولید ناخالص داخلی است. تا دهه ۱۹۸۰ بسیاری از صنایع بزرگ اتریش ملی شدند. اتریش از جمله با ثبات ترین کشورهای دنیا با کم ترین میزان تورم است. بر همین اساس افزایش بدهی های عمومی متوقف و سیاست های مالی بر ایجاد توازن در تعیین بودجه متمرکز شده است.
اتریش به عنوان یک عضو اتحادیه اروپا، دارای اقتصاد توسعه یافته همراه با استانداردهای بالای زندگی است. تاکید بر گسترش صنایع کوچک و متوسط از جهتگیریهای کلان اقتصادی این کشور به شمار میرود. اتریش از نخستین کشورهای اروپایی است که توانست به سرعت از بحران اقتصادی ۲۰۰۷ رهایی پیدا کند و هم اکنون، این کشور از سرمایه گذاران خارجی عمده در اروپای مرکزی، شرقی و جنوب شرقی است.
آغاز ارتباط تجاری و بازرگانی ایران با اتریش به بعد از جنگ دوم جهانی بر می گردد كه خدمات تجار و مهندسان اتریش در نقاط مختلف كشور ایران از جمله استان های فارس، كهگیلویه و بویراحمد و اصفهان مشهود است.
اتریش از معدود کشورهای اروپایی بود که در زمان اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران از پذیرش آن خودداری کرد و روابط تجاری دوجانبه خود با ایران را ادامه داد. در سال ۱۳۹۴ تراز تجاری دو کشور اختلاف چشمگیری داشته و ارزش واردات کالایی اتریشی به ایران از جمله شیر خشک، آب پرتقال، آرد، برخی داروها، چوب اره شده، الکل چرب، انواع کاغذ و پوشاک بسیار بیشتر از صادرات ایران به اتریش بوده که اهم این صادرات را میتوان سبزیجات، تنباکوی قلیان، گلاب، کارتن، سنگ مرمر، مجسمه، مبلهای چوبی دانست.
پس از توافق هستهای وین که به رفع تدریجی تحریمهای بینالمللی علیه ایران انجامید، «هاینتس فیشر»، رئیسجمهوری اتریش، نخستین مقام عالیرتبه یک کشور عضو اتحادیه اروپایی بود که به ایران سفر کرد. وی در این سفر با رهبر انقلاب و سایر مقامات بلندپایه کشورمان دیدار کرد. وی همچنین یک هیئت پرتعداد اقتصادی را برای گشایش باب تازهای در روابط تجاری خود با ایران با خود همراه کرد. پس از آن دیدارها بابی برای افزایش تعاملات تجاری و اقتصادی میان اتریش با کشورمان فراهم شد.
در جریان سفر رئیس جمهوری اتریش به تهران، طرفین توافق کردند تا سند نقشه راه همکاری اقتصادی فیمابین ایران و جمهوری فدرال اتریش را برای یک دوره 5 ساله از سال ۲۰۱۶ لغایت ۲۰۲۰ تدوین کنند. این سند که در شش کارگروه تجارت، تکنولوژی، انرژی، حمل و نقل و زیرساخت، گردشگری و همکاری در بخش علمی و تحقیقاتی تنظیم شد؛ نهایتا پس از چند دور مذاکره کارشناسی به ریاست معاونان وزرای دو طرف، توسط نعمتزاده وزیر وقت وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران و ریتهولد میترلهنر وزیر وقت علوم تحقیقات و اقتصاد جمهوری فدرال اتریش امضا شد.
مناسبات تجاری دو کشور ایران و اتریش در سال 1396 در مقایسه با سالهای قبل رقم قابل توجهی داشت. مجموعه مبادلات تجاری دو کشور در سال 1396 بالغ بر 378 میلیون و 346 هزار یورو بود که در مقایسه با سال 1395 حدود 26 درصد رشد را به ثبت رسانده است. اما نکته حائز اهمیت رشد 664 درصدی صادرات ایران به این کشور در دوران پسابرجام است که یکی از مولفههای مهم در روابط با اتریش به شمار میرود. که در این راستا این شاخص در سال 95 با افزایش 84 میلیون یورویی نسبت به سال 94 به رقم 96 میلیون و 611 هزار یورو رسید.
این افزایش در صادرات وزنی محصولات ایران به اتریش بیشتر به چشم میخورد، به گونهای که حجم صادرات ایران در این دوره از 7 هزار تن به 279 هزار تن افزایش یافته است. میزان صادرات ایران طی سالهای 2014 و2015 حدود 14 میلیون یورو بود که این رقم در سال 2016 به 67 میلیون یورو رسیده است. در 5 ماهه نخست سال 2017 حجم مبادلات تجاری دو کشور با 103 درصد رشد رکورد بهتری را به ثبت رسانده است. مجموع مناسبات دو کشور طی این مدت به 236 میلیون یورو رسیده است که 107 میلیون یورو از آن صادرات ایران به اتریش و 129 میلیون یورو واردات از اتریش بوده است.
پس از آنکه آمریکا از برجام خارج شد و تحریم های یکجانبه ای را علیه کشورمان اعمال کرد حجت الاسلام «حسن روحانی»، رییس جمهوری سفری به اتریش داشت. این سفر به دعوت رسمی رییس جمهوری اتریش انجام شده و هیات تجاری 110 نفره به ریاست «غلامحسین شافعی»، رئیس اتاق ایران رئیسجمهوری را همراهی کرده بودند و در جریان این سفر 4 تفاهم نامه همکاری در زمینه های حمل و نقل، مدیریت منابع آب، انرژی های تجدیدپذیر و همکاری در زمینه معدن میان مقامات دو کشور به امضا رسید.
حالا در ادامه همکاری های ایران و اتریش سفیر اتریش در ایران خبر داده که کشورش درصدد ساخت مرکز انرژیهای سبز اکولوژیک در ایران است.
وزارت نیرو (پاون) به نقل از «اشتفان شولتز» نوشته است: «ایران یک نیروی محرک در خاورمیانه شناخته میشود. این کشور به سوی تحول در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، بهرهوری انرژی و توسعه تکنولوژیهای زیست محیطی گام برداشته است.»
وی با اشاره به سیاست کشور ایران برای تنوع بخشی به سند انرژی خود ادامه داده است: «ایران از پتانسیلهای زیادی در زمینه هیدروکربنات و استفاده از آنها برخوردار است. از این رو تمایل کشور ایران برای حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر باعث شده تا این کشور به عنوان یک قطب منطقهای شناخته شود. ما در تلاش برای کمک به کشور شریک خود ایران هستیم تا بتواند استانداردهای فنی را به تعاملات منطقهای تبدیل کند.»
وی با تاکید بر اینکه انرژیهای پاک تبدیل به یک بخش بالقوه در همکاریهای ایران و اتریش شده است، گفته است: «براین اساس کشور ما درصدد ساخت مرکز انرژیهای سبز اکولوژیک در ایران است.»
بنابراین گزارش، انرژی های انرژی پاک، به انرژی ای اطلاق می شود که تولید آن آلودگی و تولید گاز گلخانه ای در پی ندارد. به دلیل رو به اتمام بودن نفت و گاز و سوخت های فسیلی گرایش کشورها به سمت انرژی های پاک روز به روز گسترش می یابد. یکی از مزایای استفاده از انرژی پاک، حفظ محیط زیست است.
برخی انرژی های پاک عبارتند از انرژی خورشیدی، انرژی بادی، انرژی زمین گرمایی، انرژی برق آبی و انرژی اقیانوسی یا دریایی.
کشورهای مختلف با توجه به پتانسیل و موقعیت جعرافیای خود از انرژی های پاک استفاده می کنند. کشور آمریکا در استفاده از انرژی بادی و کشور چین در استفاده از انرژی خورشیدی رتبه نخست در جهان را دارند. در ایران تمایل به استفاده از انرژی های پاک در سال های اخیر افزایش پیدا کرده است به طوری که در 5 سال گذشته مبلغی در حدود 2 و نیم میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در این بخش از منابع داخلی و خارجی صرف شده است. نیروگاه های خورشیدی و نیروگاه های بادی و همچنین انرژی برق آبی رایج ترین انرژی های تجدید پذیر در ایران هستند./
نظر شما