به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روابط ايران و هند همواره با تعاملات هدفمند در طول قرن ها گسترده بوده است. مرز مشترك ميان دو كشور تا سال 1947 ، موجبات اشتراكات فراوانی در زبان و فرهنگ و سنت راپديد آورد. به علاوه، منطقه آسيای جنوبي و خليج فارس فراهم آورنده ارتباطات قوی در حوزه های بازرگانی، نيرو،فرهنگی و پيوندهای ميان مردم با مردم است.
پيوندهای اقتصادی و بازرگانی هند و ايران به صورت سنتی از واردات نفت خام ايران شكل گرفت. هند در سال 2009 - 2008 حدود 22 ميليون تن نفت خام به ارزش تقريبی 10 ميليارد دلار از ايران وارد کرد كه بدين ترتيب هند سومين بازار بزرگ نفت خام ايران خواهد بود.
حجم كلی بازرگانی دوجانبه از آوريل 2008 تا مارس 2009 به 15.13 ميليارد دلار امريكا بالغ شد كه در مقايسه با سال قبل از آن افزايش 49.2 درصدی را نشان می دهد. قسمت اعظم اين بازرگانی دوجانبه شامل واردات فراورده های نفتي از ايران است. همچنين صادرات هند به ايران شامل فراورده های نفتی، برنج، ماشين آلات، محصولات فلزی، مواد اوليه آهن و فولاد، آهن و فولاد، دارو، مواد دارويی، مواد شيميايی عالی، مواد معدنی پردازش شده، نخ و پارچه مصنوعی، چای، مواد شيميايی آلی، غيرآلی و كشاورزی، فراورده های ساخته شده از لاستيك است.
براساس آمارهای گمرک در بین مقاصد صادراتی ایران در سال ۹۵ هند جایگاه ششم را به لحاظ ارزش صادرات داشته است. در سال گذشته میلادی کشور هند پس از چین بالاترین رشد اقتصادی را داشته است. بنا به گفته «سیدزاده»، رئیس میز هند به خبرگزاری صنایع حجم تجارت ایران و هند در سال ۲۰۱۷ را بالغ بر ۱۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار عنوان کرد که در مجموع، حجم تجارت خارجی ایران با هند در این سال، حدود یک و هشت دهم درصد از حجم کل تجارت خارجی ۷۴۰ میلیارد دلاری آن کشور را تشکیل دادهاست.
رییس میز هند در خصوص صادرات ایران به هند گفته بود: «از مجموع روابط تجاری دوجانبه در سال ۲۰۱۷، کل صادرات ایران به هند بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۵۷ میلیون دلار بوده که نسبت به سال قبل ( ۸ میلیارد و ۲۵۳ میلیون دلار ) ۳۴درصد رشد نشان می دهد. این در حالی است که صادرات ایران به دنیا در همین سال ۶۶ میلیارد دلار گزارش شده است .از این میزان، صادرات محصولات غیرنفتی کشورمان به هند ۲ میلیارد و ۵۸۷ میلیون دلاربوده و نسبت به سال ۲۰۱۶ حدود یک درصد رشد نشان میدهد.»
حالا در ادامه تعاملات میان دو کشور با امضای تفاهمنامه ای به ارزش ۲ میلیون دلار میان ایران و هند، همکاریهای دو کشور در حوزه کارآفرینی گسترش مییابد. این تفاهمنامه در حیدرآباد هندوستان به امضای «اصغر نورالله زاده»، مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید جمهوری اسلامی ایران و «سانیل شوکلا»، رییس موسسه توسعه کارآفرینی هند رسید.
ایسنا در خبری در این زمینه آورده است: «بر اساس این تفاهمنامه که در حاشیه کنفرانس دو سالانه بین المللی توسعه کارآفرینی در هند امضا شد، مرکز تخصصی کارآفرینی کسب و کارهای خرد و کوچک هند–ایران در تهران ایجاد میشود. برگزاری دوره های تخصصی آموزشی، تبادل دانش برای شناسایی ظرفیتهای کارآفرینی، اجرای برنامه های توسعه کارآفرینی و تامین مالی خرد از جمله دستورکارهای این مرکز خواهد بود.
هند، از موفق ترین کشورها در توسعه کسب و کارهای خرد و کوچک در جهان به شمار می رود. اجرای تفاهمنامه اخیر می تواند به استفاده از تجربیات این کشور در توسعه کارآفرینی، سیستم تامین مالی کسب و کارهای خرد و کوچک خصوصا در مناطق روستایی و حاشیه شهرها و کمتربرخوردار در ایران منجر شود. در این سفر که به همراه «علی ربیعی»، رییس هیات مدیره صندوق انجام شده است، هیات ایرانی با مدیرعامل بانک توسعه صنایع کوچک هند، مدیرعامل بانک تعاون هند، مدیرعامل بانک توسعه کشاورزی هند و مدیرعامل بانک زنان هند دیدار و در مورد گسترش همکاریها و تبادل تجربیات در چارچوب تفاهمنامه منعقده مذاکره کرد.»
یادآور می شود: تجارت ایران و هند در سال 16-2015 معادل 9 میلیارد و 100 میلیون دلار بوده؛ این رقم در سال 17-2016 معادل 12 میلیارد و 900 میلیون دلار بوده و در سال 18-2017 به 13 میلیارد و 800 میلیون دلار رسیده است بنابراین روند تجارت این دو کشور رو به افزایش بوده است.
فرصتهایی را که برای توسعه روابط ایران و هند وجود دارد میتوان در چند دسته تقسیم کرد. نخست؛ معافیت این کشور از تحریمهای آمریکا. دوم؛ معافیت بندرچابهار از تحریمها. سوم؛ مکانیزم روپیه با بانک UCO. چهارم؛ پول ایران در این بانک میتواند برای واردات از هند استفاده شود و پنجم؛ فرصت برای تنوع بخشیدن به سبد تجارت. روابط تاریخی، پیوستگی فرهنگی، سطح بالای تعاملات در سالهای اخیر، پروژه چابهار، کریدور حملونقل بینالمللی شمال و جنوب، گسترش و تنوع روابط تجاری و جغرافیای سیاسی اقتصادی دو کشور، میتواند محرک قوی برای توسعه روابط دو کشور باشد./
نظر شما