به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دولت یازدهم و دوازدهم تولید و اشتغال را به عنوان دو هدف مهم به عنوان اولویت در بربنامه های خود درنظر گرفته است و بر این اساس آیین نامه توسعه و ایجاد اشتغال پایدار 22 آبان 96 از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد که بر این اساس، بیشترین سهم به کشاورزی و منابع طبیعی با ۴۵ درصد از کل منابع مالی اختصاص یافته است.
طبق این آیین نامه قرار است از صندوق توسعه ملی منابعی به ریال تبدیل شده و با نرخ سود پایین در اختیار طرح های اشتغالزایی روستایی قرار گیرد. برنامه ملی اشتغال روستایی از سال گذشته با دریافت مجوز از رهبر معظم انقلاب با اختصاص 1.5 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی با تلفیق منابع چهار موسسه عامل (بانک توسعه تعاون، بانک کشاورزی، پست بانک و صندوق کارآفرینی امید) با هدف حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری از بهمن ماه سال 96 آغاز شده است و عملیات اجرایی آن از اردیبهشت ماه امسال آغاز شد. مجموع منابع صندوق توسعه ملی با تلفیق منابع هر یک از 4 موسسه عامل حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی اختصاص مییابد. ۵۰ درصد از این منابع معادل ریالی ۷۵۰ میلیون دلار (۳ هزار میلیارد تومان) تا آبان ماه سال جاری به چهار موسسه عامل مجری طرح اشتغال روستایی یعنی بانک کشاورزی، بانک توسعه تعاون، صندوق کارآفرینی امید و پست بانک اختصاص یافته بود و از هفته سوم دی ماه منابع اشتغال پایدار روستایی و عشایری بالغ بر ۱۴۰۰ میلیارد تومان به استان ها واریز شد.
دولت نیز برای تسهیل روند اشتغالزایی در مناطق روستایی چندی پیش اعلام کرده بود که حدود ۱۲هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به حجم تسهیلات اشتغالی روستایی اضافه شده است. این خبر را وزیر کار اعلام کرده و تسنیم نیز به نقل از «محمدشریعتمداری» در این باره در خبری آورده است: «این رقم معادل ۷۵۰ میلیون دلار اختصاص یافته از صندوق توسعه ملی است که به ارز نیمایی تبدیل شده و با همکاری بانک های عامل پرداخت می شود. طی سال جاری با اجرای طرح های اشتغال 609 هزار اشتغال خالص در کشور ایجاد شده است که این رقم بیش از پیش افزایش یابد.»
در همین رابطه چندی پیش مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید نیز از پرداخت ۱۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال در سال ۹۷ خبرداده و گفته است: «امسال به ۲۱ هزار طرح اشتغالزای روستایی و عشایری تسهیلات پرداخت شد. در قالب اجرای قانون حمایت از اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری تا کنون ۱۰۵۰ میلیارد تومان تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملی با تلفیق منابع صندوق کارآفرینی امید پرداخت شد.
«اصغر نوراله زاده» در این رابطه به مهر گفته است: «در مجموع طرح های اشتغال به ارزش ۱۲۵۰ میلیارد تومان از محل اجرای برنامه اشتغال روستایی و عشایری مصوب شده است که ۱۱۰۰ میلیارد تومان از این طرح ها منجر به امضای قرارداد متقاضی با صندوق شده است. علاوه بر پرداخت ۱۰۵۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال از محل اجرای قانون اشتغال روستایی و عشایری، ۴۵۰ میلیارد تومان نیز از سایر منابع صندوق توسعه برای اشتغال زایی پرداخت شده است.»
نوراله زاده گفته است: «در مجموع با احتساب منابع قانون اشتغال روستایی و سایر منابع، حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای اجرای طرح های اشتغالزا از طرف صندوق کارآفرینی امید در سال جاری به متقاضیان اعطا شده است.»
وی با پیش بینی ایجاد ۵۲ هزار و ۷۶۳ فرصت شغلی با اتمام پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی از سوی صندوق کارآفرینی امید گفته است: «این صندوق پیش از اجرای طرح اشتغال روستایی توسط دولت و اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، سالانه حدود ۶۰ هزار فرصت شغلی ایجاد می کرد که با تخصیص اعتبارات صندوق توسعه ملی، همگام با تعهدات سالهای گذشته به همین میزان نیز اشتغالزایی می شود.»
بنابراین گزارش، سرپرست دفتر توسعه اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز اوایل دی ماه سال جاری از ابلاغ ۱۴۰۰ میلیارد تومان منابع اشتغال پایدار روستایی به صندوق توسعه ملی خبر داده و گفته بود: «منابع اشتغال پایدار روستایی و عشایری قبلا ۱۲ هزار میلیارد تومان بود که با توجه به تحولات ارزی به ۱۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان تبدیل شد و در اختیار استانها قرار می گیرد. منابع جدیدی در فعالیت های سطح استان اضافه می شوند یعنی علاوه بر ۱۲ هزار میلیارد و تومان، سه هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان برای نهادهای حمایتی در نظر گرفته شده و به استان ها ابلاغ می شود.»
«علاءالدین ازوجی» گفته بود: «براساس بررسی که در سطح ۳۱ استان کشور انجام داده ایم، برخی استانها از بعد بررسی و کیفی طرح های اشتغال پایدار روستایی و عشایری نسبت به سایر استان ها بهتر عمل کردهاند. در برخی استان ها از مجموع طرحهایی که در سامانه کارا ثبت شد، ۵۰ درصد رد و در برخی استانها ۹۰ درصد پذیرش شده است که نشان می دهد استان دوم برای انتخاب طرحهای باکیفیت تر نداشته است. بخشی از این منابع به طرح هایی که بررسی، منعقد و سایر پرداخت می شود و بخشی به طرح های نهادهای حمایتی به مبلغ سه هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان اختصاص می یابد. همچنین مابقی آن بخشی برای طرح های جدید و بخشی برای طرح هایی که ۳۰ درصد اجازه افزایش قیمت را دارند پرداخت می شود.»
وی گفته بود: «در طرحهای نهادهای حمایتی به استانها اختیار داده نشده است که یکی از اصرارهای ما دادن اختیار به استان ها بود و در این صورت استانها استقبال کرده و در جامعه آماری آنها کمک می شد اما اکنون استانها در خصوص نهادهای حمایتی اختیار ندارند و این حق را کمیته امداد از استان ها سلب کرد. وقتی که این طرح قانون می شد هیچکدام از کمیسیون ها راضی به اعطای سهمیه مشخص برای نهادهای حمایتی نبودند اما در عین حال قانون و به استان ها ابلاع شد و مجدد نهادهای بهزیستی و بنیاد شهید هم به طرح افزوده و فرایند از مهرماه آغاز شد. به همان اندازه که برای طرح ها ۵۰ درصد پرداخت شده برای طرح های حمایتی نیز هفت هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان طی دو سه هفته آینده در مرحله سوم و چهارم ابلاغ می شود و مرحله پنجم تا قبل از دهه فجر ابلاغ می شود.»
یادآور می شود: بر اساس بر اساس برنامه ششم توسعه قرار است یک میلیون و 914 هزار شغل در روستاها ایجاد شود. در همین زمینه دولت در لایحه بودجه 1397 به منظور دستیابی به اهداف برنامه ششم توسعه رویکرد اصلی خود را ایجاد اشتغال گسترده و مولد با تاکید بر اشتغال جوانان، دانش آموختگان دانشگاهی، زنان و اشتغال حمایتی قرار داد. در این راستا تبصره 18 لایحه بودجه سال 1397 به گونه ای تنظیم شد که به توان حدود 700 هزار میلیارد ریال منابع مالی برای اجرای برنامه های اشتغالزایی تدارک دیده شود.
حدود 17 هزار میلیارد تومان از محل اصلاح قیمت های حامل های انرژی، حدود 150 هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی، حدود 60 هزار میلیارد ریال از محل قانون توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی عشایری و شهرهای زیر 10 هزار نفر جمعیت و حدود 220 هزار میلیارد ریال از محل منابع داخلی بانک ها تجهیز شد. این منابع برای ارائه برنامه های اشتغال فراگیر، توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی، عشایری و شهرهای زیر 10 هزار نفر جمعیت و توسعه اشتغال حمایتی به کار گرفته شد.
در لایحه بودجه 98 نیز ۵۰ میلیارد تومان برای توسعه کارآفرینی و اشتغال بودجه در نظر گرفته شده است. همچنین در راستای حمایت از طرح اشتغال فراگیر ۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان و به منظور طرح حمایت از اشتغال روستایی و عشایری ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان از سوی دولت در بودجه سال آینده اعتبار در نظر گرفته شده است. همچنین بودجه توسعه و توانمندسازی تعاونی ها نیز در لایحه حدود ۵۴ میلیارد تومان پیش بینی شده است./
نظر شما