همکاری ایران و جمهوری آذربایجان برای توسعه میدان های نفت دریای خزر

کشورمان در سالهای اخیر برنامه ریزی های را برای اکتشاف و استخراج نفت از دریای خزر آغاز کرده است و در حال حاضر کمیته‌های مشترکی برای توسعه میدان های نفت و گاز دریای خزر با همکاری جمهوری آذربایجان تشکیل شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دریای خزر دارای ذخایر عظیمی از سوخت‌های هیدروکربنی است. پژوهش‌ها نشان می‌دهد حجم ذخایر تخمین زده شده نفتی در دریای خزر برابر با ۵۰ میلیارد بشکه و ذخایر گاز طبیعی تایید شده هم برابر با ۲۵۷ هزار میلیارد فوت مکعب بوده‌است که این ارقام ۴ درصد از ذخایر گاز و نفت دنیا را تشکیل می‌دهد.

 

پیش بینی می‌شود با ادامه فعالیت‌های اکتشافی، ظرفیت بهره‌برداری نفت این منطقه ۱۸۴ میلیارد بشکه و ظرفیت برداشت گاز از آن هم ۲۹۳ هزار میلیارد فوت مکعب افزوده شود. آذربایجان در سال ۱۹۹۴ قراردادی برای استخراج نفت با کنسرسیومی مرکب از شرکتهای آمریکایی، بریتانیائی، روسی، نروژی، ترکی و سعودی امضا کرد و در نوامبر همان سال قراردادی هم با ایران بست تا ایران را هم در این کنسرسیوم شریک کند اما آمریکا با این استدلال که شرکتهای آمریکایی اجازه ندارند با ایران همکاری کنند آذربایجان را ناگزیر به لغو این قرارداد کرد.

 

 به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA)، در سال ۲۰۱۱، آذربایجان ۵۶۲ میلیارد، روسیه ۱۷ میلیارد و ترکمنستان ۱ میلیارد فوت مکعب گاز در دریای خزر استخراج کردند در حالی که ایران در دریای خزر گاز استخراج نکرد. در سال ۲۰۱۲، آذربایجان روزانه ۸۹۰ هزار بشکه، ترکمنستان ۴۶ هزار بشکه، روسیه ۶ هزار بشکه و قزاقستان ۳ هزار بشکه نفت در دریای خزر استخراج کردند در حالی که سهم جمهوری اسلامی در استخراج نفت صفر بوده است. کشورمان در سالهای اخیر برنامه ریزی های را برای اکتشاف و استخراج نفت از دریای خزر آغاز کرده است.

 

حالا در ادامه این مسیر مدیرعامل شرکت نفت خزر از تداوم مذاکرات ایران و جمهوری آذربایجان برای توسعه میدان های نفت و گاز دریای خزر خبر داده و گفته است: «کمیته‌های مشترکی در این زمینه فعالیت دارند.»

 

وزارت نفت در این باره به نقل از «علی اصولی» نوشته است: «براساس توافق رئیسان جمهوری پنج کشور حوزه دریای خزر و همچنین امضای تفاهمنامه روسای ایران و جمهوری آذربایجان، ‌اکنون در کنار سایر مذاکرات، تفاهمنامه همکاری‌های نفتی و گازی با جمهوری آذربایجان در حال پیگیری است و به این منظور جلسه‌ مشترکی نیز در اسفند ماه جاری برگزار می شود.»

 

وی درباره روند پیشرفت مذاکرات 2 طرف گفته است: «نخستین باری است که 2 کشور می‌خواهند در بلوکی که 100 درصد متعلق به هیچ‌کدام نیست، فعالیت کنند و کار با پیچیدگی‌های زیادی همراه است، ضمن اینکه شرایط جهانی بازار نفت هم به‌طور طبیعی، فعالیت‌های توسعه‌ای در آب‌های عمیق را تحت‌تاثیر قرار داده، به‌ویژه دریای خزر که حوزه‌ای خاص و محصور است.»

 

یادآور می شود: شرکت نفت خزر به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۳۷۶ تاسیس شد. این شرکت وظایف اکتشاف، توسعه و تولید منابع هیدروکربنی در حوضه خزر جنوبی و سه استان ساحلی مازندران، گلستان و گیلان را به عهده دارد. نظارت بر اجرای کلیه قراردادهای منعقد شده بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های بین المللی جهت مطالعه و توسعه میدان‌های نفتی در دریای خزر و همچنین نظارت بر مسائل زیست محیطی مرتبط با عملیات اکتشاف و توسعه ذخایر نفت و گاز در دریای خزر نیز به عهده شرکت نفت خزر است./

کد خبر 767593

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha