چالش های تجارت الکترونیک/لزوم بازبینی نماد اعتماد الکترونیکی

تجارت الکترونیک در سال های اخیر در بسیاری از کشورها به سبکی برای انجام مبادلات تبدیل شده است. این روش علاوه بر مزایای آن نقاط ضعفی نیز دارد که برای بهبود در استفاده باید نسبت به رفع آنها اقدام کرد از آن جمله نماد اعتماد الکترونیکی است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روش های داد و ستد و مبادلات سال به سال تغییر می کند و در سال های اخیر با استفاده از فناوری های روز سبک و روش انجام مبادلات تجاری نیز تغییر کرده است. تمامی این تغییرات در راستای سهولت در انجام مبادلات تجاری بوده است. یکی از روش هایی که در سال های اخیر در میان کشورهای مختلف رواج یافته و مورد استقبال قرار دارد «تجارت الکترونیک» است.

 

تجارت الکترونیک به معنی انجام معاملات تجاری، از طریق ابزارهای الکترونیکی مانند اینترنت، تلفن، تلویزیون و کامپیوتر است.  تجارت الکترونیک نیز مانند هر تکنولوژی دیجیتالی یا بازار خرید دیگری که بر مصرف‌کننده‌ استوار است، در طول سال‌ها تکامل یافته است. با محبوب‌تر شدن دستگاه‌های تلفن همراه، تجارت گوشی همراه نیز بازار مختص خود را پیدا کرده است. با ظهور سایت‌هایی مانند فیس‌بوک و شبکه‌های اجتماعی به محرک مهمی برای تجارت الکترونیک مبدل شده‌اند.

Image result for ‫تجارت الکترونیک‬‎

بازار در حال تغییر، فرصت بزرگی را برای کسب‌و‌کارها فراهم می‌کند تا ارتباط خود با مشتری را بهبود دهند و بازار خود را در دنیای آنلاین گسترش دهند. تا سال ۲۰۱۳، میزان فروش جهانی تجارت الکترونیک، به ۱.۲ تریلیون (۱۰۰۰ میلیارد) دلار رسید و میزان فروش گوشی تلفن همراه در ایالات متحده نیز، به ۳۸ میلیارد دلار رسید. بیش از ۴۰ درصد از کاربران اینترنت (در مجموع یک میلیارد نفر)، کالاهایی را به صورت آنلاین خریداری کرده‌اند. این ارقام همچنان به رشد خود ادامه می دهند چون استفاده از گوشی همراه و اینترنت هم در ایالات متحده و هم در بازارهای در حال توسعه در سراسر جهان، در حال گسترش است.

 

در تجارت الکترونیک نیز مانند تجارت سنتی، چهار دسته‌بندی وجود دارد که عبارتند از «تجارت به تجارت»، «تجارت به مصرف‌کننده»، «مصرف‌کننده به تجارت» و «مصرف‌کننده به مصرف‌کننده»

 

(تجارت به تجارت) شامل شرکت‌هایی است که با یکدیگر تجارت انجام می‌دهند. برای مثال، تولیدکنندگانی که محصول خود را به توزیع‌کنندگان می‌فروشند و عمده‌فروشانی که محصولاتی را به خرده‌فروشان می‌فروشند.

 

(تجارت به مصرف‌کننده) شامل تجارت‌هایی است که از طریق فروشگاه‌های اینترنتی و بدون نیاز به هر گونه تعامل با انسان، کالاهایی را به عموم مردم می‌فروشند. این همان تصوری است که بیشتر مردم از «تجارت الکترونیک» دارند. برای نمونه می‌توان به فروشگاه اینترنتی آمازون اشاره کرد.

 

(مصرف‌کننده به تجارت) در تجارت الکترونیک C2B، مصرف‌کنندگان پروژه‌ای با بودجه‌ای مشخص‌شده را به صورت آنلاین ارسال می‌کنند و شرکت‌ها برای انجام آن پروژه، پیشنهاد قیمت می‌دهند. سپس مصرف‌کننده پیشنهادهای قیمت را بررسی می‌کند و شرکت مورد نظر خود را انتخاب می‌کند. وب‌سایت Elance نمونه‌ای از این نوع تجارت الکترونیک است.

 

(مصرف‌کننده به مصرف‌کننده) این نوع تجارت، در تبلیغات دسته‌بندی‌شده‌ آنلاین، انجمن‌ها یا بازارهایی انجام می‌شود که در آن افراد می‌توانند با یکدیگر، کالا خرید و فروش کنند. Craigslist، eBay و Etsy نمونه‌هایی از این نوع تجارت الکترونیک هستند.

 

راحتی، صرفه جویی در زمان و وجود طیف گسترده ای از گزینه های مختلف، دسترسی 24 ساعته، ساده شدن پرداخت های دوره ای و تراکنش های فوری تنها بخشی از مزایای تجارت الکترونیک است. وجود این مزایا باعث شده است تا این نوع از تجارت در کشور ما نیز در سالهای اخیر مورد استقبال قرار گرفته و شاهد رونق آن باشیم.

 

گسترش تجارت الکترونیک در کشور نهادهای حاکمیتی را به منظور قانونگذاری و نظارت بر نحوه فعالیت کسب و کارهای جدید به عنوان یکی از ستون‌های اقتصادی ایجاد کرد که از جمله مهم ترین این سازمان‌ها مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت در کشورمان به عنوان متولی برای فعالیت قانونی در حوزه کسب و کارهای آنلاین است. نماد اعتماد الکترونیک مجوز و نشانی از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت است که به عنوان تاییدیه به فعالیت های تجاری قانونمند در فضای مجازی که صاحب امتیاز آن احراز صلاحیت شده، اعطا می شود و یکی از مجوزهای اصلی در کنار پروانه کسب برای فعالیت کسب و کارها در فضای مجازی  محسوب می شود.

Image result for ‫نماد اعتماد الکترونیکی‬‎

نماد اعتماد الکترونیکی در واقع مجوز عمومی کسب و کارها در اینترنت و نشانه قانونی بودن فعالیت کسب و کار اینترنتی است که صرف نظر از رشته و تخصص کسب و کارها به عنوان نماد اعتماد به آنها باید به عنوان الزام دریافت شود.

 

این نماد با هدف اعتماد سازی و رسمیت دهی به فعالیت کسب و کارهای اینترنتی و حمایت از حقوق مصرف کننده و جلوگیری از آسیب های احتمالی در ابعاد مختلف اعم از امنیتی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تشکیل شد اما برخی از کسب و کارها با جعل این نماد و از سویی دیگر تعلق نماد اعتماد الکترونیک از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیک به برخی کسب و کارهای ناسالم بدون نظارت دوره‌ای مشکلات بزرگی را ایجاد کرد که از جمله آنها باید به سکه ثامن اشاره کرد از این رو بسیاری از کارشناسان معتقدند که باید در زمینه اعطای نماد و نظارت بر این مجوز در کسب و کارها تغییراتی زیرساختی و مهم انجام شود.

 

پیرو نظرات کارشناسان سازمان توسعه تجارت الکترونیک اعلام کرده بود که تلاش و فعالیت‌هایی را شروع کرده است. رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در این باره به ایبنا گفته است: «ماموریت اصلی مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صمت در سال آینده استانداردسازی خدمات تجارت الکترونیکی است و در این زمینه از نظرات کارشناسان استفاده شده و از انتقادات و پیشنهادات فعالان اکوسیستم و کارشناسان استقبال می‌شود؛ در حال حاضر برای رفع مشکلات ای نماد، سامانه ای نما اعتماد الکترونیکی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک بازبینی و مهندسی شده و هدف سازمان رتبه بندی نماد و اعطای نماد بر اساس نحوه فعالیت و وضعیت شرکت‌های تجارت الکترونیکی است.»

Image result for ‫رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی‬‎

«علی رهبری» اضافه کرده است: «در زمینه نماد اعتماد الکترونیک تا به امروز مشکلاتی وجود داشته و مرکز توسعه تجارت الکترونیک به دنبال تسهیل و نظارت جدی و با دقت بالا برای دریافت کنندگان نماد اعتماد الکترونیکی به منظور نظارت بر فعالیت کسب و کارهای آنلاین و جلوگیری از هرگونه مشکلی برای کسب و کارها و مشتریان آنها است.»

 

یادآور می شود: تجارت الکترونیک، برای نخستین بار در دهه‌ ۱۹۶۰ و از طریق یک مبادله‌ی الکترونیکی داده‌ها (EDI) بر روی شبکه‌های ارزش افزوده (VANs) معرفی شد و با افزایش دسترسی به اینترنت و ظهور فروشندگان آنلاین محبوب در دهه‌ ۱۹۹۰ و اوایل دهه‌ ۲۰۰۰، رشد کرد. برای نمونه، وب‌سایت آمازون، کار خود را در سال ۱۹۹۵ و در گاراژ جف بزوس به عنوان کسب‌و‌کار حمل‌و‌نقلِ کتاب شروع کرد یا وب‌سایت EBay که امکان خرید و فروش آنلاین میان مصرف‌کنندگان را فراهم می‌کند، در سال ۱۹۹۵ مزایده‌های آنلاین را به جهان معرفی کرد و در سال ۱۹۹۷ و با استقبال شدید از عروسک‌های Beanie Babies، شهرت و محبوبیت بسیار زیادی یافت. با افزایش تعداد کاربران اینترنتی، بسیاری بر این باورند که به زودی تجارت الکترونیک به روش اصلی انجام معاملات تجاری مبدل می‌شود./

کد خبر 767564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha