به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، افزایش بی رویه استفاده از تکنولوژی ها و فناوری های ارتباطی و حضور بدون چارچوب و حد و مرز در فضای مجازی اگرچه برخی تاثیرات مثبت هم داشته،اما آثار مخربی را در سال های اخیر بر جامعه ایرانی اسلامی داشته است ازجمله آنها سوء استفاده از اطلاعات شخصی و لطمه زدن به آبرو و اعتبار افراد است، امری که بشدت در آموزه های دینی از آن نهی می شود.
لذا با توجه به تاکیدی که دین مبین اسلام نسبت به حفظ آبروی اشخاص دارد بر آن شدیم بخش هایی از سخنرانی حجت الاسلام «ناصر رفیعی»، استاد اخلاق پیرامون اهمیت حفظ آبروی مومن را مرور کنیم که در آن حفظ آبرو به مثابه یک حق الناس بررسی شده است. در ادامه متن این سخنرانی تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام «ناصر رفیعی» با بیان اینکه «حق الناس» مساله مهمی است و بر تمامی مسایل اعم از نماز، روزه، حج و جاری اثر دارد، گفت: در همه عبادات اگر کسی حق الناس به گردن اش باشد عباداتش پذیرفته نمی شود، لذا باید موضوع حق الناس را جدی گرفت و بدانیم که ما انسان اجتماعی هستیم و افرادی که در جامعه در کنار ما زندگی می کنند حقوقی به گردن ما دارند که این حقوق را در روز قیامت از ما مطالبه می کنند، حتی والدین و فرزند این حقوق زایل شده را در آن روز طلب می کنند لذا باید سعی کنیم تا سرپا هستیم و توان داریم این حق الناس را از گردن خودمان رفع کنیم.
این استاد اخلاق با بیان اینکه حق الناس دو نوع است، اظهار کرد: گاهی حق الناس مالی است یعنی قرضی از کسی گرفته ایم و پرداخت نکرده ایم و مالی از دیگری نزد ما مانده است، این موارد یک بخش از حق الناس است، اما امروز بحث ما در مورد حق الناس عِرضی است یعنی آبرو، عِرض یعنی آبروی افراد، اسلام برای آبروی افراد اهمیت بسیار قائل است، خداوند در آیه 19 سوره مبارکه «نور» می فرماید: «إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَنْ تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ؛ كسانى كه دوست دارند كه زشتكارى در ميان آنان كه ايمان آورده اند شيوع پيدا كند براى آنان در دنيا و آخرت عذابى پر درد خواهد بود و خدا[ست كه] مى داند و شما نمی دانید».
حجت الاسلام رفیعی تصریح کرد: این آیه در مورد افرادی است که دوست دارند آبروی افراد ریخته شود، مثلا در مجلسی غیبت می کنند و آن فرد با سکوت، حضور و خندیدن خود این غیبت را تایید می کند و به قول معروف در دلش قند آب می شود که پشت سر دیگری این چنین سخن می گویند و آبرویش را می برند، این آیه خطاب به این افراد است. یعنی افرادی که خوشحال می شوند که علیه افراد مومن شایعه ایجاد شده و شخصیت شان کوبیده شود.
وی ادامه داد: روزی «محمد بن فضیل» نزد امام کاظم(ع) آمد و عرض کرد: یابن رسول الله گاهی پنجاه نفر علیه کسی شهادت می دهند و قسم می خورند و می گویند والله ما دیدیم که فلان شخص فلان حرف را زد، اما وقتی نزد آن شخص می روم، می گوید دروغ است و چنین نکردم، از نظر عقلی حق با کسانی است که شهادت داده اند اما حالا که خودش می گوید انجام نداده است یا واقعا انجام نداده و به او نسبت داده اند یا اینکه پشیمان شده است. امام(ع) پاسخ دادند: «یابن فضیل! این یک نفر را تایید و آن پنجاه نفر را تایید نکن».
استاد حوزه تاکید کرد: در واقع حضرت(ع) با این سخن می خواهند بر حفظ آبروی افراد تاکید کنند چراکه آبرو شوخی نیست، پیامبر(ص) به کعبه نگاه می کرد و می فرمود: تو بزرگ و عظیمی اما مومن حرمت اش از تو بالاتر است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با این وصف چرا این قدر راحت پشت سر علما و مراجع و دیگران راحت زبان ما می چرخد؟ اگر چیزی را به خود شخص و در روی او نمی توانی بگویی اگر بروی و پشت سرش بگویی، غیبت است. متاسفانه، حفظ آبروی مومن در جامعه کمرنگ شده است و در گوشی های همراه تصاویر و فیلم افراد می چرخد، برخی می روند و از سخنرانی ها تکه هایی را پیدا و پخش می کنند تا شخصیت طرف را بکوبند. این گناه بزرگی است، حرب با خدا است.
علاقه مندان می توانند اینجا فایل این سخنرانی را دریافت کنند.
نظر شما