به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، دستفروشی پدیده ای ملموس در کلانشهر تهران است و در هر معبر و مکانی که تردد زیاد است و فضایی فراهم برای پهن کردن بساط، می توان زنان و مردانی را دید که فارغ از سن و سال بساط خود را پهن کرده اند و هر کدام به فراخور توان اقتصادی که دارد به عرضه کالاها می پردازند. کیف و کفش، پوشاک، مواد خوراکی، اسباب بازی، لوازم التحریر و هر کالایی که امکان عرضه در قالب دستفروشی برای آن مهیا باشد را می توانی در میان بساط دستفروشان بیابی.
دستفروشی مساله ای است که هم می تواند به معضلی برای کلانشهرها تبدیل شود و هم به عنوان فرصت به آن پرداخته شود. با گسترش دستفروشی در کلانشهر تهران، موضوع ساماندهی دستفروشان و صاحبان مشاغل سیار پررنگ تر شده است و مسئولان و مدیران شهری تلاش می کنند با جدیت و اهتمام ویژه ای به ساماندهی دستفروشان و بهبود وضعیت و منظر شهری بپردازند و در این عرصه برنامه هایی نیز ارائه دهند.
در این راستا طرح ساماندهی مشاغل سیار و دستفروشان پایتخت، ۲۳ بهمن در صحن شورای شهر تهران مطرح و بررسی شد و یک فوریت آن به تصویب رسید. این درحالی است که مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران ۹ آبان امسال گفته بود: برای رفاه حال شهروندان و حمایت از دستفروشی در چارچوب قانون با ساز و کار استاندارد محلهایی را مشخص کرده که در اختیار دست فروشان قرار خواهد داد.
«حمیدرضا تحصیلی» افزوده بود: شرکت ساماندهی برای رفاه حال شهروندان و حمایت از دستفروشی در چارچوب قانون با ساز و کار استاندارد محلهایی را مشخص کرده که در اختیار دست فروشان قرار خواهد داد.
وی گفته بود: شرکت ساماندهی به تمامی دستفروشانی که با این شرکت همکاری دارند و در محلهای مشخص ومورد نظر فعالیت کنند خدمات ارائه میدهد البته دستفروشانی که خود را پایبند به قانون نمیبینند نباید انتظار حمایتی از شهرداری داشته باشند.
تحصیلی با اشاره به اینکه باید مانع افزایش گستره دستفروشان در شهر تهران و حضور روز افزون مراجعه آنها از حاشیه های شهر به داخل تهران شویم اظهار داشت: در صورت ممانعت نکردن ازحضور دستفروشانی که باعث سدمعبر در سطح شهر میشوند شاهد افزایش این پدیده به عنوان یک معضل بزرگ در سطح شهر خواهیم بود که علاوه بر برهم زدن ظاهر شهر، سبب آسیبهای اجتماعی نیز در سطح شهر خواهد شد.
وی با بیان اینکه راه اندازی روز و شب بازارها جهت استقرار دستفروشان در دستور کار شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران قرار دارد، افزود: در أین راستا مکانها وساعات مشخصی را برأی فعالیت دستفروشان در محلهای مشخص در هر منطقه در نظر گرفتهایم که به دستفروشان مستقر در این مکانها خدمات ارایه خواهیم داد.
از طرفی « مجید فراهانی» در جریان بررسی طرح ساماندهی مشاغل سیار و دستفروشان پایتخت با اشاره به ضرورت تغییر نگاه به معضل دستفروشی گفته بود: دستفروشی در برخی کشورها جاذبه گردشگری محسوب می شود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه دستفروشی در همه دنیا ساماندهی می شود، گفت: در دنیا برای دستفروشی برنامه ریزی می کنند چرا که در برخی شهرهای دنیا به عنوان جاذبه گردشگری محسوب می شود.
فراهانی خاطرنشان کرد: کشورهای دنیا شرایطی فراهم کردند تا دستفروشان ساماندهی شوند و در غرفه های جذاب و زیبا به ارایه اجناس ارزان قیمت بپردازند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: اگر کارگروهی با حضور نمایندگان کمیته امداد و بهزیستی برای ساماندهی دستفروشان تشکیل شود این مسئله مطرح می شود که دستفروشان تحت پوشش بهزیستی یا کمیته امداد هستند که این اقدام به صلاح نیست و پیام خوبی در حوزه دستفروشی ندارد.
«زهرا نژادبهرام» درخصوص ساماندهی مشاغل سیار و دستفروشان نیز به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان گفت: اعضای شورای اسلامی شهر تهران، در صدو بیست و سومین جلسه شورا طرح «ساماندهی مشاغل سیار و بیکانون در شهر تهران » را تصویب کردند.
عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران افزود: طرح ساماندهی مشاغل سیار و بی کانون در شهر تهران تصویب شد و کمیته برنامه ریزی آن تشکیل می شود و امیدواریم بتواند برنامه مشخصی برای ساماندهی این مشاغل تدوین شود.
نژادبهرام گفت: شرکت ساماندهی، اقداماتی انجام می دهد. ما نیز پیگیری هایی برای ساماندهی دستفروشان را طبق مصوبه ای که سال 85 داشته ایم، انجام می دهیم.
وی با بیان اینکه اولین اقدامات ساماندهی دستفروشان در میدان آزادی انجام شده است، خاطرنشان کرد: حدود 200 نفر از دستفروشان با توجه به سابقه حضورشان در میدان آزادی، ساماندهی شده اند.
عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه فضایی به طور موقت در اختیار دستفروشان میدان آزادی قرار گرفته است، گفت: در تعریف سد معبر به یک جواب مشخص برسیم، در آن صورت می توانیم به ساماندهی دستفروشی و مشاغل سیار بپردازیم.
نژادبهرام توضیح داد: دستفروشان میدان آزادی که توسط یک شرکت پیمانکار ساماندهی شده اند، در زمان مشخصی می توانند به عرضه کالاهای خود بپردازند و اگر خارج از آن زمان مشخص شده، فعالیت کنند با آنها برخورد خواهد شد.
عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: حداقل تا 6 ماه هزینه ای بابت استقرار و ساماندهی دستفروشان میدان آزادی گرفته نخواهد شد تا صاحبان مشاغل سیار بتوانند به یک وضعیت مشخص اقتصادی برسند و خودشان را پیدا کنند.
به هر روی، بررسی برنامه ها و طرح هایی که از سوی مدیران و مسئولان شهری برای بهبود وضعیت معیشت دستفروشان و ساماندهی دستفروشی در حال تدوین و برنامه ریزی است بیانگر آن است که در صورت اجرایی شدن این طرح ها، می توانیم شاهد اتفاقات خوبی هم برای شهر تهران و هم برای دستفروشان و صاحبان مشاغل سیار باشیم.
نظر شما