به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، سابقه روابط تجاری و سیاسی ایران و سوئیس به قرن هفدهم میلادی برمی گردد. ایران در سال ۱۹۱۷ سفارت خود در برن را افتتاح کرد و در سال ۱۹۱۹ کنسولگری سوئیس درایران شروع به فعالیت کرد که در سال ۱۹۳۶ به سفارت تبدیل شد.
سرکنسولگری ایران در ژنو در سال ۱۳۳۶ شروع به فعالیت کرد اما در سال ۱۳۸۰ تعطیل و وظایف آن به سفارت جمهوری اسلامی ایران در برن واگذار شد. سوئیس حافظ منافع ایران در مصر است و در طول تاریخ خود حافظ منافع کشورهای ایتالیا (۱۹۴۶)، استرالیا، کانادا، بریتانیای کبیر، ایرلند و نیوزلند (۱۹۵۲)، آفریقای جنوبی (۱۹۵۲, ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۵)، لبنان (۱۹۸۴) و ایالات متحده آمریکا (۱۹۸۰ تا به حال) در ایران بودهاست.
صادرات سوئیس به ایران از ژانویه تا نوامبر سال 2015 حدود 861 میلیون فرانک بوده که در مقایسه با 610 میلیون فرانک در سال قبل ازآن رشد چشمگیری داشته است. فرش و کف پوش نسجی، زعفران، روده، بادکنک و شکمبه حیوانات و گل و غنچه از اقلام صادراتی ایران به سوییس است. در مقابل ذرت دامی، لوبیای سویا، کنجاله و سایر آخال های جامد، روغن خام سویا، انواع دانه ها و مکمل های دارویی از اقلام وارد شده به ایران از سوییس را تشکیل می دهد.
در پی اعمال تحریمهای اقتصادی یکطرفه از جانب اعضای اتحادیه اروپا بر ایران به دلیل آنکه پافشاری برای تعلیق برنامه اتمی ایران سوئیس که از جمله اعضای این اتحادیه بهشمار نمیرود در این مدت تغییر برنامه محسوسی در مراودات خود با ایران ایجاد نکرد و بهطور معمول به ارسال تجهیزات صنعتی و سایر کالاهای تجاری به ایران ادامه داده و قراردادهای بزرگ خرید گاز نیز با ایران امضا کردهاست که این موضوع با مخالفت سیاستمداران آمریکا مواجه شد اما دولت سوئیس از این کار خود دفاع کردهاست و علت این تصمیم بر سیاست خارجی این کشور اتخاذ شدهاست و نه منافع مالی.
مراودات تجاری ایران و سوییس همچنان ادامه دارد و با وجود اینکه آمریکا به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و دوباره تحریم های جدیدی را علیه ایران وضع کرد همچنان این روابط ادامه دارد تا جایی که چندی پیش در پی تعلل اتحادیه اروپا در ارائه ساز و کار مالی با ایران، سوئیس پیشقدم در ایجاد این ساز و کار شد.
خانه ملت در این باره با اشاره به دیدار «مارکوس لایتنر» با «کاظم جلالی» رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و رییس گروه روابط پارلمانی جمهوری اسلامی ایران با اروپا نوشته بود که «سوئیس تجربه همکاری مالی موفقی با ایران در دوره قبلی تحریم داشته است. ما علاوه بر اسپیوی (SPV)، در حال راهاندازی کانال مالی مستقل بین جمهوری اسلامی ایران و سوییس هستیم. ما معتقدیم که برجام یک توافقنامه و معاهده بینالمللی است که باید به طور کامل اجرا شود.»
حالا در ادامه توسعه روابط دو کشور چندی پیش سفیر سوییس در تهران دیداری با وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان داشت و در این دیدار بر علاقمندی کشورش برای حفظ و توسعه روابط با ایران تاکید کرد.
شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران (شادا) به نقل از «فرهاد دژپسند» در دیدار با سفیر سوییس در تهران با اشاره به سابقه طولانی روابط بین دو کشور و تصویر مطلوب سوییس به عنوان کشوری مستقل و دارای امنیت کامل برای سرمایه گذاری، نزد مردم ایران نوشته است: «متناسب همین تصویر، انتظار ما، توسعه هر چه بیشتر همکاری های دوجانبه ایران و سوییس است.»
دژپسند با اشاره به توافقات حاصله در سفر اخیر رئیس جمهوری کشورمان به سوییس، خواستار تسریع در اجرای توافقات حاصله از سوی دولت این کشور شد و نقش سفیر این کشور را در این خصوص قابل توجه خواند.
وی همچنین با توجه به نقش قدرتمند جمهوری اسلامی ایران در منطقه و با اشاره به توان اقتصادی و سیاسی کشورمان در مبارزه ایران با تروریسم در اشکال مختلف آن یاد آور شد که توسعه، صلح و ثبات در منطقه در گرو عدم دخالت دیگران و پرهیز از اقدامات ساختار شکنانه ای است که منجر به گسترش درگیری و تروریسم می شود.
دژپسند در ادامه، آمادگی کشورمان را برای توسعه مناسبات اقتصادی به ویژه در سطح منطقه ای را اعلام کرد.
«مارکوس لاتینر»، سفیر سوییس نیز طی سخنانی در این دیدار ضمن اعلام آمادگی برای هر گونه همکاری در زمینه توسعه همکاری های فیمابین، خواستار حضور نمایندگانی از وزارت اقتصاد در کمیته مشترک اقتصادی دو کشور شد.
یادآور می شود: بر اساس آمار رسمی گمرک، میزان واردات ایران از کشور سوئیس با اختلاف بیشتر از میزان صادرات ایران به این کشور است. در 9 ماهه سال 94 میزان صادرات غیرنفتی ایران به سوئیس شش میلیون و 600 هزار دلار بوده است و در همین دوره زمانی، ایران یک میلیارد و 860 میلیون و 500 هزار دلار کالا از سوئیس وارد کرده است.
این در حالی است که واردات ایران از سوئیس که در سال 1385 معادل 2 میلیارد و 289 میلیون و 200 هزار دلار بوده، در سال 93 با تغییراتی اندک به 2 میلیارد و 417 میلیون و 800 هزار دلار رسیده است. همچنین در 9 ماهه سال 94 نیز ایران یک میلیارد و 860 میلیون و 500 هزار دلار کالا از سوئیس وارد ایران شده است./
نظر شما