ایجاد ۴۰ هزار فرصت شغلی با اجرای ۱۲۹ طرح معدنی

قابلیت های کشور در حوزه معدن و صنایع معدنی باعث ایجاد جایگاه ویژه جهانی برای کشورمان شده است و بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته برای توسعه آن قرار است تا سال ۱۴۰۰ زمینه اشتغال برای ۴۰ هزار نفر با بهره برداری از ۱۲۹ طرح معدن و صنایع معدنی فراهم شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، هرکشوری که بخش معدن فعال تری داشته باشد، توسعه صنعتی را با شتاب بیشتری دنبال می کند. ۳۰درصد از گردش مالی اقتصاد کشور وابسته به بخش معدن است (۳۰درصد از سرمایه گذاری داخلی و بیش از ۳۲درصد از صادرات غیرنفتی کشور و ۵/۴۶ درصد از صادرات صنعتی و معدنی و سهم بیش از ۳۰درصد از ارزش بازار بورس کشور مربوط به بخش معدن و صنایع معدنی است).

 

بخش معدن کشور ما در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث دارایی‌های معدنی به حساب می‌آید و در بسیاری از ذخایر مواد معدنی در دنیا ثروتمند است. بررسی صورت گرفته از وضعیت تولیدکنندگان اصلی معدنی در دنیا نشان‌دهنده آن است که ایران در ۱۳ ماده معدنی دارای جایگاه جهانی است و از میان مواد و محصولات معدنی بررسی شده در تولید سنگ گچ در مقایسه با دیگر مواد معدنی تولید شده در کشور دومین سهم در دنیا را به خود اختصاص داده است.

براساس گزارش منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۲۰۱۵ در میان تولیدکنندگان مواد و محصول معدنی در دنیا، ایران پس از سنگ گچ توانست جایگاه پنجم در تولید باریت را به خود اختصاص دهد و پس از آن جایگاه ششم را در تولید فلدسپات و کلینکر به‌دست آورد. در تولید سیمان و فلورین نیز به‌صورت مشترک رتبه هفتم تولیدکننده جهان به ایران اختصاص یافت. از سوی دیگر ایران در تولید کائولن و بنتونیت نیز به‌صورت مشترک در جایگاه هشتم دنیا قرار گرفت.

 

مولیبدن تولیدی در کشور نیز موجب شد تا جایگاه نهم در تولید این ماده معدنی در دنیا به ایران اختصاص یابد. گوگرد تولیدی در کشور نیز ایران را در جایگاه دهم در میان ۱۳ محصول و مواد معدنی مورد بررسی در سال ۲۰۱۵ قرار داد اما درخصوص سنگ‌آهن ایران جایگاه یازدهم را در میان غول‌های معدنی به خود اختصاص داده است و آهک تولیدی در کشور نیز موجب شد تا ایران رتبه سیزدهم در میان تولیدکنندگان برتر این ماده معدنی را به دست آورد. اما آخرین جایگاه ایران در میان تولیدکنندگان مواد و محصولات معدنی به نیتروژن تثبیت‌شده - آمونیاک- اختصاص داشته به‌طوری که ایران جایگاه شانزدهم را در تولید این ماده معدنی در سال ۲۰۱۵ به‌دست آورد.

 

از سال 2015 تاکنون نیز پیشرفت های قابل توجهی در حوزه معادن کشور صورت گرفته است تا جایی که قرار است تا سال 1400 از ۱۲۹ طرح معدن و صنایع معدنی بهره برداری شود. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در گزارشی اعلام کرده است که «۱۲۹ طرح معدن و صنایع معدنی که طی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ با هدف ایجاد اشتغال فراگیر و رشد تولید، مورد بهره برداری قرار می‌گیرد، اشتغالزایی بیش از ۴۰ هزار نفر به طور مستقیم را به همراه خواهد داشت.

 

سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در راستای اهداف و وظایف توسعه‌ای خود، استراتژی بهره برداری از ۱۲۹ طرح را اعلام کرد. وضعیت طرح‌ها و پروژه‌های معدن و صنایع معدنی تا سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد، رشد تولید، اشتغالزایی، تامین زیرساخت‌ها و مشارکت با بخش خصوصی محور اصلی برنامه‌های ایمیدرو است.

بنابراین گزارش، این طرح‌ها در ۳۰ استان کلید می خورد و طبق برنامه زمانبندی افتتاح ها، تا سال ۱۴۰۰، اقتصاد ایران ثبت رکورد‌های تولید و اشتغالزایی بی سابقه در این بخش را به خود خواهد دید. با توجه به سیاست‌های ایمیدرو، برنامه ریزی برای توسعه پایدار زنجیره محصولات، استفاده حداکثری از توان بخش خصوصی و هم فکری با تشکل ها، کاهش ریسک سرمایه گذاری و بومی سازی تکنولوژی در افتتاح ۱۲۹ طرح، مورد توجه خواهد بود.»

 

بنابراین گزارش و بر اساس گزارش جدید مدیریت اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، 22 پهنه اکتشافی در استان‌های گلستان، مرکزی، خراسان جنوبی، کردستان، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، زنجان، آذربایجان شرقی و کرمانشاه واقع هستند. اکتشاف پهنه های مذکور از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت یا سازمان های صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه به ایمیدرو محول شده است.

 

تاکنون شناسایی 100 درصد این پهنه ها به اتمام رسیده است؛ همچنین در برخی از این پهنه ها، مرحله اکتشافات عمومی نیز پیشرفت های مناسبی را طی می کند. علاوه بر این سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) مشخصات 11 طرح معدن و صنایع معدنی را برای تامین مالی و جذب سرمایه گذاری خارجی به میزان پنج میلیارد و 755 میلیون دلار اعلام کرد.تنها طرح خارجی این مجموعه به تقاضای ایمیدرو مربوط به طرح بوکسیت گینه در کشور گینه کوناکری به ظرفیت چهار میلیون تن و سرمایه گذاری 600 میلیون دلار است که محصول تولیدی آن بوکسیت و نوع سرمایه گذاری نیز بین دو دولت به شکل مشترک صورت می گیرد.

 

از سوی دیگر، بالاترین حجم سرمایه گذاری مربوط به طرح آلومینیوم (واحد اسملتر) در استان سیستان و بلوچستان (چابهار) به ظرفیت 350 هزار تن و حجم سرمایه گذاری یک میلیارد و 200 میلیون دلار است که به درخواست ایمیدرو و سرمایه گذاری دولتی، آلومینیوم تولید می کند.

 

یادآورمی شود: با وجود تحریم ها در 9 ماه امسال به ارزش هفت میلیارد و 200 میلیون دلار انواع مواد معدنی به خارج از کشور صادر شد که این میزان در مقایسه با سال گذشته افزایش مطلوبی داشته است. سال گذشته در مجموع هشت میلیارد و 700 میلیون دلار محصولات معدنی از کشور صادر شد که پیش‌بینی می‌شود این میزان امسال افزایش قابل ملاحظه‌ای تا پایان سال تجربه کند. هم اکنون پنج هزار و 500 معدن در کشور فعال است که توسعه معادن کوچک از اولویت‌های مهم خانه معدن ایران است./

کد خبر 766351

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha