«مهدی مطهرنیا» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص ظرفیت های کنفرانس امنیتی مونیخ برای ایران گفت: کنفرانس محل اعلام نظر و بیان دیدگاه هاست و مسائل میان ایران و آمریکا و ائتلاف بین المللی که آمریکا علیه ایران در حال شکل دادن است از اعلام مواضع گذشته.
کارشناس سیاست خارجی با بیان این که این شدت اصطکاک ها با کشورهای همسو با ایالات متحده در بطن تغییر و تحولات بین المللی باید مورد ملاحظه قرار گیرد، افزود: تمام کشورهای دنیا به دنبال منافع ملی تعریف شده و اهداف ملی برخواسته از آن هستند از این نظر می توان گفت که در عین همکاری با یکدیگر رقابت بسیار پیچیده ای نیز با هم دارا هستند.
وی ادامه داد: ایالات متحده در حال شکل دادن به نظم آینده جهانی با دو رقیب عمده یعنی اتحادیه اروپا و چین است و کشوری مانند روسیه به عنوان یک متغیر مداخله گر در این عرصه حضور داردو ایران نیز به عنوان یک متغیر تسهیل کننده تا کنون مطرح بوده است که با ایجاد چالش های فرار روی ایالات متحده در منطقه، چهل سال رو در رویی با آمریکا را ایجاد کرده است.
مطهرنیا خاطرنشان کرد: در نهایت آمریکایی ها از این مساله به عنوان یک فرصت استفاده کرده و سبک حضور خود را در منطقه از پایگاه اینجرلیک در ترکیه به میزان بسیار بالایی در چهل ساله اخیر افزایش داده اند. اکنون واشنگتن بر آن است که با تبدیل چالش ایران به مهمترین دشمن خود سرمایه داری جهانی را در نیویورک وحدت بخشیده و با برقراری کنفرانس هایی مانند ورشو زمینه های برخورد شدیدتری با تهران را فراهم کند.
وی به نقش کنفرانس امنیتی مونیخ در این صحنه اشاره کرد و اظهارداشت: در این میان کنفرانس هایی مانند مونیخ که در برگیرنده مراجع رسمی و قدرت از یک سو و مراجع غیر رسمی اما مدرن قدرت و امنیت در جهان از سوی دیگر است می تواند به عنوان آوردگاهی نه برای اعلام مواضع که برای یارگیری از یک سو و از سوی دیگر برای مذاکره جهت پائین آوردن سطح اصطکاک ها مورد استفاده قرار گیرد.
استاد دانشگاه با تاکید براین نکته که اگر اتحادیه اروپا با آمریکا به طور کامل در ارتباط با ایران همراه نیست، تصریح کرد: اما این اتحادیه به طور نسبی و خارج از معاهده برجام مواضع بسیار نزدیکی با ایالات متحده دارد. چین نیز از همین قاعده مستثنی نیست روس ها هم به عنوان متغیر مداخله گر تلاش می کنند از ایران برای گرفتن امتیاز بهره ببرند از این روز به نظر می رسد که شرکت ظریف در کنفرانس امنیتی مونیخ زمانی می تواند آورده ای برای ایران داشته باشد که بتواند فاصله اروپا و چین را با آمریکا افزایش دهد.
وی عنوان کرد: این حضور همچنین اگر در نهایت زمینه های ایجاد مذاکرات جدی تر برای حل و فصل مسائل ایران و آمریکا را فراهم کند یا بیانگر تلاش ایران برای حل و فصل مسائل در حوزه سیاسی باشد برای تهران موثر است. البته این در حالی است که ظریف نه رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران که رئیس دستگاه دیپلماسی در ایران است و محدوده ای از قدرت تعریف شده را داراست که محدود است./
نظر شما