به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشورمان ۲۷ اردیبهشت ۹۷ از سوی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به عنوان همکار این اتحادیه پذیرفته شد و قرار شد تا خود را برای پیوستن به این اتحادیه آماده کند و در همین رابطه ایران به کمیسیون اقتصادی اتحادیه اوراسیا پیشنهاد ایجاد یک منطقه آزاد تجاری میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا را داد که مورد استقبال اعضای اتحادیه نیز قرار گرفت و اردیبهشت ماه این موافقت نامه با عنوان موافقت نامه ترجیحات تجاری ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا با حضور وزیر صنعت کشورمان در آستانه قزاقستان به امضا رسید.
«ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه ۸ آذر توافقنامه ابتدایی ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا را که پیش از این در مجلس دوما و شورای فدراسیون پارلمان روسیه امضا شده بود، امضا کرد تا از سوی اتحادیه اقتصادی اوراسیا به اجرا در آید. براساس این توافقنامه ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا حداکثر تلاش خود را برای کاهش یا لغو حقوق گمرکی و دیگر موانع غیرگمرکی برای برخی از کالاها در روابط تجاری خود بکار خواهند بست.
پس از آن شانزدهم آذرماه سال جاری اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ریاست رئیس جمهوری روسیه برگزار شد و در آن رئیسان جمهوری بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان و نخست وزیرارمنستان به عنوان رهبران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بسته ای از اسناد را امضا کردند که در بین آنها اعتبار اجرایی موافقت نامه ایجاد محدوده آزاد تجاری بین این اتحادیه و کشورهای عضو آن از یک طرف و جمهوری اسلامی ایران از طرف دیگر وجود داشت.
در میان اسناد تایید شده که تعداد آن 18 سند عنوان شده است، همچنین استراتژی توسعه فرآیند همگرایی در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بودجه برای سال 2019، ایجاد بازار مشترک نفت و گاز و اجرای توافقنامه همکاری اقتصادی و بازرگانی میان چین و کشورهای عضو این اتحادیه تایید شد.
مجمع اقتصادی اوراسیا یک مجمع اقتصادی میان گروهی از کشورهای آسیایی و اروپایی است. این مجمع از ۱۰ اکتبر سال ۲۰۰۰ آغاز به کار کرد. در مجمع اقتصادی اوراسیا، کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، ارمنستان عضویت دارند. در نشستهای این مجمع درباره مسایلی از جمله گردشگری، انرژی، همکاریهای مالی، اقتصادی و آموزشی بحث و تبادل نظر میشود. ایران نیز در بعضی از نشستهای آن حضور دارد. شهر شیآن مرکز استان شاآن شی (Shaanxi) در شمال غرب چین محل دائمی مجمع اقتصادی اوراسیا است که نخستین بار در نوامبر ۲۰۰۵ میزبان این اجلاس بود.
هدف این اتحادیه، ایجاد فضای واحد اقتصادی، توسعه بازار مشترک و دستیابی به حرکت آزاد کالا، سرمایه، خدمات در بازار کشورهای عضو، کاهش قیمت کالاها با کاهش هزینه های حمل و نقل مواد خام، ترویج رقابت سالم در بازار مشترک، سیاست های مشترک در کشاورزی، انرژی، فناوری و حمل و نقل است. ارمنستان در ۲ ژانویه ۲۰۱۵ و قرقیزستان در ۶ اوت ۲۰۱۵ به عضویت کامل اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمدند. در حال حاضر، اعضای این اتحادیه شامل ، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان و روسیه هستند که عضو اتحادیه گمرکی اوراسیا نیز هستند. اهداف و اولویت های اتحادیه گمرکی نیز شامل حذف تعرفه های گمرکی داخلی کشورهای عضو، ایجاد تعرفه خارجی مشترک و یک بازار واحد گسترده میان روسیه، قزاقستان وبلاروس است.
حالا در ادامه اقدامات برای پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفتگوهای دوجانبه گمرک و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به سرپرستی «مهدی میراشرفی»، رئیس کل گمرک ایران با عضو هیات رئیسه و وزیر گمرک اتحادیه اقتصادی اوراسیا امروز جمعه ۱۹ بهمن ماه در مسکو شروع شد.
گمرک ایران اعلام کرده است: «با توجه به تصویب لایحه الحاق ایران به منطقه آزاد اتحادیه اقتصادی اوراسیا در هیات دولت و تصویب کلیات این لایحه در مجلس شورای اسلامی، «مهدی میراشرفی»، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران و هیات همراه با عضو هیات رئیسه و وزیر گمرک اتحادیه اقتصادی اوراسیا، در مسکو دیدار و گفتگو کردند.
در این دیدار که به منظور رایزنی جهت آمادهسازی مقدمات الحاق صورت پذیرفت، مقرر شد پیشنهاد گمرک ایران در زمینه مبادله موافقتنامه شناخت متقابل فعالان اقتصادی مجاز (AEO) و یادداشت تفاهم تبادل الکترونیک اطلاعات از طرف اتحادیه اقتصادی اوراسیا مورد بررسی قرار گیرد.
از مزایای الحاق به این موافقتنامه، تخفیفهای تعرفهای برای صادرکنندگان ایرانی به کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل کشورهای روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، بلاروس و ارمنستان خواهد بود.»
مجموع مساحت کشورهای عضو این اتحادیه، بیش از ۲۰ میلیون کیلومتر مربع، جمعیت آن بیش از ۱۸۰ میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی آن در سال ۲۰۱۳ حدود ۴ هزار میلیارد دلار (بر اساس معیار برابری قدرت خرید) است./
نظر شما