گارد ایران در برابر اروپا

در حالیکه اروپا تلاش دارد برای اجرای ساز و کار مالی خود شروطی تعیین کند ایران هم از آمادگی خود برای عدم اجرای این ساز و کار از سوی اروپا خبر می دهد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، اروپا در پی اعلام ساز و کار مالی خود در چندین مورد با انتشار بیانیه های مختلف اجرای این ساز و کار را مشروط به مواردی سیاسی دانست که ایران با آن مخالف است. در بندهایی از بیانیه اروپا در مورد ایران، اتهاماتی به تهران وارد شده و از ایران خواسته شده تا طبق نظر اروپا عمل کند.

 

بند ششم بیانیه از افزایش تنش‌ها در منطقه و آن‌چه نقش ایران در این خصوص نامیده، ابراز نگرانی و ایران را متهم به ارائه کمک‌های نظامی، مالی و سیاسی به کنشگران غیرمنطقه‌ای در کشورهایی همچون سوریه و لبنان کرده است.

 

اتحادیه اروپا در بند هفتم بیانیه نسبت به آن‌چه «نقش نظامی ایران و ادامه حضور نیروهای ایرانی در سوریه» خوانده، ابراز نگرانی عمیق کرده است. بر اساس این بیانیه، اتحادیه اروپا از ایران می‌خواهد تا از فرایندهای تحت نظارت سازمان ملل متحد در سوریه در چارچوب قطعنامه 2254 شورای امنیت، حمایت کامل به‌عمل آورده و از نفوذ خود بر دولت سوریه برای پیشبرد این هدف استفاده کند. این بیانیه همچنین از ایران درخواست کرده است تا به‌عنوان یکی از اعضای فرایند آستانه کنار ترکیه و روسیه، برای توقف منازعات در سوریه و ایجاد دسترسی کمک‌های انساندوستانه به کل مناطق سوریه، به‌ویژه به ادلب، تلاش کند.

 

بند هشتم بیانیه با اشاره به اوضاع یمن، از ایران درخواست می‌کند تا از اجرای قطعنامه 2451 شورای امنیت سازمان ملل حمایت و به‌طور سازنده‌ای برای دستیابی به راه‌حل سیاسی پایدار برای بحران یمن تحت نظارت سازمان ملل، حمایت کند. بر اساس این بیانیه، اتحادیه اروپا ناخرسندی خود را در مورد جمع‌بندی گزارش «گروه تخصصی سازمان ملل درباره یمن» ابراز می‌دارد که در آن به عدم پایبندی به تحریم تسلیحاتی اعمال‌شده توسط پاراگراف 14 قطعنامه 2216 شورای امنیت اشاره شده است. این بیانیه در ادامه بر تعهد اروپا به ادامه گفتگوهای سیاسی منطقه‌ای با ایران تأکید کرده است. اتحادیه اروپا همچنین از حمایت‌های علنی ایران از مذاکرات سوئد تحت هدایت سازمان ملل که به توافق استکهلم انجامید، استقبال کرده است.

 

بند نهم بیانیه با اشاره به برنامه موشکی ایران می‌افزاید: «شورا(ی اتحادیه اروپا) همچنین درباره فعالیت موشکی بالستیک ایران عمیقاً نگران است و از ایران می‌خواهد تا از این فعالیت‌ها خودداری کند، به‌ویژه پرتاب موشک‌های بالستیکی که با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل ناسازگار هستند. ایران به انجام تلاش‌ها برای افزایش برد و دقت موشک‌هایش و همچنین افزایش تعداد آزمایش‌ها و پرتاب‌های عملیاتی ادامه می‌دهد. این اقدامات باعث تعمیق بی‌اعتمادی و منجر به بی‌ثباتی منطقه می‌شوند. شورا از ایران می‌خواهد تا هر اقدامی را که لازم است برای احترام کامل به قطعنامه‌های مرتبط شورای امنیت سازمان ملل در رابطه با انتقال موشک‌ها و مواد و فناوری‌های وابسته به کنشگران حکومتی و غیرحکومتی در منطقه به انجام رساند. به‌طور گسترده‌تر، شورا همچنین نگرانی جدی و همیشگی خود را درباره انباشت تجهیزات نظامی منطقه ابراز می‌دارد».

 

بند دهم بیانیه، ایران را متهم به انجام «اقدامات خصمانه در خاک چندین کشور عضو اتحادیه اروپا» کرده و به تصمیم این اتحادیه برای قراردادن دو شخص و یک نهاد در لیست سیاه خود در این خصوص اشاره کرده است. این بیانیه می‌افزاید: «اتحادیه اروپا به نشان دادن وحدت و یکپارچگی در این زمینه ادامه داده و از ایران می‌خواهد تا هرچه سریع‌تر به چنین رفتار غیرقابل قبولی پایان دهد.

 

شورای اتحادیه اروپا در بند یازدهم بیانیه جمع‌بندی، درباره اوضاع حقوق بشری در ایران ابراز نگرانی عمیق کرده است. این بیانیه با اشاره به توسل مکرر ایران به استفاده از مجازات اعدام اظهار داشت: «در حالی که شورا تصدیق می‌کند که اصلاحات اعمال‌شده در قانون مبارزه با مواد مخدر، تصویب شده در اکتبر 2017، تا کنون منجر به کاهش چشمگیر در اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر (در ایران) شده است، ولی تأکید می‌کند که اتحادیه اروپا با استفاده از مجازات اعدام تحت هر شرایطی و در هر کشوری مخالف است». این بیانیه در ادامه به تعهد اتحادیه اروپا به اطمینان از برابری حقوق زنان و دختران و افراد اقلیت‌های دیگر، از جمله اقلیت‌های دینی و قومیتی، تأکید کرده و از ایران می‌خواهد تا پیمان‌های بین‌المللی مربوطه را که آن‌ها را امضا کرده است، اجرا کرده و به حقوق بشر و  آزادی‌های اساسی احترام کامل بگزارد.

 

اتحادیه اروپا در بند دوازدهم و پایانی بیانیه جمع‌بندی، بر لزوم جلوگیری از افزایش تنش‌ها و بی‌اعتمادی‌های موجود در منطقه تأکید کرده و از ایران و تمامی بازیگران منطقه‌ای می‌خواهد تا «نقش سازنده‌ای» را در این خصوص ایفا کرده و از «لفاظی‌های غیرمفید» خودداری کنند. این بیانیه در پایان اظهار می‌کند: «شورا از یک رویکرد متعادل و جامع در قبال ایران حمایت می‌کند که شامل گفتگو با توجه به حل تمامی مسائل نگران‌کننده باشد، رویکردی که در زمان واگرایی حیاتی بوده و در زمان وجود منافع مشترک، معاضدت‌آمیز باشد.»

 

اما ایران با این سیاست اروپا مخالفت کرده و حتی گام را فراتر گذاشته و خود را برای اقدامات عملی علیه این سیاست های همراستا با آمریکا آماده کرده است.

 

در این رابطه، «محمد جواد ظریف» در گفت وگو با شبکه تلویزیونی روسیا الیوم در پاسخ به سوالی درباره لوایح چهارگانه مالی (FATF) گفت: کل موضوع خارج کردن ایران از لیست سیاه گروه اقدام مالی است.اگر اروپایی‌ها تغییر در برنامه موشکی ایران و تصویب قوانینی مانند FATF را پیش شرط انجام تعهدات خود در قبال برجام را قرار دهند ما گزینه‌های مختلفی داریم که یکی از آن‌ها خروج از برجام است.

 

علاوه براین، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در گفت‌وگو با شبکه المیادین گفت: ایران امیدوار است که اروپایی‌ها برای ایجاد طراحی جدید برایسانتریفیوژها بر اساس وعده‌های خود همکاری کنند اما اگر آنها کم کاری کنند گزینه‌های زیادی خواهیم داشت اما ما مایل به این کار نیستیم.

 

وی ادامه داد: محدودیت‌هایی وجود دارد که ما آنها را قبول کرده‌ایم، اما هیچ تأثیری بر سرعت توسعه صنعت هسته‌ای ما ندارد. اگر تصمیم بگیریم که به دوره قبل از برجام بازگردیم در آن زمان سطح غنی‌سازی را هرچقدر بخواهیم بالامی بریم و در صورت نبود توافق هسته‌ای در فعالیت‌های خود آزاد خواهیم بود و ممکن است در طرح‌های خود بازنگری کنیم.

 

این ها همه در حالیست که مقام معظم رهبری امروز در دیدار فرماندهان ارتش فرمودند: این روزها صحبت از اروپایی‌ها و پیشنهادهای آن‌ها است. من توصیه‌‌ام این است که به این‌ها هم مثل آمریکا اعتماد نکنند.

 

ایشان تاکید کردند: درباره‌ آمریکا هم چند سال پیش در زمان مذاکره‌ی هسته‌ای دائماً در جلسه‌ خصوصی با مسئولین و جلسات عمومی می‌گفتم که به آمریکایی‌ها به قول و لبخند و امضایشان اعتماد نکنید، این‌ها مورد اعتماد نیستند. خب، نتیجه این شد که مسئولینی که آن روز مذاکره می‌کردند، حالا خودشان می‌آیند و می‌گویند آمریکا غیر قابل اعتماد است.

 

آیت الله خامنه فرمودند: [حالا هم] درباره‌ اروپا، نمی‌گویم با آن‌ها ارتباط نداشته باشیم، بحث سر اعتماد است. در خیابان‌های پاریس به مردمی که اعتراض می‌کنند، حمله می‌کنند و کورشان می‌کنند؛ آن‌وقت از ما با کمال وقاحت مطالبه‌ حقوق بشر می‌کنند. شما اصلاً می‌شناسید حقوق بشر را؟ نه امروز، نه در گذشته و نه در تاریخشان، #حقوق_بشر را نمی‌شناختند.

 


ایشان با تاکید بر این نکته که به این‌ها نمی‌شود اعتماد کرد و احترام گذاشت؛ بارها این را دیده‌ایم؛ تصریح کردند: فرانسه یک‌جور، انگیس یک‌جور و هر کدام یک جور دیگر البته ما با همه‌ دنیا غیر از استثناها ارتباط داریم و خواهیم داشت، لکن بدانیم با چه کسی قرار می‌بندیم و سر چه می‌بندیم./

 

 

کد خبر 764351

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha