استفاده از «روبل» و «ریال» در مبادلات ایران و روسیه

حذف دلار از مبادلات ایران و روسیه از اسفند سال گذشته به صورت جدی آغاز شد و حالا با گذشت نزدیک یک سال از این رخداد سفیر روسیه در ایران خبر داده است که ایران و روسیه دلار را از مبادلات تجاری حذف کردند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشورهای جهان در سال 2018 برای مقابله با تحریم های اقتصادی آمریکا به فکر حذف دلار در تجارت افتادند که شبکه راشاتودی از ۵ کشور ایران، هند، چین، ترکیه و روسیه به عنوان پیشگامان حذف دلار آمریکا یاد کرده است و هرکدام از این کشورها روش های خاص خود را برای حذف دلار از مبادلات تجاری آغاز کرده اند.

 

بنابراین گزارش، حذف دلار از معاملات ایران و روسیه از اسفند ماه سال گذشته جدی شده بود. وزیر وقت اقتصاد کشورمان اسفندماه سال 96 در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی روسیه ۲۴ با اعلام اینکه شرایط بهره‌گیری از پول‌های ملی در اتحادیه اوراسیا فراهم است به مذاکرات انجام شده با دولت و بانک‌های روسیه برای انجام مبادلات تجاری با پول‌های ملی دو کشور اشاره کرده و گفته بود: «این موضوع قابل تعمیم به همه کشورهای منطقه اوراسیا است.»

 

به دنبال آن در همان ایام «الکساندر نواک»، وزیر انرژی روسیه و رئیس کمیسیون همکاری های تجاری و اقتصادی ایران و روسیه نیز اعلام کرده بود: «دو کشور نیاز دارند میزان استفاده از ارزهای ملی خود در تجارت با یکدیگر را افزایش دهند. به طور کلی حجم تجارت بین ایران و روسیه در سطح بالایی است به طوریکه در سال ۲۰۱۷ تجارت دوجانبه ۱.۷ میلیارد دلار بوده است.»

 

 این در حالی است که آبان ماه سال گذشته نیز رئیس جمهوری روسیه که به تهران سفر کرده بود با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار داشت و در این دیدار بر اثر ضد تحریمی حذف دلار از تعاملات تجاری دو کشور تاکید شد.

 

حالا در ادامه اقدامات صورت گرفته از سوی مقامات دو کشور سفیر روسیه در ایران اعلام کرده است که ایران و روسیه دلار را از مبادلات تجاری دو کشور حذف کردند و از ارز دو کشور استفاده می کنند و اگر نیاز باشد از یورو هم کمک می‌گیرند.

 

طبق ترجمه ایبنا از راشاتودی، «لوان دژاگاریان»، سفیر روسیه در ایران اعلام کرد که مسکو و تهران تلاش می‌کنند تا دلار را از مبادلات تجاری دو کشور حذف کنند و پول‌های ملی روبل روسیه و ریال ایران را در پرداخت‌های خود استفاده می‌کنند. این دیدگاه برای دو کشور بسیار مهم است و هر دو کشور تلاش می‌کنند تا از همه ظرفیت‌ها برای تقویت این اقدام به کار بگیرند.

 

سفیر روسیه در ایران گفت: «ما دلار را از معاملات خود کاهش داده‌ایم و ما باید متکی به روبل روسیه و ریال ایران باشیم و این کار باید با اهمیت بیشتری انجام شود و اگر لازم باشد از یورو هم در معاملات استفاده می‌کنیم. ساختارهای بانکی در دو کشور ظرفیت لازم برای کنار آمدن با این مسئله را دارد. ‌روسیه در کنار چندین کشور دیگر نظیر هند، چین و ترکیه تلاش‌های خود را برای مبارزه با سلطه دلار در تجارت جهانی به کار گرفته است.»

 

سال گذشته «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهوری روسیه از کشورهای اوراسیا خواست که یک سیستم پرداخت مشترکی که اتکای کمتری به دلار دارد را برای تقویت اقتصاد کشورها راه‌اندازی کند. این کشورها شامل روسیه، قزاقستان، بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان است که تجارت آزادی را با چندین کشور از جمله ایران و چین دارند.

 

یادآور می شود: مجلس شورای اسلامی از سال 96 طرح حذف دلار از مبادلات تجاری را با عنوان «پیمان دو جانبه ارزی» مطرح کرده بود. این طرح مشتمل بر 7 ماده است که در ابتدای آن پیمان پولی دوجانبه شورای عالی پولی اتحادیه پایاپای آسیایی تعریف شده و در موارد بعدی به منظور تحقق اقتصاد مقاومتی در حوزه پولی و بانکی پیش‌بینی شده که بتوان نقش ارز ملی‌ کشورمان تقویت شود. ماده 3 این طرح بانک مرکزی را مکلف کرده که شورای پول و اعتبار اولویت‌های کشورهایی که باید با آنها پیمان پولی دوجانبه امضا شود را ظرف 6 ماه تعیین کند. همچنین در ماده دیگری وزارت نفت مکلف شده تا سال 1404 حداقل 30 درصد از وجوه دریافتی بابت فروش نفت و سایر فرآورده‌های نفتی و غیره را از طریق پیمان پولی دوجانبه دریافت کند.

 

همچنین وزارت امور خارجه مکلف شده است که زمینه ایجاد این مبادلات را فراهم کند و نیز بانک مرکزی مکلف شده که تا سال 1404 با استفاده از پیمان‌های پولی و سهم ارزهای واسط در تجارت فرامرزی‌مان در حد 60 درصد کاهش یابد و در ماده دیگری آمده است که بانک مرکزی هر سه ماه یک بار گزارش پیشرفت امضای پیمان‌های دوجانبه را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند. براساس این طرح پیشنهادی در پایان سال اول از اجرا 10 درصد تجارت خارجی باید از طریق پیمان پولی دوجانبه تسویه مالی شده و سال بعد این رقم به 15 درصد برسد در نهایت در پایان سال پنجم 60 درصد از تجارت خارجی کشور به این شکل تسویه حساب شود.

 

هدف این طرح این است که در پیمان‌ها و قراردادهای اقتصادی از ارز ملی کشورهای طرف قرارداد استفاده شود. یکی از مهم ترین مزایای اجرای طرح حذف دلار از تجارت جهانی، کاهش تاثیر تحریم کشور‌های ثالث است./

 

 

کد خبر 764309

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha