رتبه یازدهم ایران در تولید شمش روی/تولید ۴۰۰ هزار تنی در سال

منابع معدنی ایران کشورمان را در جایگاه خاصی در ارزیابی های بین المللی قرار داده است فلزاتی که کاربردهای فراوان در حوزه های مختلف دارند یکی از آنها «روی» است که افزایش تولید آن ایران را در جایگاه یازدهم جهان قرار داده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روی در بیش از ۵۰ کشور جهان وجود دارد. چین، استرالیا، پرو، اروپا و کانادا از جمله بزرگترین منابع معدنی روی هستند. كاني‌هاي سرب و روي به صورت مخلوط و كانسارها ديده مي‌شوند. در دهه ۱۹۳۰ كارشناسان آلماني شيوه معدنكاري جديد را به خصوص در زمينه معادن فلزي به ايران آوردند. دراين زمان معادن سرب و روي نخلك، سياه كوه انارك، سرب بي بي شهربانو و چند معدن ديگر فعال بودند.

 

معادن سرب و روي در سال هاي ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۶ از رونق خوبي برخوردار بودند. اولين كارخانه تغليظ سرب و روي به روش مدرن در سال ۱۳۴۰ با كمك يك شركت فرانسوي در لكان استان مركزي مورد بهره برداری قرار گرفت. از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۷۲ محصول معادن روی ايران بعد از فرآوري به صورت كنسانتره به خارج از كشور صادر مي‌شده است.

 

 

بعد از جنگ تحميلي، با توجه به وجود معدن انگوران دیدگاه متخصصان داخلي به كسب تكنولوژي فلز روي معطوف شدند و در اين رابطه تحقيقات گسترده‌اي در سطح ملي براي كسب تكنولوژي توليد شمش روي از كنسانتره و سنگ معدن انگوران انجام و منجر به توليد اولين شمش روي در مقياس پايلوت در سال ۱۳۷۱ شد. از سال ۱۳۷۲ نيز توليد شمش روي در شركت فرآوري مواد معدني ايران (واحد ذوب زنجان) شروع و از آن تاريخ به بعد با احداث و راه اندازي واحدی جدید به نام شرکت روئین کار شمس در زنجان، توليد شمش روي در كشور سير صعودي را طي کرد.

 

اين واحد به طور عمده با استفاده از تكنولوژي اكتسابي داخلي به توليد شمش روي مشغول بوده است. در حال حاضر شرکت خالص سازان روی زنجان به عنوان بزرگترین کارخانه تولید شمش روی خاورمیانه، متعلق به سهامداران قبلی روئین کار شمس است که از پیشتازان صنعت روی در کشور بوده‌اند. در ادامه بررسی ها برای کشف ذخایر بیشتر روی در کشور معاون امور صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داده که «زمینه تولید 400 هزار تن روی در کشور فراهم شده که این میزان تولید فراتر از نیاز مصرف کشور است.»

 

ایرنا به نقل از «فرشاد مقیمی» نوشته است: «ظرفیت مطلوبی برای تولید این محصول در کشور فراهم شده و باید از فرصت صادرات برای ارزآوری نهایت بهره برده شود. در نشستی موانع و مشکات صادرات محصول روی مازاد بر نیاز کشور بررسی شد و امید می رود که با توسعه بازار هدف این محصول، بخشی از ارز مورد نیاز کشور تامین شود. 360 طرح صنعتی در دهه فجر امسال همراه با 294 زیر ساخت صنعت مورد بهره برداری قرار گرفت که برآیند آن ظرفیت مطلوبی در رونق اقتصادی محسوب می شود.»

 

 

بنا به گفته معاون امور صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت بهره برداری از این طرح های صنعتی 12 هزار فرصت شغلی فراهم کرده سهم استان مرکزی 26 طرح صنعتی با 2 هزار فرصت شغلی است. بهره برداری از این طرح های صنعتی، تولید را در کشور رونق می بخشد و اشتغالزایی پایدار را به همراه دارد.»

 

این در حالی است که در سال گذشته بنا به گفته مسئولان در حوزه صنایع و مواد معدنی بیش از 90 درصد شمش روی تولیدی ایران به بازارهای هدف برون مرزی در 14 کشور صادر شده است. در این سال برای بیش از 76 هزار تن از 80 هزار تن تولید سال 95 قرارداد فروش امضا و بقیه به پودر روی تبدیل شده است. برنامه پیش بینی شده برای سال 1395 دستیابی به تولید 77 هزار تنی بود اما با تحقق رقم 80 هزار تنی، سه هزار تن بیش از برنامه هدفگذاری تولید شد.

 

سال 1394، 65 هزار تن شمش روی تولید شد و عملکرد سال 1395 رشد 22.5 درصدی را ثبت کرد. براساس اطلاعات رسمی انجمن بین المللی سرب و روی جهان، ایران با سهم تولید 0.9 درصدی تولید روی در جهان رتبه یازدهم را دارد و در آسیا جایگاه چهارم را کسب کرده است. رتبه ایران در زمینه تولید شمش سرب در قاره آسیا هفتم و در جهان نوزدهم است.

 

سالانه حدود ۱۲ میلیون تن روی در جهان تولید می‌شود، بیش از نصف این مقدار درصنعت گالوانیزاسیون مصرف می‌شود، حدود ۱۴ درصد در آلیاژهایی با پایه روی که بیشتر در صنایع ریخته‌گری مورد استفاده قرار می‌گیرد و ۱۰ درصد در تولید برنج و برنز مصرف می‌شود. مابقی هم در ترکیباتی مانند اکسید روی و سولفات روی مصرف می‌شود. اصلی‌ترین کاربردهای فلز روی در صنایع ساختمانی، حمل و نقل، مصارف خوراکی، لوازم الکتریکی و الکترونیکی است.

 

در حال حاضر ۷۵ درصد از روی مصرفی در جهان از محل معادن و خاک معدنی و ۲۵ درصد از محل روی بازیافتی تأمین می شود، مقدار بازیافت همه ساله در حال افزایش است، میزان بازیافت روی کاملاً به میزان جمع آوری محصـولات روی پس از مصرف بستگی دارد، بیش از ۹۰ درصد این محصولات پس از مصرف جمع آوری می شوند. روی در تمام مراحل تولید و مصرف قابل بازیافت است به طور مثال از ضایعات روی در تولید ورق گالوانیزه گرفته تا ضایعات فرآیندهای تولید و نصب و عمر مصرفی./

 

 

کد خبر 763919

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha