«حسن بهشتی پور» در گفت وگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص تاثیر اینستکس بر ایجاد قدرت بیشتر در سیاست خارجی ایران در مقابل آمریکا گفت: به نظر میرسد «اینستکس» از نظر سیاسی موفقیت بیشتری دارد به دلیل اینکه لااقل نشان میدهد اروپا در برابر فشار آمریکا میخواهد مقاومت کند ولو اینکه توانش محدود است.
کارشناس سیاست خارجی در خصوص تاثیر این ساز و کار مالی بر اقتصاد کشور افزود: نمیتوان خیلی به اجرای نهایی این سازوکار مالی و تاثیر مثبت آن بر اقتصاد کشور امیدوار باشیم. چون راه اندازی ساز وکار مبادلات کالا با کالا با طرف اروپایی از یک طرف به گزارش نهایی نهاد مالی موسوم به FATF منوط شده و از طرف دیگر روی اجرای مرحله ای آن تاکید دارند.
وی تاکید کرد: تا حدودی خوشبینی نسبت به اینکه وضعیت ایران با اجرای این ساز و کار مالی به قبل از خروج آمریکا از برجام برگرداند وجود ندارد. البته اگر طرح ارائه شده، اجرایی شود، درواقع گام خوبی در راستای مقابله با فشاری است که ایالت متحده آمریکا علیه ایران بهویژه در بخش مالی اعمال میکند.
او با بیان اینکه ساز و کار مالی اروپا مهار هژمونی مالی آمریکاست، خاطرنشان کرد: برای اجرایی شدن هم منوط به دو بخش است که یک بخش در ایران لازم است چهار لایحه تصویب شود و بخش دیگر در اروپاست که مراحلی که وعده دادهاند را اجرایی کنند.
بهشتی پور در بخش دیگری از این گفت وگو به تاثیر اینستکس بر روابط اروپا با آمریکا اشاره کرد و اظهار داشت: با رونمایی از این سازوکار یقیناً گسل میان دو طرف بیشتر خواهد شد، به خصوص که در چند دهه گذشته سابقه نداشته است که سه کشور اروپایی و به خصوص انگلستان بخواهد برخلاف مواضع ایالات متحده آمریکا گام بردارد. این مسئله میتواند فصل جدیدی را در تحولات بین المللی شکل دهد.
وی تصریح کرد: این همکاری تهران با اروپا همچنین نوید خوبی برای مناسبات ایران با این کشورها باشد.
کارشناس سیاست خارجی با تاکید بر این نکته که اگرچه این سه کشور توان سیاسی و دیپلماتیک را برای تقابل با تصمیمات آمریکا در سایه رونمایی از این سازوکار نشان دادند، اما شرایط برای تقابل با هژمونی مالی و اقتصادی ایالات متحده در این سه کشور وجود ندارد، عنوان کرد: هر چند که اعلامیه رومانی تلاش این سه کشور برای خروج از هژمونی اقتصادی کاخ سفید به شمار می رود.
وی یادآور شد: همه کشورهای اروپایی از بلوک شرق تا غرب به طور رسمی مواضع خود را در حمایت از برجام داشته اند و این گونه نیست که بخواهند در تقابل با تعهدات خود اقدامی انجام دهند.
بهشتی پور در پایان خاطرنشان کرد: این سازوکار ویژه مالی اکنون برای تأمین کالاهای اساسی، مواد غذایی و نیز دارو در نظر گرفته شده است، اقلامی که به قول وزارت خزانه داری آمریکا مشمول تحریمهای وزارت خزانه داری نمی شود، در صورتی که قاره سبز طبق تعهدات خود باید ساز و کار ویژه مالی را برای تقابل جدی تر با تحریمهای ایالات متحده آمریکا و حمایت از جمهوری اسلامی ایران برای فروش نفت و تحریم های بانکی شکل دهد./
نظر شما