خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل :تعلیق «پیمان منع گسترش موشک های هسته ای میان برد» از سوی واشنگتن که روز گذشته (شنبه 14 بهمن) اقدام متقابل کرملین را هم به دنبال داشت،نتیجه چندین دهه «بی ثباتی استراتژیک توازن هسته ای» از سوی آمریکا است که خواستار نظم نوین جهانی و شاید یک مسابقه تسلیحاتی جدید است.
روز جمعه واشنگتن اعلام کرد که مشارکت خود در توافقنامه سال 1987 میلادی را ظرف شش ماه آینده تعلیق می کند.
آمریکا مدعی است که این اقدام را به خاطر ناهماهنگی مسکو با «پیمان منع گسترش استراتژیک توازن هسته ای» و نقض این پیمان از سوی روسیه انجام داده است.
صبح روز بعد،ولادیمیر پوتین،رئیس جمهوری روسیه در نشست با وزرای دفاع و امور خارجه در این باره گفت که روسیه هم در اقدامی متقابل این پیمان را به حالت تعلیق در آورده و کار بر روی تولید موشک های جدید از جمله موشک های «هایپرسونیک» را آغاز می کند.
«پیر امانوئل تومان» ،تحلیلگر ژئوپولیتیک از دانشگاه پاریس در این باره به «راشاتودی»گفت: آمریکا پیش از این هم با تصمیم گیری برای بیرون آمدن از معاهده موشک های ضد بالستیک در سال 2002 میلادی توازهد هسته ای را دچار بی ثباتی کرده بود و اگر نگاهی به نقشه بیندازید می بینید که واشنگتن پایگاه های دفاع موشکی خود را در سراسر «اوراسیا» مستقر کرده و احساس محاصره را برای روسیه و چین به وجود آورده است.»
وی افزود: «ایدئولوژی آنها قرار دادن حاکمیت،فراتر از قوانین بین المللی است و می خواهند برای برتری و تفوق خود در جهان مادامی که امکان دارد،کاملا آزادانه عمل کنند بنابراین چنین معاهده هایی آنها را محدود می کند.»
چرا الان؟
تومان معتقد است که دولت ترامپ این زمان را برای تعلیق این پیمان انتخاب کرده چرا که از سوی چین احساس تهدید می کند.
«مارتین مک کولی»،تحلیلگر روس در این باره می گوید: « آمریکا با ادعای اینکه نگران تهدیدهای روسیه و چین است این پیمان را تعلیق کرده است.آنها احساس می کنند که پیمان منع گسترش موشک های هسته ای میان برد تاریخ گذشته است و نسخه جدیدی از آن می خواهند.»
توافق منع موشک های هسته ای میان برد در دسامبر سال 1987 میلادی میان «رونالد ریگان»، رئیس جمهوری وقت آمریکا و «میخائیل گورباچوف»، رهبر اتحاد جماهیر شوروی منعقد شد..
این پیمان، بحرانی را که در دهه 1980 با استقرار موشک های بالستیک هسته ای SS-20 در اروپا، آغاز شده بود را حل کرد.
با امضای این توافق، واشنگتن و مسکو متعهد به منع مالکیت، تولید یا آزمایش موشک های کروز زمینی با برد 500 تا 5500 کیلومتر شدند.
«لیو بائوچنگ»،تحلیلگر چینی در این باره می گوید: «تعلیق معماری دیپلماتیک پس از جنگ سرد که صلح آمیز ترین دوره را در سیاست های بین المللی به وجود آورد بسیار مایوس کننده و یک ریسک غیرضروری است.»
وی افزود: «جهان سخت تلاش کرد تا زخم های جنگ سرد را از میان ببرد و حالا صلحی که به سختی به دست آمد واقعا در معرض خطر قرار گرفته است.»
بائوچنگ همچنین گفت: «چین هم باید از امنیت ملی خود دفاع کند و از جامعه جهانی خواهد خواست تا به طور دقیق به آنچه در حال رخ دادن است،نگاه کند.»
«آنی ماشون»،افسر سابق MI5 و کارشناس امنیتی هم معتقد است که این گام دیگری در جهت گسترش فزاینده ناتو از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 است.
سرانجام چه خواهد شد؟
تومان معتقد است که توپ اکنون در زمین واشنگتن است،اگرچه هر اقدامی می تواند با واکنش تندی از سوی دو قدرت جهانی دیگر مواجه شود.
به گفته او یا یک مسابقه تسلیحاتی آغاز می شود یا اینکه آمریکا برای نشان دادن اینکه قدرتمندترین کشور در جهان است پیش خواهد رفت و دیگر گروه ها را به پای میز مذاکره می نشاند.
در پی خروج آمریکا از توافق بین المللی هسته ای با ایران این دومین بار است که دولت «ترامپ» اقدام به خروج از توافق مهمی می کند که سال ها پیش مورد تایید بین المللی قرار گرفت.
به گفته تحلیلگران ،خروج از این توافق،نمایش دیگری برای قدرت نمایی «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا در عرصه بین الملل است.
بر اساس گزارش «ریانووستی»،یکی از مقامات وزارت خارجه روسیه در واکنش به این تصمیم آمریکا گفت: انگیزه واشنگتن از این اقدام برآورده کردن آرزوی خود برای ساختن یک جهان «تک قطبی» است.
روزنامه نیویورک تایمز چندی پیش در گزارشی از احتمال خروج آمریکا از توافق هسته ای با روسیه خبر داد و نوشت که وقوع این اتفاق حماقتی بزرگ از سوی «دونالد ترامپ» است.
نظر شما