محمد زحمتکش، طراح و نقاش پروژه دیوار نگاری مزار شهدای رشت به خبرنگار شبستان گفت: این پروژه که همزمان با هفته دفاع مقدس عملیات اجرایی آن توسط واحد هنرهای تجسمی حوزه هنری گیلان آغاز شده است ساخت فرهنگ تصویری با رعایت اصول و مبانی برای یادگارهای دفاع مقدس است.
زحمتکش، هدف از اجرای این پروژه را ساخت فرهنگ تصویری برای به جا مانده های دفاع مقدس، عنوان کرد و افزود: ساخت فرهنگ تصویری با رعایت اصول و مبانی زیبایی شناسی از اهداف اجرای این پروژه است تا بتوانیم یکی از کم سابقه ترین پروژه های دیوار نگاری کشور را با محوریت ایثار، جهاد و شهادت به یادگار بگذاریم.
طراح و نقاش پروژه دیوار نگاری مزار شهدای رشت به اهداف و ویژه گی های اجرای این پروژه اشاره کرد و گفت: طرح های دیوار نگاری از ماهیتی تغزلی و شعر گونه برخوردارند.
زحمتکش اضافه کرد: طراح گزارش نمی دهد و حقیقت جنگ را افشاگری نمی کند او به خوبی می داند که موضوع جنگ برای مردم این اهالی که در هر کوچه اش نشانی از شهید و جانباز دارد بسیار ملموس است و جامعه امروز نیازی به کشیدن تصاویر جنگ ندارد بلکه رسالت خود را در امید بخشی به یادگارهای آن، معطوف داشته است.
وی در خصوص چگونگی طرح این پروژه اضافه کرد: طرح پروژه دیوار نگاری یک فرم دایره وار است که از موضوع عاشورا شروع می شود و پس از آن به میرزا کوچک خان جنگلی، انقلاب اسلامی و با ادامه موضوع جنگ به مبحث صبر و انتظار مادران و شهدا نایل شده و در نهایت به مبحث منجی(فرهنگ انتظار) متصل می شود.
زحمتکش گفت: طراح، نگاه دیگری به موضوع جنگ در قالب هنر دارد و این نگاهی کاملا تازه به ماهیت جنگ و شهادت است.
وی افزود: طرح اولیه نمادها و فیگورهای طراحی های دیوار نگاری مزار شهدای رشت به دور از هر گونه تقلید است و در واقع می توان گفت که، طراح نگاه مدرن تری به موضوع دفاع مقدس داشته است.
زحمتکش با بیان اینکه تنها راه درک سواد بصری، حساسیت به مبانی هنر است، تصریح کرد: سواد هنری به معنای تشخیص صحیح، عمل درست و قضاوت آگاهانه در مواجهه با یک اثر هنری است ارزش هنر به شناخت است.
زحمتکش در تعریف نقاشی دیواری نیز، گفت: نقاشی دیواری از اولین نقاشی هایی است که در تاریخ ثبت شده است و این نوع نقاشی حدود 11 هزار سال قبل در غارهای قدیمی پیدا شده است.
وی ادامه داد: قدیمی ترین نقاشی دیواری ایران در شهر سوخته واقع در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد که مربوط به دوره اشکانیان می شود.
زحمتکش افزود: در شمال ایران هم دیوار نگاری هایی بر روی دیوار مساجد به جا مانده که می توان به یکی از نمونه های با ارزش آن در مسجد چهار پادشاهان لاهیجان اشاره کرد که در آن از رنگ و آب استفاده شده است.
این هنرمند با تاکید بر اینکه، کاربرد این نوع نقاشی در دوران قدیم برای مراسم آیینی بوده و یا جنبه تزیینی داشته است، اظهار کرد: نقاشی دیواری به تنهایی به عنوان یک اثر مستقل محسوب نمی شود بلکه مکمل ساختار هندسی بنا است.
زحمتکش خاطر نشان کرد: برای هماهنگی خطوط اصلی بنا با ساختار نقاشی دیواری مواردی همچون درک انطباق بنا با سبک نقاشی، هماهنگی خطوط اصلی بنا با ساختار طراحی، انطباق موضوع نقاشی با فضای تعریف شده، رنگ فضا یا محیط، ابعاد و جایگاه نقاشی دیواری، اندازه و جهت نور نسبت به ابعاد نقاشی دیواری، کیفیت نور طبیعی و مصنوعی و استفاده از رنگ های متضاد(سرد و گرم) به منظور جذابیت بیشتر در اماکن عمومی باید رعایت شود.
وی با بیان اینکه، هنر بازتاب ذهنیت هنرمند است، اضافه کرد: مژه های هنرمند بر روی اثر هنری حرکت می کند و ره توشه اش را که همان موسیقی بصری است به دیگران تقدیم می دارد.
پایان پیام/
نظر شما