لزوم تدوین تحلیل جامع از همایش‌های کتاب سال حوزه/ ماندن در گذشته بدون نگاه به دنیای جدید، ضعف است

آیت الله اعرافی با بیان اینکه امروز از یک سو باید تحقیقات عمیق سنتی صیانت شود و از سوی دیگر به نیاز امروز توجه شود گفت: ماندن در گذشته بدون نگاه به دنیای جدید ضعف است، همچنین پرداختن به حوزه های جدید، بدون توجه به سنت های پیشین هم ضعف است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت‌الله «علیرضا اعرافی» امروز(پنجشنبه4دی) در بیستمین همایش کتاب سال حوزه که در سالن همایش‌های مدرسه علمیه دارالشفاء برگزار شد با تبریک چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در ابتدای سخنان خود به شخصیت والای حضرت زهرا علیهاالسلام اشاره کرد و گفت: یکی از مقامات والای حضرت زهرا علیهاالسلام مقامات معرفتی و علمی آن حضرت است.

 

رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه افزود: علم حضرت زهرا علیهاالسلام علم افاضی، قدسی و غیبی است و علم آن حضرت در درجه و رتبه علم اولیای الهی و صاحبان علم غیبی و قدس است که فراتر از نظام تعلیم و تعلم و در علوم الهی قرار می گیرد.

 

آیت‌الله اعرافی با بیان اینکه علم حضرت فاطمه علیهاالسلام در مدار علم غیبی و لدنی است، تصریح کرد: علم این بانوی بزرگوار تا آنجا پر کشیده است که محدثه و مخاطب ملائکه و دریافت کننده علوم الهی از آن عالم هستند.

 

وی یادآور شد: حضرت زهرا علیهاالسلام به نحوی حلقه اتصال برخی علوم الهی میان پیامبر گرامی اسلام صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم و ائمه اطهار علیهم‌السلام و بلکه حلقه اتصال عالم علم الوهیت و ائمه هدی علیهم‌السلام هستند.

 

مدیر مرکز مدیریت حوزه های علمیه سراسر کشور عنوان کرد: بر اساس روایات معتبر، مصحف فاطمه و معارف بلند آن از دسترس ایشان به ائمه معصومین علیهم‌السلام رسیده است.

 

آیت‌الله اعرافی تأکید کرد: مدیریت و رهبری حضرت زهرا علیهاالسلام در بحران عظیم تاریخ یکی از ویژگی های آن حضرت بود که از شگفتی های عالم است؛ چنانچه آن حضرت نقش رهبری، هدایت و مدیریت در بحران و صیانت از متعالی ترین ارزش های الهی را در این عرصه به عهده داشتند.

 

وی در ادامه اظهار کرد:‌ امروز و در عصر کنونی حوزه و دانشگاه دو رسالت مهم دارند که از هر زمان دیگر رسالت سنگین تری دارند که اولین رسالت حوزه و دانشگاه تربیت نیرو برای نیازهای امروز ایران و جهان بشری است و رسالت دیگر آنها تولید فکر و محتواست.

 

آیت الله اعرافی تصریح کرد: دستاوردهای علمی و پژوهشی چهل ساله دانشگاه های ایران قابل تقدیر و تحسین است و گام های بلندی در طول این سال ها برداشته شده است، اما در رشد علمی و پیشرفت علمی به وضع موجود نباید بسنده کرد.

 

وی افزود: همه شاخص های علم و فناوری نشان دهنده این است که گام های بدیعی برداشته شده اما کافی نیست؛ در فضای حوزوی نیز گام های بزرگی برداشته ایم اما نباید به آن اکتفا کرد.

 

امام جمعه قم ادامه داد: با توجه به تحلیل هایی که در طول ادوار همایش کتاب سال حوزه وجود دارد، ما در بخشی از تحقیقات و پژوهش های حوزوی شاهدیم که گسستی بین نظام سنتی و شکل جدید تحقیق و نیازهای امروز وجود دارد.

 

آیت الله اعرافی تصریح کرد: ما از یک سو گاهی تحقیقاتی می بینیم که با زمانه، ارتباطی برقرار نمی کند. ما معتقدیم که تمام نظام های سنتی را با روش های عمیق استمرار ببخشیم اما در زمانی که پرسش هایی در  حوزه های مختلف علم کلام، فلسفه، فقه و غیره وجود دارد باید مباحث سنتی نگاهی به دنیا بیفکند و پاسخگوی سوالات امروز باشد.

 

وی با بیان اینکه امروز از یک سو باید تحقیقات عمیق سنتی صیانت شود و از سوی دیگر به نیاز امروز توجه شود گفت: ماندن در گذشته بدون نگاه به دنیای جدید ضعف است، همچنین پرداختن به حوزه های جدید، بدون توجه به سنت های پیشین هم ضعف است.

 

آیت الله اعرافی افزود:امروز پژوهش هایی در حوزه های مختلف انجام می گیرد که ریشه در مناهج حوزوی ندارد حال آنکه علاوه بر اینکه نگاه به پرسش ها باید وجود داشته باشد به سنت های پیشین هم باید توجه داشت.

 

وی با بیان اینکه حرکت نسل جوان و استعدادهای برتر حوزه باید در سنت های قدیم ریشه داشته باشند و در راستای پاسخگویی به نیاز های بشری گام به جلو بردارند گفت: در طراحی مدیریت های حوزه های علمیه توجهاتی وجود دارد که یکی از محورها، تنوع و تعدد رشته های متناسب با نیازهای دنیای امروز است.

 

آیت الله اعرافی ادامه داد: دهها طراحی در این ارتباط وجود دارد و از اساتید حوزه به خصوص اساتید درس خارج تقاضا شده به قلمروهای نو و جدید با همان منابع درست و عمیق بپردازند.

 

وی تصریح کرد: در حوزه فقه نیاز به برداشتن گام‌های جدی تری داریم که اساتید باید انجام دهند؛ ما در تراز درس‌های خارج در حوزه‌های مختلف علم کلام، اصول، فقه و تفسیر اقداماتی انجام دادیم.

 

رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه یادآور شد: نظام سنتی و آزاد حوزه باید بخشی از نیاز‌های جامعه را برآورده سازد که طراحی رشته‌ها در حوزه در این راستا انجام می‌شود.

 

آیت‌الله اعرافی گفت: ما در قلمرو علوم انسانی و اجتماعی فارغ از بحث‌های حاشیه ای نیازمند این هستیم که مطالعات و مباحث فلسفی و کلامی و غیره را با گام‌های محکم تری دنبال کنیم.

 

وی افزود: دبیرخانه همایش کتاب سال حوزه، از سال گذشته، علاوه بر حوزه کتاب در حوزه مقالات  مجلات هم ورود کرده است؛ همه نوآوری‌ها و ابداعات در قالب کتاب ارائه نمی شود، بلکه بسیاری از آنان در قالب مقاله ارائه می‌شود که ورود دبیرخانه به این قلمرو ورود درستی بوده است.

 

مدیر مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه سراسر کشور تصریح کرد: ما باید حوزه تقریرات را که سنت دیرپای حوزه  است، توسعه دهیم، سامانه تقریرات و ارزش گذاری در امتحانات شفاهی و درس خارج در قالب مقاله و در سامانه تقریرات می‌تواند پشتوانه ای باشد که تولید مقاله را در حوزه افزایش دهد.

 

آیت‌الله اعرافی ادامه داد: در حوزه تدابیری برای افزایش حجم مقالات و تولید دانش در قالب مقالات علمی اندیشیده شده است که امید است در آینده شاهد تطور بیشتری در سمت تولید مقالات باشیم.

 

وی با بیان اینکه ما باید حجم تولید علم در قالب مقاله را افزایش دهیم، گفت: همت و اهتمام اساتید در این مسیر اهمیت ویژه ای دارد.

 

رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه بر لزوم تدوین تحلیل جامع از همایش‌های کتاب سال حوزه و همایش علامه حلی تأکید کرد و افزود: تحلیل جامع از 20 دوره همایش کتاب سال حوزه می‌تواند به راهنمای عملی ما برای ترمیم نقص‌ها بینجامد.

 

آیت‌الله اعرافی با بیان اینکه همایش کتاب سال حوزه آینه تمام نمای تولیدات و آثار حوزه نیست، یادآور شد: یکی از چالش‌های همایش کتاب سال حوزه این است که آینه تمام نمای تولیدات حوزه نیست، زیرا تولیداتی وجود دارد که از این مجرا عبور نمی‌کند.

 

وی از همه بزرگان و علمای حوزه درخواست کرد که آثار خود را در این رقابت عرضه کنند و در ادامه تصریح کرد: ما باید از انفعال به سوی فعال تر شدن حرکت کنیم و این همایش باید به گونه ای باشد که تمام تولیدات حوزه را در آینه خود متجلی کند.

 

رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه در پایان تأکید کرد: ما در حوزه مطالعات راهبردی و مطالعات اسلامی گام‌هایی برداشته ایم، اما امروز باید ضعف‌ها را شناسایی کنیم و به تدریج در پی جبران و ترمیم نقایص باشیم.

 

کد خبر 759538

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha