به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، فاز یک توسعه بندر شهید بهشتی چابهار 12 آذر 96 با حضور رئیس جمهوری وقت، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا، وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل سازمان بنادر دریانوردی و ۱۵ نفر از سفرا و مسئولان کشورهای خارجی به صورت رسمی افتتاح شده بود.
قرارگاه خاتمالانبیاء به عنوان پیمانکار این پروژه جدیدترین روشها را در ساخت اسکله این بندر به کار گرفته است. در این پروژه صد هکتار حوضچه آرامش بابت تسهیل کنارهگیری کشتیها در اسکله ایجاد شد، ضمن اینکه بازوی اصلی موجشکن ۱۴۷۲ متر طول دارد، ارتفاع موجشکن در آب نیز ۲۳ متر و عرض آن ۸۵ متر است و کشتیهای با آبخور ۱۶ متر امکان پهلوگیری در بندر شهید بهشتی چابهار را دارند. در فاز یک توسعه بندر شهید بهشتی چابهار ۵ پست اسکله شامل دو پست اسکله کانتینری و سه پست اسکله چندمنظوره احداث شده است.
در راه ادامه طرح های توسعه ای در بندر چابهار قرارگاه خاتم الانبیاء آمادگی خود را برای اجرای فازهای بعدی بندر چابهار اعلام کرده است. فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا (ص) با تأکید بر اینکه آماده توسعه بندر اجرای فازهای بعدی چابهار هستیم، گفته که در دوره تحریم فاز یک بندر چابهار را اجرا کردیم و برای ورود به فاز دو اعلام آمادگی میکنیم.
«سعید محمد» درباره اقدامات این قرارگاه برای توسعه بندر چابهار به فارس گفته است: «قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) فاز یک توسعه بندر چابهار را اجرا کرد و تحویل داد. فاز یک بندر شهید بهشتی چابهار شامل دو پست اسکله کانتینری است، سه پست اسکله کالای عمومی دارد و ۲۲۵ هکتار زمین از دریا استحصال شد و عملاً در این فاز ۲۲۵ هکتار به اراضی جمهوری اسلامی اضافه شده است. در فاز یک ۱۶ میلیون مترمکعب لایروبی در بستر سنگی که بسیار سخت بود، اجرا شد، این فاز ۶۰ هکتار محوطه ترمینال کانتینری دارد.»
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیاء اضافه کرده است: «فاز دوم توسعه بندر شهید بهشتی چابهار دارای دو پست اسکله و محوطه کانتینری متناظر است، ۶.۵ میلیون مترمکعب لایروبی دارد، دیوار حفاظتی ساحلی و بندری و ۳۸ هکتار ترمینال کانتینری دارد و ارزش آن ۱۶۵ میلیون دلار است.»
بنابراین گزارش در فاز یک توسعه بندر شهید بهشتی چابهار حجم لایروبی برای ایجاد اسکلهها ۱۶ میلیون مترمکعب است که ۲۰۳ هکتار استحصال اراضی بابت این بندر از این محل انجام شده است. بابت تأمین دستگاه لایروب به دلیل شرایط تحریم در کشور مشکلاتی وجود داشت، اما قرارگاه خاتم در همان شرایط بهترین نوع لایروب را به بندر شهید بهشتی چابهار آورد. این استحصال با ۳۰ میلیون قطعه بلوک در پسکرانه، بلوکچینی شد. همچنین در فاز یک ۱۶ هزار و ۷۲۵ مترمربع ساختمان احداث شده است و ۱۱۶ سندر لاستیکی بابت پهلوگیری کشتیها در اسکله نصب شده است. این تجهیزات موجب میشود که شناور هنگام پهلوگیری به اسکله برخورد نکند و موجب حفظ ایمنی شناور و جلوگیری از ضربه خوردن اسکله میشود.
۵۶۰ هزار مترمکعب بتنریزی در فاز یک توسعه بندر چابهار انجام شده است و دایک پیرامون سنگی به طول ۵ هزار و ۳۰ متر برای آن با مصالح بومی اجرا شده است. سیمان از خاش که ۵۴۰ کیلومتر فاصله دارد تأمین شده و شن، ماسه و سنگ از ۱۵۰ کیلومتری منطقه به بندر آورده شده بود.
اغلب اسکلهها به صورت شمع و عرشه ساخته میشود این در حالی است که قرارگاه خاتم الانبیاء برای جلوگیری از ایجاد خوردگی در این منطقه، اسکله را به صورت بلوک غیرمسلح اجرا کرد. همچنین در ناحیه جزرومد بلوکهای غیرمسلح به کار گرفته شد که این از محاسن پروژه است. در ساخت این پروژه از 600 نفر از نیروهای بومی استفاده شده است.
در این پروژه ۳۰ میلیون قطعه بلوک مورد استفاده قرار گرفته است. این قطعات بتنی و بلوکها همه در کارگاه های داخلی تولید شده است و ۳۰ نفر از نیروهای بومی کار بلوک زنی ها را برعهده داشتند.
منطقه آزاد چابهار با مساحت ۱۴ هزار هکتار در منتهیالیه جنوب شرقی ایران در ۲۵ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۶۰ درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی در شرق خلیج چابهار و در کنار آبهای دریای عمان قرار دارد. این منطقه بهوسیله شبکه حمل و نقل زمینی و هوایی از شمال به کشورهای آسیای میانه و افغانستان، از شرق به پاکستان و از جنوب به اقیانوس هند اتصال مییابد. دسترسی مستقیم به آبهای آزاد و قرارداشتن در خارج از خلیج فارس و همینطور عدم آسیبپذیری در مواقع بروز بحران، موقعیت استراتژیکی را برای ایجاد یک گذرگاه ارتباطی بین کشورهای آسیابی میانه و سایر کشورهای جهان فراهم آوردهاست. بنا بر نظر سازمان ملل، چابهار یکی از مهمترین راههای کریدور شرق-غرب و جنوبیترین راه این کریدور است.
این گزارش می افزاید: در حال حاضر اقدامات فراوانی برای توسعه بیشتر این منطقه در حال انجام است که از آن جمله می توان به آغاز عملیات اجرایی سه طرح سرمایهگذاری احداث مخازن فرآوردههای نفتی و مخازن نگهداری LPG و نیز جمع آوری مواد زائد کشتیها با سرمایهگذاری به ارزش ١٧٠٠هزار میلیارد ریال، امضای 400 قرارداد سرمایه گذاری، راه ادازی ایرلاین اختصاصی، تعامل با پاکستان برای راه اندازی خط کشتیرانی کراچی – چابهار، انعقاد قرارداد خرید تجهیزات با اروپایی ها اشاره کرد.
با توجه به تاکیداتی که مقامات مختلف و در راس آنها مقام معظم رهبری درباره لزوم توجه به پتانسیل های بنادر و سواحل کشور دارند نیاز این زیرساخت های لازم برای تحقق این مهم هرچه سریعتر فراهم شود و بهتر اینکه از پتانسیل و ظرفیت های موجود داخلی در این بخش استفاده شود تا علاوه بر رونق منطقه زمینه اشتغالزایی برای قشر بسیاری نیز فراهم شود./
نظر شما