به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، عراق که توانسته بود به جمع کشورهای معاف از اعمال تحریم های ایران بپیوندد به منظور تمدید این معافیت ها رایزنی های خود را با آمریکا گسترده می کند.
در همین رابطه، براساس ترجمه ای که در تسنیم منتشر شده، «عامر الفایز» عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق اعلام کرد: دولت عراق درصدد است یک هیئت بلندپایه به ریاست «برهم صالح» رئیسجمهوری را به واشنگتن جهت بررسی معافیت این کشور از تحریمهای آمریکایی علیه تهران، اعزام کند.
الفایز خاطرنشان کرد: عراق به دلیل داشتن مرزهای طولانی با ایران و نیز همکاری دوجانبه بین بغداد و تهران در بخش انرژی و تبادلات تجاری نمیتواند به تحریمهای آمریکا علیه ایران پایبند باشد.
وی با بیان عدم تعهد عراق به تحریمهای آمریکا علیه ایران اظهار داشت: بغداد در عین حال تلاش میکند که روابطش با تهران و واشنگتن را حفظ کند و «دولت عراق هرگز اجازه نخواهد داد وارد درگیریهای منطقهای یا بینالمللی شده و روابط بینالمللی و اقتصادیاش در معرض خطر قرار بگیرد».
این نماینده پارلمان عراق که با پایگاه خبری المعلومه گفتوگو میکرد،گفت: هیئت دولتی بعد از تکمیل کابینه و تصویب بودجه دولت فدرال عراق عازم آمریکا خواهد شد.
از سویی دیگر هم گفته می شود که آمریکا سر سازگاری با عراق در این رابطه ندارد.
در همین ارتباط، «ناظم دباغ»، نماینده منطقه کردستان عراق در تهران از فشارهای آمریکا به بغداد و اربیل برای تحریم ایران خبر داده است.
طبق نوشته پایگاه «باسنیوز»، دباغ با اشاره به تحریمهای آمریکا علیه ایران گفته که منطقه کردستان و عراق از سوی آمریکا تحت فشار قرار گرفتهاند.
این عضو حزب اتحادیه میهنی کردستان گفته که اربیل و بغداد نباید به آمریکا «باور داشته باشند» و بایستی منافع جغرافیایی خودشان را مورد بررسی قرار دهند.
او تأکید کرد: به آمریکا اجازه داده نخواهد شد از خاک عراق برای حمله به ایران استفاده شود.
این خبرها در حالی منتشر می شود که دولت جدید عراق متفاوت از دولت قبلی این کشور در زمینه همکاری با ایران گام بر می دارد. «حیدر العبادی» نخست وزیر پیشین عراق چند هفته مانده به پایان کارش اعلام کرده بود که ناچار به اعمال تحریم های ایران است اما با واکنش منفی احزاب و گروه های سیاسی و اقتصادی عراق مواجه شد. این واکنش منفی داخلی موجب شد تا دولت جدید یکی از اولویت های خود در زمینه های اقتصادی و سیاسی را کسب مجوز در عدم اجرای تحریم های ایران قرار دهد.
در همین راستا، چندی پیش رسانه های عراقی از موفقیت «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق به منظور جلب رضایت آمریکا برای معافیت از تحریم های ایران تا ۱۸۰ روز دیگر خبر داده بودند که با این اوصاف به نظر می رسد این خبر درست نباشد.
از سویی دیگر هم ۳ ماه قبل پس از برسر کار آمدن دولت جدید عراق رسانه های این کشور از قصد نخست وزیر عراق برای سفر به واشنگتن در همین رابطه خبر داده بودند که حالا رئیس جمهوری این کشور قرار است این ماموریت را انجام دهد.
یادآور می شود، ایران و عراق علاوه بر همکاری های سیاسی در زمینه اقتصادی نیز گام های بلندی به منظور ترمیم تبادلات تجاری شان برداشته اند. در همین خصوص هفته گذشته «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان یک هیات تجاری را با خود به بغداد، کربلا، نجف، اربیل و سلیمانیه برد. در این سفر رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان زمینه را برای همکاری بیشتر این تجار با تاجران عراقی در این شهرها فراهم کرد و در هر شهر کنفرانسی برای تصویب آینده این همکاری ها برگزار شد.
گفتنی است، طبق اعلام ظریف تبادلات تجاری تهران و بغداد امروز ۸ میلیارد دلار است. اما در حاشیه سفر «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق به تهران روسای جمهوری دو کشور به منظور رساندن این میزان به ۲۰ میلیارد دلار تفاهم نامه های متعددی را به امضا رساندند.
به گزارش شبستان، در سالیان اخیر عراق اولین هدف صادرات ایران تلقی می شده که طبق آمار منتشر شده در هفت ماه گذشته بيش از ۶ ميليارد دلار کالاي غير نفتي از ايران به عراق صادر شده است که نسبت به سه سال گذشته پنجاه و پنج درصد افزایش داشته است. همچنین دولت عراق سالانه 1300 مگاوات برق و ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد می کند که طبق گفته مقامات عراقی جایگزینی برای ایران در این موارد یافت نمی شود.
همچنین دولت عراق سالانه 1300 مگاوات برق و ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد می کند که طبق گفته مقامات عراقی جایگزینی برای ایران در این موارد یافت نمی شود.
اعزام و پذیرش هیئتهای تجاری عراقی به لحاظ مشارکت در مقایسه با سال گذشته با رشد ۱۳۷ درصدی مواجه شده که از ابتدای سال تاکنون 19 هیئت تجاری بازاریابی عراقی با مشارکت 300 فعال اقتصادی از عراق به منظور بازدید از دستاوردهای جدید شرکتهای ایرانی در نمایشگاههای مختلف استانهای ایران حضور یافتهاند. حضور این هیئت های تجاری عمدتا به منظور آشنایی با آخرین ظرفیتها و توانمندیهای شرکتهای ایرانی صورت گرفته است. دارو و صنایع پزشکی، کاشی و سرامیک، مبلمان و لوازم منزل، شیرینی و شکلات، خوراک دام و طیور، تجهیزات کشاورزی، مصنوعات پلاستیکی، لوازم ساختمانی و ماشین آلات خطوط تولید از جمله موضوعات مورد استقبال هیئت های تجاری عراقی بوده است.
عراق با آنکه دومین تولیدکننده نفت اوپک محسوب میشود برای تأمین ۴۵ درصد از برق خود به ایران وابسته است. تولید کنونی گاز عراق برای تامین تقاضای نیروگاههای برق کافی نیست از این رو مقامات این کشور اعلام کرده اند که هنوز از ایران گاز وارد خواهند کرد و حداقل به ۲۴ ماه فعالیت پروژههای جدید گازی و آغاز تولید نیاز دارند./
نظر شما