به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران از جمله کشورهایی است که دارای منابع فراوانی از انرژی است، برق، گاز، نفت تنها بخش هایی از انرژی کشور ما را به خود اختصاص می دهد. برق در ایران که از طریق منابع مختلف چون انرژی خورشیدی، آب یا انرژی باد تولید می شود. ظرفیت نیروگاه های کشور از سال ۹۲ تا سال 96 از ۶۹ هزار مگاوات به ۷۹ هزار مگاوات رسیده بود.
دولت در قانون برنامه ششم توسعه مکلف به افزایش توان تولید برق تا 25000 مگاوات در طول اجرای این برنامه است. با استناد به این بند از قانون برنامه ششم توسعه، مسئولان در طول برنامه ششم سالانه 5000 مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده می شود. در ابتدای سال 96 که نخستین سال اجرای برنامه پنج ساله ششم توسعه است، به منظور بهره برداری از 4 هزار و 524 مگاوات ظرفیت جدید تولید برق در سال 96 برنامه ریزی شد و آمار نیروگاههای برقآبی، حرارتی، تجدیدپذیر و تولید پراکنده که در این سال به بهره برداری می رسند به طور دقیق تعیین شده بود.
1559 مگاوات طی 8 ماه از ابتدای سال 96 به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شد و طبق برنامه های جاری شرکت مادرتخصصی توانیر، شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی و شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، بهره برداری از 2 هزار و 225 مگاوات ظرفیت جدید تولید برق در سه ماه و نیم باقی مانده از سال 96 در برنامه قرار گرفت.
از آغاز دولت یازدهم تا سال 96؛ ۱۲۰۰ مگاوات قرارداد دوجانبه میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان عمده برق به امضا رسیده است. در این بازه زمانی، ظرفیت مولدهای مقیاس کوچک نیز از ۵۳۸ مگاوات به ۱۱۲۰ مگاوات افزایش پیدا کرد. همچنین شاخص آمادگی نیروگاه ها نیز در این مدت، به اوج خود یعنی از ۹۵ درصد در سال ۹۲ به ۹۹ درصد رسید؛ این افزایش آمادگی ها در حالی رخ داد که سن بعضی از این نیروگاه ها حدود ۵۰ سال است.
در این بازه زمانی ۶۰ هزار کیلومتر شبکه برق جدید، ۹۰۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید و همچنین ۴.۵ میلیون مشترک جدید اضافه شد. طی این مدت راندمان نیروگاه های از ۳۶.۷ درصد به ۳۸ درصد رسید. خاموشی ها از ۳.۵ دقیقه در شبانه روز به ازای هر مشترک به ۲.۶ دقیقه رسید و همه روستاهای بالای۱۰ خانوار برق رسانی شد.
حالا در ادامه مسیر توسعه نیروگاه های کشور معاون هماهنگی انتقال شرکت توانیر اعلام کرده است ظرفیت نیروگاههای کشور در ابتدای پیروزی انقلاب هفت هزار مگاوات بود که اکنون از مرز ۸۰ هزار مگاوات گذشته است.
پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) در این زمینه به نقل از «سیدزمان حسینی» نوشته است: «پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد تنوع نیروگاهها در سطح کشور بودهایم به نحوی که انرژی برق هماکنون از طریق نیروگاههای مختلفی همچون دیزلی، اتمی، گازی، تجدیدپذیر، برقآبی، چرخه ترکیبی، تولید پراکنده و بخاری تولید میشود. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با کشورهای همسایه هیچگونه تبادل برق نداشتیم، اما در حال حاضر با هفت کشور همسایه تبادل برق داریم.
حسینی با بیان اینکه بیش از ۵ دهه است که تمام کشورهای توسعه یافته با هم ارتباط شبکهای الکتریکی دارند، بیان کرده است: « مبادله انرژی برق در این کشورها براساس اهداف و منافع اقتصادی و سیاسی صورت میپذیرد.»
وزارت نیرو چندی پیش اعلام کرده بود: «در حال حاضر ظرفیت منصوبه نیروگاههای کشور به حدود ۸۰ هزار و ۵۳ مگاوات رسیده است که در این بین واحدهای گازی با ۲۵ هزار و ۳۵۵ مگاوات، بیشترین ظرفیت (۳۱.۶۷ درصد) نصب شده نیروگاهی کشور را به خود اختصاص دادهاند.
هم اکنون ۲۹.۳۴ درصد نیروگاههای کشور مربوط به واحدهای سیکل ترکیبی است که حدود ۲۳ هزار و ۴۸۶ مگاوات از ظرفیت منصوبه نیروگاههای ایران مربوط به این بخش است. واحدهای بخار نیروگاهی ۱۹.۷۷ درصد ظرفیت منصوبه این حوزه را به خود اختصاص دادهاند و با ظرفیت ۱۵ هزار و ۸۲۹ مگاواتی خود در میان سه بخشی قرار گرفته که بیشترین ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور را دارند. در حال حاضر ظرفیت واحدهای برقآبی به ۱۱ هزار و ۹۳۸ مگاوات رسیده است و سهم ۱۴.۹۱ درصدی را در بین کل ظرفیت نصب شده نیروگاههای کشور در اختیار دارند.
همچنین ظرفیت فعلی واحدهای تولید پراکنده (شامل ۲۵۳ MW خودتامین) به یک هزار و ۳۳۵ مگاوات و ظرفیت نیروگاههای اتمی به یک هزار و ۲۰ مگاوات رسیده است که از این حیث واحدهای یاد شده هر کدام حدود یک درصد از کل ظرفیت منصوبه نیروگاههای کشور را به خود اختصاص دادهاند.
در حال حاضر آخرین ظرفیت نصب شده نیروگاههای تجدیدپذیر کشور به حدود ۶۶۰ مگاوات و ظرفیت واحدهای دیزلی به حدود ۴۳۹ مگاوات رسیده است. براین اساس، هماکنون ایران به لحاظ ظرفیت منصوبه برق رتبه نخست منطقه و جایگاه چهاردهم را در جهان دارد.»
این در حالی است که نگاهی به فعالیتهای صنعت برق در زمینه احداث پستهای برق (انتقال، فوقتوزیع و توزیع) حکایت از آن دارد که ظرفیت پستهای یاد شده در سال ۵۷ و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی به حدود ۲۶ هزار و ۸۰۷ مگاولت آمپر میرسید که با همت تلاشگران صنعت برق این رقم در ابتدای دولت یازدهم به حدود ۳۰۴ هزار مگاولت آمپر و هم اکنون به ۳۷۸ هزار و ۷۳۸ مگاولت آمپر رسیده است؛ بنابراین در مدت زمان فعالیت دولت تدبیر و امید بیش از ۷۴ هزار مگاولت آمپر ظرفیت جدید در میان پستهای برق کشور ایجاد شده است. همچنین براساس برآورد صورت گرفته ظرفیت پستهای برق کشور (انتقال، فوقتوزیع و توزیع) نسبت به ابتدای انقلاب ۱۴ برابر افزایش پیدا کرده است و ۱۰۰ درصد تجهیزات آنها ساخت داخل است./
نظر شما