فرصت یا چالش «فین تک» برای سیستم بانکی

«فین تک» ها تکنولوژی های امور مالی نوینی هستند که این روزها به یک بخش جداناپذیر صنعت بانکداری تبدیل شده اند اما با این وجود برخی کارشناسان معتقدند روح فین‌تک در تضاد با بانکداری سنتی است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، یکی از بخش هایی که تغییر و تحول در آن حوزه تاثیر مستقیم بر رشد اقتصادی کشور دارد، سیستم بانکی است. نقض و کاستی در این حوزه نه تنها دامنگیر مشتریان نظام بانکی بلکه گریبانگیر کل سیستم اقتصادی می شود و از این رو باید همواره به سمت پویایی و رشد آن حرکت کرد.

 

با توحه به پیشرفت های روزافزون در حوزه فناوری می توان از نوع آوری ها در سیستم بانکی نیز بهره برد و زمینه ارتقای آن را فراهم کرد. یکی از این نواوری ها «فین تک» است. فین‌تک که ترکیب عبارت «تکنولوژی امور مالی» است به شرکت‌ها یا استارت‌آپ‌هایی گفته می‌شود که در قرن ۲۱، بخش خدمات مالی را قبضه کرده‌اند.

 

این شرکت‌ها در ارائه خدمات مالی به مشتری، از به‌روزترین تکنولوژی‌ها استفاده می‌کنند و با توجه به کم‌هزینه‌تر بودنشان، سرعت بالا در ارائه خدمات و راحتی استفاده، دست مؤسسات مالی سنتی مثل بانک‌ها را ازاین‌گونه فعالیت‌ها قطع کرده‌اند. عبارت «تکنولوژی امور مالی» از اوایل قرن جدید، در مورد خلاقیت‌های تکنولوژیک که درزمینه ادبیات مالی، بانکداری خرد، سرمایه‌گذاری و حتی پول‌های رمزی مثل بیت‌کوین‌ها صورت می‌گیرند، مورد استفاده قرار گرفته است.

 

از زمان انقلاب اینترنت و انقلاب اینترنت موبایل، فین‌تک‌ها به‌سرعت رشد کرده‌اند. این استارت‌آپ‌ها هزینه‌ها را کاهش داده و به جایگزینی برای خدمات مؤسسات مالی سنتی تبدیل شده‌اند. فین‌ تک بانکداری بین‌المللی را چهار سال گذشته با تحول بزرگی روبرو کرده است. استارتاپ‌های فین تک تقریبا در تمام زمینه‌های صنعت امور مالی و بانکی همچون بانکداری سنتی، کارت‌های اعتباری، امور پرداخت، وام‌های شخصی و کسب و کارها، بیمه، واسطه گری و مدیریت دارایی‌ها، و حتی تسهیلات خرید املاک و مستغلات در حال خلق خدمات و محصولات نوآورانه هستند. با وجود اینکه Fintech از نظر متخصصین بازار و رسانه، تهدیدی هم برای پیاده‌سازی مدل‌های بانکداری محسوب می‌شود، اما فرصت‌هایی برای توسعه همکاری‌های جدید با هدف کنترل بهتر هزینه‌ها، تخصیص سرمایه و جذب مشتری را هم به وجود آورده است.

 

در خبرگزاری شبستان بیشتر بخوانید: کاهش هزینه با فعالیت فین تک ها/فناوری مالی راهی برای اصلاح چرخه معیوب نظام کارمزد

 

فین تک ها پس از آن به عنوان یک بخش جداناپذیر صنعت بانکداری تبدیل شده اند. در کشور ما نیز نظام بانکی به سمت بهره از این فناوری رفته است اما گروهی در صنعت بانکداری فین تک را بهعنوان تهدیدی برای صنعت بانکداری سنتی می دانند و برخی معتقدند فین تک چالشی است که می توان آن را به فرصت تبدیل کرد.

 

«فرهاد اینالوئی»، معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین با اشاره به این که فین‌تک‌ها بخشی از تحول دیجیتال هستند به ایبنا گفته است: «بازیگران عرصه اکوسیستم مالی بانک‌ها و بیمه‌ها و مشتریان آنها بودند اما فین‌تک‌ها به عنوان ضلع سومی از مثلث وارد اکوسیستم شدند و واسطی میان بانک‌ها و مشتریان آنها شدند؛ بر همین اساس فین‌تک‌ها به عنوان کسب و کارهایی جدید وارد زیست بوم مالی شدند و می‌توان آن‌ها را یکی از بازیگران تحول دیجیتال به شمار آورد.»

 

اینالوئی با بیان اینکه درصد نفوذ فین‌تک‌ها در نظام اقتصادی بسیار پایین است، گفته است: «در حال حاضر میزان نفوذ کسب و کارهای فین تک در نظام اقتصادی کشور به درصد نمی‌رسد و عددی بسیار پایین است اما به هر صورت این صنعت در حال رشد است و چند بانک اقداماتی را شروع کرده‌اند و در این میان همکاری‌هایی را با یکدیگر دارند تا بتوانند خدمات پایه‌ای را به صورت مشترک در اختیار فین‌تک‌ها قرار دهند.»

 

وی اضافه کرده است: «در صورتی که فین‌تک‌ها بتوانند تمامی خدمات پایه‌ای بانکی را از پلتفرم‌های باز در اختیار داشته باشند و خدمات جدید بسازند می‌توانند محصولاتی مقرون به صرفه داشته باشند و نقش خود در تراکنش‌های مالی را افزایش دهند. از سویی دیگر فین‌تک‌ها با توجه به ارتباطات نزدیک با مشتریان، شناخت بهتری از مشتریان دارند قادر هستند اطلاعاتی غیر از تراکنش‌های بانکی را به بانک ارسال کنند تا بانک محصولات بهتر و مناسب‌تری برای کاربران را ایجاد کند.»

 

«حسین عبدی»، پژوهشگر ارشد بانکداری الکترونیک نیز در گفتگویی با پایگاه تحلیلی دیجیاتو گفته است: «فین‌تک‌ها مقابل بانک‌ها هستند و نیستند چرا که در بین این دو سیستم فقط رقابت نیست بلکه همکاری هم هست. به عنوان مثال فین‌تک‌ها می‌توانند با بانک‌ها قراردادهای بلندمدت همکاری داشته باشند و سرمایه‌گذاری آنها را بپذیرند تا خودشان را تقویت کنند چرا که یکی از مشکلات اساسی فین‌تک‌های امروزی نبود سرمایه‌گذار در آنهاست و چه کسی بهتر از بانک‌ها؟»

 

این در حالی است که مجله راه پرداخت از نشریه های حوزه ارتباطات در مطلبی درباره فین تک نوشته است: «شرکت‌های فعال در زمینه فناوری‌های مالی عموما استارت‌آپ‌هایی هستند که تلاش می‌کنند خودشان را در سیستم‌های مالی جا بیندازند و شرکت‌های سنتی را به چالش بکشند. اساسا این رویکرد که شرکت‌های فین‌تک زیرمجموعه بانک‌ها یا شرکت‌های فناوری باشند با روح فین‌تک در تضاد است و اگر تصور کنیم می‌توان خدمات فین‌تک را درون همان کمپانی‌های سنتی ارائه کرد راه خطا را در پیش گرفته‌ایم.»

 

با وجود تحلیل هایی در خصوص تضاد کار فین تک با سیستم بانکی «محمد جواد آذری جهرمی»، وزیرارتباطات در حاشیه یکی از سخنرانی‌های خود با اعلام اینکه بازیگران اصلی اقتصاد دیجیتال در کشور بانکها و استارتاپ های کشور هستند، گفته است: «بانکداری کشور باید هرچه سریعتر به سمت ارایه خدمات نوین بانکی با کمک تکنولوژیهای روز دنیا برود و ورود شرکتهای نو‍پا می تواند به سرعت بخشیدن توسعه بانکداری الکترونیکی در کشور کمک شایانی کند.»

 

وزیر ارتباطات بر این اعتقاد است که روند‌های ساده در پرداخت و توسعه نظام پرداخت می‌تواند به ورود شرکت‌های نوپا برای ارایه خدمات نوین بانکی کمک کند اما متاسفانه در حال حاضر به خاطر انحصار در نظام‌های پرداخت کشور، کسب‌وکارهای نوپا برای ارایه خدمات نوین بر پایه فناوری با مشکلات جدی روبه‌رو هستند. البته وزیر خاطر نشان کرده است که برای برداشته شدن موانع پیش روی کسب‌وکارهای نوپا طرح رفع انحصار از نظام‌های پرداخت در دستور کار دولت قرار دارد.

 

به نظر می رسد حتی با وجود نظرات مخالف در این زمینه استفاده از فناوری های روز می تواند زمینه ارتقا و بهبود خدمت رسانی نظام بانکی را فراهم کند و در حال حاضر فین تک در جهان توانسته به رشد بانکداری الکترونیکی و نظامهای پرداخت کشورها کمک کند و خلل های موجود در سیستم بانکی را رفع کند./

 

.

کد خبر 757372

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha