به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، از چند روز گذشته قیمت رسمی خودروهای داخلی از سوی دولت بنا به شرایطی به خودروسازان ابلاغ شده است.
در همین رابطه، «عباس تابش» رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان شب گذشته با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: «افزایش قیمت خودرو در شرکت های تولید کننده با هدف افزایش تولید برای ایجاد تعادل عرضه و تقاضا، کاهش قیمت در بازار، کمک به مصرف کنندگان خودرو و اشتغال در صنعت خودروسازی در نظر گرفته شده است.»
رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان با اشاره به اینکه خودروهای بالای 45 میلیون تومان مشمول قیمت گذاری نمی شوند، افزود: «شرکت های عرضه کننده باید قیمت نهایی مصرف کنندگان را اعلام کنند و برای بهبود وضعیت تولید در دو خودروساز بزرگ کشور ۱۵ هزار میلیارد تومان به عنوان سرمایه در گردشگر پرداخت می شود.»
تابش با بیان اینکه هیچ خودرویی تا انتهای مرداد سال جاری مشمول افزایش قیمت نمی شود، گفت: «همه قراردادهای فروش از جمله فروش فوری 30 روزه و قطعی تا این تاریخ باید به قیمت منعقد در قراردادها تحویل شود. بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، خودروسازان حق ندارند بیش از 20 درصد تولیداتشان را به فروش نقدی اختصاص دهند و 80 درصد باید به معوقات اختصاص یابد.»
رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان در ادامه این برنامه خبری به معوقات شرکت های ایران خودرو و سایپا اشاره کرد و گفت: «این دو شرکت 300 هزار معوقه دارند و تعهد 930 هزار دستگاه خودرو دارند و فروش سال 98 هم در این تعداد وجود دارد.»
اما بلافاصله پس از اجرای این تغییر قیمت ها، خودروسازان دست به فروش محصولات خود زدند.
«محمدرضا سروش»، مدیرعامل سایپا همان شب گذشته از شبکه ۲ سیما اعلام کرد که از امروز یکشنبه ۲۳ دی فروش محصولات این خودروسازی به صورت نقدی آغاز می شود.
علاوه براین، گروه صنعتی ایران خودرو نیز از آغاز مرحله جدید پیش فروش محصولات خود ویژه دی ماه ۹۷ از روز دوشنبه خبر داد. این خودروسازی با انتشار دو جدول نحوه پیش فروش محصولات خود برای سال ۹۸ را نیز اعلام کرده است.
این در حالی است که خودروسازان تا پیش از این از کاهش تولید محصولاتشان به دلیل مشکلات مالی و تحریم ها سخن می گفتند اما شروع بلافاصله عرضه خودرو از سوی آن ها شاید نشان از انباشت این محصولات در انبارهای خودروسازان داشته باشد.
اگرچه پیش از این اخباری در مورد احتکار خودرو از سوی خودروسازان منتشر شده بود که با واکنش آن ها مواجه شد.
برای نخستین بار «نادر قاضی پور»، نماینده مجلس و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، از احتکار 90 هزار خودرو توسط ایران خودرو و سایپا خبر داد.
قاضی پور با بیان اینکه سایپا حدود 60 هزار و ایران خودرو 30 هزار خودرو را احتکار کرده است، گفت: خودروهای داخلی به صورت میانگین 10 تا 30 میلیون و برخی از این خودروها هم 40 میلیون افزایش قیمت داشته اند که این موضوع گران فروشی است و نارضایتی های اجتماعی را ایجاد کرده است.
در واکنش به این اظهارات نماینده مجلس شورای اسلامی روابط عمومی های سایپا و ایران خودرو تکذیبیه ارایه دادند.
«قاسم خاکی جوان» رئیس اداره اطلاع رسانی و ارتباط با رسانه های گروه خودروسازی سایپا در این زمینه گفت: برای نگهداری هر دستگاه خودرو نیازمند متوسط 25 مترمربع فضای پارکینگی هستیم که با احتساب 60 هزار دستگاه خودروی ادعا شده، دستکم 150 هکتار فضا نیاز است. تأمین چنین فضایی دور از ذهن است و از مدعیان احتکار می خواهیم نشان دهند، چنین فضایی در کجا واقع شده است؟
«مرتضی آقایی» مدیر ارتباطات و امور بین الملل ایران خودرو نیز ضمن رد مطالب قاضی پور گفت: پارکینگ مادر ایران خودرو در نهایت ظرفیت هشت هزار خودرو را دارد و تأمین فضا برای نگهداری سی هزار دستگاه خودروی ادعایی، نیازمند اجاره زمین در جاده مخصوص کرج است.
همچنین «احمد نعمتبخش» در گفتوگو با ایسنا، دلایلی برای کذب بودن ادعای احتکار خودرو آورد و گفت: متاسفانه در آشفتگی پیش آمده در بازار خودرو برخی آدرس غلط داده و میگویند که خودروسازان محصولات خود را احتکار کردهاند و به همین دلیل قیمتها در بازار آزاد خودرو افزایش یافته است.
دبیر انجمن خودروسازان ایران با بیان اینکه خودروسازان طبق قانون ۱۸ درصد سود مشارکت به پیشپرداخت واریزی مشتریان به صورت روزشمار تا روز تحویل خودرو پرداخت میکنند، خاطرنشان کرد: علاوه بر این در صورت تاخیر در تحویل خودرو نیز به صورت روزشمار ۱۲ درصد جریمه تاخیر در تحویل به مشتریان پرداخت میشود.
وی ادامه داد: بنابراین با در نظر گرفتن ۱۸ درصد سود مشارکت و ۱۲ درصد جریمه تاخیر در تحویل، خودروسازان در صورت تاخیر در تحویل خودروهای پیش فروش شده ملزم به پرداخت ۳۰ درصد سود به صورت روزشمار به مشتریان هستند. در چنین شرایطی از نظر منطقی و اقتصادی توجیهی ندارد که خودروسازان خودرو را احتکار کرده و از تحویل آن به مشتریان خودداری کنند و از آن سو سود ۳۰ درصدی به پیشپرداخت مشتریان پرداخت کنند.
نعمتبخش با بیان اینکه هماکنون حدود ۵۰ هزار دستگاه خودروی تولیدی به دلیل کسری قطعات تجاری نشده و در پارکینگ خودروسازان متوقف است، تصریح کرد: برخی از عکسهایی که در روزهای اخیر از خودروهای موجود در پارکینگ خودروسازان به اسم انبارهای احتکار خودرو منتشر شده مربوط به همین خودروهای ناقص است که به دلیل کسری قطعه امکان تحویل آنها به مشتریان وجود ندارد.
اما شواهد مطرح شده در این گزارش و فروش بلافاصله خودروسازان پس از افزایش قیمت خودرو شبهات در مورد احتکار خودرو از سوی آن ها را تقویت می بخشد./
نظر شما