دغدغه های جامعه خبرنگاری از زبان مسئول بسیج رسانه

بصیری مهمترین مشکل صنقی خبرنگاران را قبلیه زدگی و نداشتن نظام جامع صنفی دانست و گفت: خبرنگاران فدایی و قربانی احزاب سیاسی در کشور شدند در حالی که خبرنگار یک فعال اجتماعی است که باید حقوقش در حوزه صنفی رعایت شود.

خبرگزاری شبستان: «مسعود بصیری»، کارشناس ارشد روابط بین الملل و از فعالان رسانه و عرصه ی روزنامه نگاری به عنوان مسئول سازمان بسیج است که از آبان ماه 93 در جایگاه مسئول سازمان بسیج رسانه به فعالیت می پردازد.  وی قبل از این در جایگاه جانشین مرکز سایبری بسیج در سازمان بسیج مستضعفین بوده است بیش از 18 سال است که در روزنامه ها، خبرگزاری ها و پایگاه های خبری گوناگون به عنوان خبرنگار، دبیر سرویس، سردبیر و مدیر مسئول فعالیت داشته است.

 

گفتگوی زیر به منظور تشریح مشکلات صنفی و شغلی خبرنگاران با مسعود بصیری است که به شرح زیر ارایه می شود.

 

مهمترین مشکل صنفی خبرنگاران چیست؟

مهمترین مشکل صنفی خبرنگاران قبیله زدگی، نداشتن نظام جامع صنفی است، خبرنگاران فدایی و قربانی احزاب سیاسی در کشور شدند و با امد رفت احزاب و تشکل های سیاسی ، امرمعاش ، آینده خبری و شغلی و شرایط زندگی خبرنگاران تغییر می کند.

البته در این صنف خبرنگاران نیز مشکلاتی وجود دارد کسانیکه برای کمک به یک حزب وارد حوزه خبری می شوند و نه برای کمک به مردم و شغل خبرنگاری ، بعد از مدتی از حوزه خبر دور می شوند و در اداره یا بعنوان دبیر کل یک حزب مشغول فعالیت می شوند.

یعنی فردی از حوزه خبر کار خود را آغاز می کند و شروع می کند به خبر نویسی ، گزارش نویسی ، با این کار پایه های آن حزب و تشکل سیاسی را محکم می کند البته اشکالی ندارد، اما این روند و علاقه به حزب و فعالیتهای حزبی و تشکل های سیاسی مانعی برای احقاق حقوق افراد نیست.

حقوق افراد بعنوان یک عضو فعال باید در جامعه رعایت شود، خبرنگار یک عنصر فعال در جامعه در حوزه خبری خودش است ، خبرنگار یک فعال اجتماعی است که باید حقوقش در حوزه کاری اش رعایت شود.

 

احزاب و تشکل های سیاسی چگونه از خبرنگاران استفاده می کنند ؟

بسیاری از احزاب و تشکل های سیاسی با قدرت مالی که دارند رسانه های خود را گسترش می هند و با بکارگیری تعدادی خبرنگار تشکل های خود را توسعه می دهند که البته ممکن است در این میان برخی افراد به شکل غیر حرفه ای در کنار خبرنگاران حرفه ای وارد این شغل شده باشند و بعد از اینکه حزبی و تشکل سیاسی با مشکلات مالی مواجه شد خبرنگاران هم قربانی می شوند.

 

آیا حرفه خبرنگاری و ادامه این شغل می تواند پاسخگوی امنیت شغلی آنها باشد؟

خبرنگاران برای اینکه با این مشکل در آینده مواجه نشوند تلاش می کنند قبل از اینکه (نداشتن امنیت شغلی) این اتفاق در حوزه شغلی آنها رخ دهد خود را به یک اداره، نهاد و سازمان متصل کند و در کسوتهای روابط عمومی و یا ارتباط با رسانه آن سازمان مشغول بکار شوند.

 

خبرنگاران به تجربه دریافتند که در این حوه نمی توان سرمایه گذاری برای زندگی داشت به همین جهت یا اسیر احزاب هستند و یا در فکر فرار از کار خبر و پناه بردن به مشاغل دیگر برای امر معاش زندگی خود هستند و هیچ پناهگاهی هم ندارند، اگر امروز یک خبرنگار از شغل خود اخراج شود، هیچ پشتوانه شغلی و حرفه ای برای حمایت از وی وجود ندارد و کاری نمی توان برای این فرد انجام داد و اگر خبرنگاری دچار خطا شود هیچ نظام صنفی از او حمایت نمی کند .

 

نظام صنفی برای خبرنگاران چه مشکلاتی را از این جامعه شغلی رفع می کند ؟

داشتن نظام جامع صنفی برای خبرنگاران مشکلات حقوقی و قضایی آنها را کاهش می دهد، و پذیرش احکام در این حرفه راحت تر امکان پذیر است زیرا احکام به شکل تخصصی دیده شده است. خبرنگاران در موضوع بازنشستگی و مشکلات صنفی دغدغه هایی دارند که این مشکلات می تواند در قالب طرح نظام جامع صنفی خبرنگاران در مجلس مورد بررسی قرار گیرد. تصویب طرح نظام جامع صنفی خبرنگاران در مجلس می تواند پاسخگوی بسیاری از مشکلات و دغدغه های صنفی خبرنگاران باشد. در حال حاضر این طرح در حال بررسی در کمسیون فرهنگی مجلس است که امیدواریم با تصویب این طرح مشکلات صنفی خبرنگاران کاهش پیدا کند.

خبرنگاران به دلیل سختی کار با مشکلات و معضلات بسیاری در این حرفه روبرو هستند که این طرح می تواند بسیاری از مسایل و مشکلات آنها را حل کند.

نداشتن امنیت حقوقی در انتشار اخبار از سوی خبرنگاران  یکی از مشکلات این حرفه است، در مواردی خبرنگاران به دلیل انتقاد از یک نهاد، دستگاه و سازمان به حکم شلاق یا جریمه و زندان محکوم می شوند اما قاضی برای این فرد حکم شلاق یا زندان را در نظر گرفته که البته این امکان  هم وجود داشت که با یک تکذیبیه موضوع به اتمام برسد اما تشخیص قاضی حکم قضایی بوده است.

 

نداشتن امنیت شغلی در حرفه خبرنگاری چه مضراتی را در پی دارد؟

وقتی خبرنگاران دارای امنیت شغلی در دستگاه خود نباشند، برای تامین امنیت شغلی شان وابسته به یک دستگاه دیگری می شوند در راستای منافع آن دستگاه حرکت می کند، این تامین منافع، قشر زیادی از خبرنگاران را که آگاهانه و برای حرفه و علاقه خود فعالیت می کنند دچار مشکل می کند.

 

وظیفه و تکلیف خبرنگاران در انتشار و انتقال اخبار چیست؟

امید بخشی از وظایف خبرنگاران است ، البته در این میان نقد منصفانه به دور از سیاه نمایی جز تکالیف دیگر از خبرنگاران است که نمی توانند  از آن عبور کنند و نباید به دلیل وابستگی سیاسی از این امر چشم پوشی کرد. در حالی که کسی حق ندارد نقد منصفانه خبرنگاران را زیر سوال ببرد.

در مواردی خبرنگاران با انتشار اخبار یک سازمان از سوی مسئولان مورد سرزنش قرار می گیرند مسئولان ادعا می کنند که  با انتشار اخبار در رسانه منافع نظام یا آن دستگاه به خطر افتاده است، پاسخ شما در این موارد چیست؟

ممکن است هر کسی در هر جایگاهی ادعا کند که با انتشار  یک مطلب ، منافع او به خطر افتاده است در حالی که  هیچ کس نمی تواند منافع خود را منافع جمهوری اسلامی بداند بلکه  در چهارچوب قوانین  و مقررات جمهوری اسلامی می تواند نسبت به آن عکس العمل نشان بدهد. هیچ دستگاهی حق فشار اوردن به خبرنگاران را ندارد، چگونه  با انتشار یک مطلب در مورد اینکه فلان دستگاه فلان مبلغ را هزینه کرده است خبرنگار راتحت فشار قرار می دهند ؟ چه کسی پاسخگوی آن است و کجا در مقابل فشاری که به خبرنگار وارد شده است مجازات می شود؟ اما اگر همین موضوع در مورد یک مسئول بود حتما برای خبرنگار توسط قاضی حکم قضایی اعمال می شد.

 

رکن مهم حرفه خبرنگاری چیست؟

آزادگی و پاسخگویی از ارکان حرفه خبرنگاری محسوب می شود که  باید در حرفه خبرنگاری حفظ شود و به حریت آنها احترام گذاشته شود البته خبرنگاران هم باید  نسبت به کار خود پاسخگو و امانتدار باشند

کد خبر 755978

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha