به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، زعفران یک ظرفیت استراتژیک صادراتی برای کشور ما محسوب می شود تا جایی که براساس آمار هشت ماهه گمرک ۱۵۲ تن و ۶۰۲ کیلو زعفران به ارزش بالغ بر ۲۴۰ میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۳۲.۴۶ درصد و ارزشی ۴۶ درصد رشد داشته است.
کشورمان مقام اول در تولید زعفران در دنیا را به خود اختصاص داده است تا جایی که شبکه خبری رای نیوز 24 ایتالیا در گزارشی مصور از زعفران نوشته است: «ایران بزرگترین تولید کننده این محصول است و 90 درصد تولید جهانی زعفران، طلای قرمز در اختیار جمهوری اسلامی است.»
این شبکه خبری نوشته است: «زعفران در ماه نوامبر به مدت 10 تا 20 روز شکوفه می زند و در همان زمان نیز جمع آوری می شود. گلبرگ های ظریف بنفش رنگ گل زنبق تنها 3 تا 4 کلاله قرمز دارند و زعفران از آن گرفته می شود. این گیاه در ساعات اولیه بامداد جمع آوری می شود و گل های آن در بازارهای محلی به قیمت هر کیلو 90 میلیون ریال فروخته می شود اما پس از رسیدن به اروپا قیمت آن بسیار گران تر می شود.»
در خبرگزاری شبستان بیشتر بخوانید: صادرات ۲۴۰ میلیون دلاری زعفران طی ۸ ماه
در همین راستا «غلامرضا میری»، نایب رئیس شورای ملی زعفران به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «قیمت طلای سرخ طی ۲۰ روز گذشته در بازار به ثبات رسیده و هم اکنون حداقل قیمت هر کیلو زعفران ۶ میلیون و حداکثر ۱۱ میلیون تومان است. با توجه به پایان تعطیلات ژانویه، انتظار میرود که صادرات زعفران به روال سابق خود بازگردد چرا که روند صادرات به خاطر تعطیلات تا حدودی کُند شده بود.»
وی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد زعفران تولیدی به بازارهای هدف صادر میشود، اضافه کرده است: «با توجه به اهمیت بالای صادرات زعفران از دولت تقاضا داریم که موضوع پیمان سپاری ارزی را به سبب تسهیل در روند صادرات تعدیل کند، چرا که در شرایط کنونی امکان بازگشت ارز به داخل کشور وجود ندارد و از طرفی صادرکنندگان، وارد کننده نیستند که بتوانند در قبال صادرات به امر واردات بپردازند، ضمن آنکه به سبب تامین سفارشهای بعدی در زمان مقرر، نیاز به نقدینگی دارند تا بتوانند به تعهدات خود عمل کنند.»
به گفته میری، با توجه به آنکه اکثر زعفران تولیدی به بازارهای هدف صادر میشود، از این رو مقررات سخت گیرانه و کاهش صادرات منجر به کاهش قیمت و نابودی کشاورزان میشود چرا که در بسیاری از مناطق زعفران کاری، به سبب خشکسالی و کم آبی امکان کشت دیگر محصولات وجود ندارد.
بنابراین گزارش دولت اعتقاد دارد با اجرای پیمان سپاری ارزی از سرمایه های ارزی کشور حفاظت می شود اما صادرکنندگان با اجرایی شدن آن با چالش هایی مواجه شدند و یکی از بخش ها صادرات زعفران است که به اعتقاد کارشناسان این حوزه با این اتفاق قاچاق این کالا بیشتر شده است.
در خبرگزاری شبستان در این باره بیشتر بخوانید: پیمان سپاری ارزی؛ مشکل طلای سرخ یا راه حل؟
نایب رئیس شورای ملی زعفران همچنین از رشد ۱۵ درصدی تولید زعفران طی امسال خبر داد و گفته است: «اگرچه آمار دقیق تولید زعفران را باید وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید اعلام کند، اما بنده معتقدم که امسال، تولید به ۴۰۰ تن رسیده است.»
با وجود این میزان تولید اما کارشناسان معتقدند باید برای جلوگیری از قاچاق این کالا و هدفگذاری درست برای صادرات اقداماتی انجام داد در همین زمینه «سورنا ستاری» معاون علمی، فناوری ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان در حاشیه سفر نیم روزه در 17 دی ماه سال جاری به شهرستان قائنات و بازدید از کارخانه تروند زعفران گفته بود: «میزان صادرات زعفران در جهان ۹ میلیارد دلار و این رقم در ایران حدود ۵۰۰ میلیون دلار است که می طلبد از خام فروشی زعفران جلوگیری شود.»
یادآور می شود: 135 تن زعفران خشک در هفت ماه امسال به کشورهای دیگر صادر شد. صادرات زعفران در سال جاری 178 میلیون دلار ارزآوری و تولید ثروت برای کشور داشته است. همچنین صادرات محصول زعفران امسال از نظر وزنی 48 درصد و از نظر ارزش 27 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است. سطح زیر کشت زعفران در کشور 108 هزار هکتار است و پیش بینی می شود 400 تن زعفران خشک امسال از آن برداشت شود.
این در حالی است که سال گذشته 367 تن زعفران در کشور تولید شد که 263 تن آن به کشورهای هدف صادر شد. چندی پیش نیز معاون علم و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرده بود که 95 درصد زعفران دنیا توسط ایران تولید و صادر می شود. بر اساس آمار گمرك ايران بیشترین حجم صادرات زعفران ایران به ترتیب اولولیت به کشورهای امارات متحده عربی، اسپانیا، چین، عربستان سعودی، هند، سوئد، هنگ کنگ، ایتالیا، تایوان و قطر است./
نظر شما