به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، تولید مبتنی بر دانش یکی از راه های توسعه کشور هاست. نخبگان علمی که با تکیه بر دانش و استعداد ایده پردازی می کنند و هنگامی که ایده های آنان عملیاتی می شود، مسیر توسعه کشور هم هموارتر می شود.«پردیس ابوریحان» دانشگاه تهران در بخش صنعت کشاورزی و باغبانی نیروهای خلاق و باسواد دانشگاهی را تربیت می کند که نیاز به حمایت دارند.
«کارخانه گیاهی» توسط گروه باغبانی پردیس «ابوریحان» با سرپرستی «ساسان علی نیائی فرد» و همکاری «مهدی سیف» و «فرداد دیداران» و حمایت یک شرکت دانش بنیان ساخته شده است.
در همین باره با خبرگزاری شبستان با «مهدی سیف» کارشناس ارشد رشته فیزیولوژی گیاهی به گفتگو پرداخته ایم که در طراحی این دستگاه همکاری دارد. این گفتگو را در زیر می خوانید:
درباره طرحی که اختراع کرده اید بفرمایید؟
با پیشرفت روز افزون صنعت کشاورزی، راهکارهای نویی به منظور بهبود تولید محصولات کشاورزی ارایه شده است. یکی از جدیدترین و به روز ترین تولید، توسعه سیستم های بسته یا به عبارت دیگر کارخانه های «گیاهی» است. به همین منظوری با صورت یک تیم در پردیس ابوریحان دانشگاه تهران این سیستم را پیاده سازی کردیم. سیستم «کارخانه گیاهی» کاملا هوشمند و برقی است و سنسور های مختلف بر روی آن نصب شده است. کل فرآیند رشد از کاشت تا برداشت بر اساس نرم افزار های طراحی شده کنترل می شود.
محصولاتی که این کارخانه گیاهی تولید می کند تا چه میزان سالم است؟
محصولاتی که در کارخانه گیاهی تولید می شود جزو محصولات کاملا سالم است. چون عامل بیماری همانند انگل ها، ویروس ها و باکتری ها که برای انسان های مضر هستند در این سیستم وجود ندارد.
یعنی از موادشیمیایی استفاده نمی شود؟
خیر، در این سیستم از مواد شیمیایی نیز استفاده نمی شود. تنها از محلول غذایی استفاده می کنیم که دارای طیف های اختصاصی است. طی تحقیقاتی که داشته ایم، تجمع مواد شیمیایی همانند نیترات را در گیاهان را نداریم.
یکی از مشکلات در پرورش گیاه منابع آبی است، در برخی از مواقع تولید گیاهان را دچار مشکل می کند، آیا شما با این مشکل رو به رو نیستید؟
خوشبختانه این مشکل را نداریم. چون با این روش 95 تا 98 درصد کاهش مصرف آب داریم. با افزایش جمعیت و محدود شدن منابع آب شیرین استفاده از چنین سیتمی در مناطق خشک و نیمه خشک در آینده ضروری است.
کارخانه گیاهی چه تفاوتی با زمین زراعی دارد؟
رشد گیاهان به صورت معمول، سه ماه طول می کشد اما در کارخانه گیاهی، گیاهان در مدت یک ماه رشد می کنند. در زمین زراعی در یک متر مربع 4 گیاه پرورش می یابد اما در این سیستم 150 گیاه وجود دارد که می توان تا 20 طبقه افزایش داد.با استفاده از حداقل فضای ممکن و کمترین منابع بالاترین میزان محصول تولید می شود.این سیستم دارای ویژگی هایی همچون تولید به صورت طبقاتی در فضای محصور و ایزوله عاری از هرگونه عامل بیماری زا است.
این سیستم کاملا برقی است. گیاه از کاشت تا موقع برداشت در محیط ایزوله نگهداری می شود. هیچ عامل آلودگی وجود ندارد. گیاه کاهو سه ماه طول می کشد تا رشد کند و به باز بیاید و کلی دور ریز هم دارد.ولی با این یک ماهه بدون دور ریز گیاه تولید می شود.
این سیستم چه زمانی تجاری می شود؟
کانتینر تجاری کارخانه گیاهی کاملا آماده شده است و سیستم هوشمند را بر روی آن نصب کرده ایم که تست های آخر را طی می کند و به زودی رونمایی می شود.
مشکلاتی که برای تجاری سازی دارید را بفرمایید؟
برای تجاری سازی به صورت انبوه، نیاز به سرمایه گذار داریم. با اینکه تولید سیستم کارخانه گیاهی یک سوم هزینه های واردات گیاهان از کشور های خارجی است، با این حال با مشکل سرمایه گذار مواجه هستیم. برای تولید انبوه این سیستم و گیاه نیاز به سرمایه گذار داریم.
نظر شما